
En önemli bitkisel yağ türleri arasında bulunan kanola yağı faydalarından dolayı birçok alanda kullanılan yağ çeşididir.
Kanola Yağı Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Eski dönemlerde kanola bitkisinin içinde hayvan ve insan sağlığını tehlikeye atan maddeleri içinde barındırmaktaydı. Bu yüzden 1979 yılında bitkinin yetiştirilmesi durdurulmuştur. Bitkinin günümüzdeki hali ise ıslah edilmiştir. Bitkisine oranla yağı zararsız olan kanola insanlara ve hayvanlara besin takviyesi vermektedir. Turpgiller ailesinden gelen bitkinin çiçekleri sarı renge sahiptir.
Kanola yağının yoğunluk olarak üretildiği yerler Fransa, Çin, Almanya, Polonya, Hindistan, İngiltere, Kanada ve Pakistan olarak gösterilir.
Bu bitki yağ gıda dışında ruj, sabun, mum, sanayi yağları, vernik, gazete mürekkebi, sentetik lastik, böcek öldürücü, bioyakıt şeklindeki alanlarda kullanılabilir. Almanya'nın önderliğinde birçok Avrupa birliği ülkesinde bu yağın kullanımı dizel araçlarda tercih edilmektedir. Eski model arabaların conta ve hortumu değiştirildikten sonra modifize edilip kullanılırken yeni model arabalardaysa sorunsuz bir şekilde kullanılabilmektedir.
Kanola Yağı Nasıl Elde Edilir?
Nötr özellikte olan bu yağ hem gıda sanayinde kızartma türlerinde hem de yoğun ısıya ihtiyaç duyan fırınlamalarda, konserve gıdalarda kullanılmaktadır. Doymamış yağ asidi vardır ve iki yüz derece sıcaklığa kadar dayanma gücü vardır. İsmi Canada kelimesinin can kısmı ile başlayıp yağ manasında olan ola kelimesi ile bitmektedir.
Kanola Yağının Faydaları Nelerdir?
Kokusu ve tadı olmayan bu yağın rengi normalden daha fazla açıktır. Diğer yağ türlerine kıyasla uzuz olduğu görülebilir. Raf süresi uzun ve saklama şartlarının iyi olması ve güneş görmemesi halinde bir sene bozulmadan dayanmaktadır. Tarımı oldukça basit ve üretimi zahmetsizdir. Zeytinyağı ve ay çiçeğinin üretimi ise zorludur. Zeytin ağacı yavaş bir şekilde büyürken her tür iklime uyum sağlama özelliği yoktur. Aynı şekilde ay çiçeği de yağış ve kuvvetli rüzgar faktöründen dolayı zarar gördüğü için zor yetişmektedir. Fakat kanola bitkisi ise oldukça kolay yetişen bir bitkidir. Bitkinin her tür şarta uyum sağlama kabiliyeti olduğu için hızlı büyüyerek kolay ürün vermektedir.
Kanola Yağı Ne İşe Yarar?
K, A, D, E vitamini içeren kanola soğuk havaya dayanıklı olduğu gibi don olaylarından etkilenmemektedir. Bu sayede üreticiler çok fazla maddi olarak zarar görmemektedirler. İçinde bulundurduğu vitaminler sağlık açısından oldukça avantajlıdır. Omega3 seviyesi yüksektir. Sağlığı korur ve insan vücudunu geliştirici özelliğe sahiptir. Olumlu etkileri olduğu için fonksiyonel bir besin olarak görülmektedir. Yemek pişirme esnasında yüksek ısıya dayanma yeteneği bulunmaktadır. Bu bağlamlarda zeytinyağı ve ayçiçeğine göre daha fazla etkilidir. Dumanlama aşaması orta düzeyde olduğundan dolayı sote yapımında ve fazla dereceye ihtiyaç duyan yemeklerin pişirilmesi için ideal bir türdür. Kanola yağının kemiklere iyi geldiği söylenmektedir.