Şeker hastalığı; vücutta insülin hormonunun yeterli şekilde salgılanmaması sonucunda meydana gelen oldukça tehlikeli bir rahatsızlıktır.
Şeker Hastalığı Nedir? Genetik midir?
Vücudun mide arkasında bulunan pankreas bezinin kan şekerini düzenleyici hormon salgılaması kan şekerinin iniş ve çıkışını düzenler. Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olan hormona insülin denir. Şeker vücudun enerjisini sağlamaktadır. Bu hormon yeteri kadar salgılanmadığında yada işlevini göremediğinde direk kana karışır. Kanda meydana gelen yüksek miktarda şeker tüm hücrelere zarar vermeye başlar. Şekerin vücutta kan içerisinde yüksek miktarda yer alması hücrelerin tahribatına sebep olur. Aynı bir zehir görevi görerek hücrelerin ölmesini hızlandırır.
Şeker hastalığı diğer bir adı ile diyabet olarak bilinen bu hastalık genetik olarak sıkça meydana gelmektedir. Fakat çevresel faktörlerde şeker hastalığını tetikleyen etkenlerdendir. Genetik olarak yer alan bu hastalık kişinin ailesinden gelen bir hastalık olarak bilinir. Şeker hastalarında belirtiler oldukça yaygın olmaktadır. Gizli şeker ya da şeker hastalığı belirtileri olan kişilerin mutlaka kan testi yaptırarak hastalığın olup olmadığı teşhisi koyulmalıdır.
Diyabet Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Ülkemizde çok sayıda kişide görülen şeker hastalığı erken teşhiste kontrol altına alınarak kişinin hayat standardını çok fazla etkilememektedir. Şeker hastalığı olan bir kişinin yeme düzeni ve kullanılacak olan ilaçları düzenli bir şekilde kullanması gerekmektedir. Hastalığın belirtilerinden olan çok fazla susama ve su içme isteği ağızda kuruluğa sebep olmaktadır. Kişide normalden daha fazla su içme isteği görülüyorsa mutlaka bir kan testi yaptırması gerekmektedir. Bazı belirtiler şu şekildedir:
- Susama ve sürekli su içme isteği dışında;
- İştahın açılması ve yemek yeme isteğinin artması
- Çok sık bir şekilde idrara çıkma ve özellikle gece geç saatlerde tuvalete gitme
- Cildin kuruması
- Yorgunluk ve halsizlik hissinin sürekli hale gelerek kişi de uyku halinin olması
- Açık yaralarda ya da ufak yaralarda iyileşmenin çok geç olması
Görme kaybının yaşanarak bazen bulanık görme hissinin ortaya çıkması bu hastalığın diğer belirtileri arasında bulunmaktadır.
Diyabet Aşamaları Nelerdir?
Şeker hastalığı vücuttaki hücrelerin çok çabuk zarar görmesine ve hücrelerin görevini yerine getirememesinden kaynaklı kişinin kendini huzursuz hissetmesine de sebep olmaktadır. Hastalığın aşamaları bulunmaktadır. Tip 1 diyabet ve tip 2 diyabet şeklinde adlandırılır. Her iki diyabet hastalığında da kişide gözlenen hastalık belirtileri aynı olabilmektedir. Fakat en çok görülen ise tip 2 diyabet hastalığıdır.
Şeker Hastaları Nelere Dikkat Etmeli?
Şeker hastasının hastalık teşhisi konulduktan sonra yeme ve içme düzenine dikkat etmesi gerekmektedir. Özellikle kandaki şeker oranı yüksek olan kişiler şekerli gıdalardan olabildiğince uzak durmalıdır. Hastanın hastalık seviyesine göre ilaç kullanımı bulunmaktadır. Bazı hastalar ek olarak insülin yüklemesi yapmak zorunda kalmaktadır. Bu durum küçük ve büyük herkeste görülebilen hastalıklardan biridir. Önemli olan genetik yapıda bulunan bu hastalığın kontrollü bir şekilde tedavisinin yapılması ve hastalığın ilerlemesinde etkili olan yaşam biçiminin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bu hastalığın teşhisi için mutlaka kan testi ayrıntılı şekilde yapılmalıdır.