
Tarçın; Güney ve Güneydoğu Asya'da yetişen defnegiller familyasından olan yaprak dökmeyen bir ağaç türüdür. Sağlık için birçok faydası bulunan bu bitki toz ya da kabuk olmak üzere iki şekilde tüketilmektedir.
Tarçının Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?
Bu güzel kokulu bitki yiyecek ve içeceklerde koku ve lezzet vermesi amacıyla kullanıldığı gibi aynı zamanda birtakım hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır. Özellikle içeceklerin hazırlanmasında ve servis edilmesinde çubuk tarçın kullanılmaktadır. Bu doğal ve güzel kokulu bitkinin en önemli özelliği birçok rahatsızlığı önleyici olması özelliğidir. Çubuk tarçının her türlü kullanımının insan sağlığı için birçok yararı bulunmaktadır. Bunları sıralayacak olursak:
- Damar tıkanıklığını önler.
- Ferahlık hissi verir ve iştah açar.
- Ayakların ve ellerin titremesini engeller.
- Bağırsak iltihaplarının iyileşmesine yardımcı olur.
- Bağırsak kurtlarının dökülmesini sağlar.
- Karın ağrılarına iyi gelir.
- Mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
Vücuttaki gazın söktürülmesini yardımcı olan çubuk tarçın ishal gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Cinsel isteği güçlendirir ve arttırır. Soğuk algınlığı, öksürük ve nezleye iyi gelir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücut direncini arttırır. Vücuttaki kan şekeri dengesini düzenler. Sakinleştirici ve huzur verici etkisi vardır. Adet öncesi sancılara iyi gelir. Kansere karşı vücut direncini güçlendirir.
Çubuk Tarçını Kimler Kullanamaz?
Birçok faydası bulunan bu bitkiden bazı insanların uzak durması gerekmektedir. Kabuk ve toz tarçının içerisinde yüksek oranda potasyum bulundurmaktadır. Bu nedenden dolayı böbrek yetmezliği rahatsızlığı olan ve diyaliz hastalarının uzak durması ve kullanmaması gerekmektedir. Aynı zamanda kan şekeri düşüklüğü gibi bir rahatsızlığa sahipseniz bu bitkiden gene uzak durmalısınız.
Kabuk Tarçın Çayı ve Suyu Nasıl Yapılır?
Bir bardak kaynamış suyun içerisine 1 adet tarçın birkaç parçaya bölünerek koyulur ve 3-4 dakika kaynatıldıktan çubuk tarçın çayı hazır ve sonra afiyetle içilebilir. Bir adet çubuk halindeki tarçın 4 kere kullanılabilir. Bu çayın aşırı şekilde kullanılmasına gerek yoktur. Haftada 3 ya da 4 kere içilmesi uygun görülürken belirli aralıklarla 15-20 gün hiç içmemeniz gerekmektedir. Yani belirli zamanlarda bu çayın tüketimine ara vermeniz gerekmektedir.
Çubuk tarçın suyu ise bir miktar suyun içerisine bir adet çubuk tarçın koyup bekletilerek yapılır. Bu suyu gün içerisinde afiyetle içebilirsiniz. Bekledikçe tadı ve özü suya geçecektir.
Kabuk Tarçın Neye İyi Gelir? Zararları Var mı?
Bu bitki çayının ve suyunun birçok faydası bulunmaktadır. Romatizmaya iyi gelmektedir. Faranjite karşı vücudun direnç kazanmasını sağlar. Yorgunluğu giderir. Yüksek tansiyona karşı koruyucu etki yaratmaktadır. Zihin yorgunluğunu alır ve yoğun çalışma temposundan kaynaklanan baş ağrılarının geçmesini sağlar. Cilt için çok faydalıdır. Doğal antibiyotik görevi üstlenmektedir. Migrene karşı etkilidir. Sakinleştiricidir ve gerginliğin azalmasına yardımcı olur. Bu kadar faydası ve yararı bulunan kabuk tarçın çayının yapılışı ise oldukça basittir. Gün içerisinde rahatça tüketerek aynı zamanda kilo verme özelliğinden de faydalanabilirsiniz.
Kokusu ve lezzeti ile birçok şekilde kullanılabilen çubuk tarçın bitkisi bu özelliği sayesinde birçok kişi tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Tamamen önleyici özelliğe sahip olan bu bitki birçok hastalığın yanı sıra cilt problemlerine de iyi gelmektedir. Uzmanlar kullanımını ve tüketimini önermektedir. Herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Fakat özel bir durum ya da rahatsızlık söz konusu ise doktora danışılarak kullanılabilir. Sizler de dilerseniz yemeklerde dilerseniz çayını yapıp tüketerek bu güzel kokulu bitkinin eşsiz faydalarından yararlanabilirsiniz.