yeniloji.com
Sağlık

Çocuklarda Saç Dökülmesi Neden Olur? Nasıl Geçer?

Henüz yorum yazılmadı
Çocuklarda Saç Dökülmesi Neden Olur? Nasıl Geçer?
Yeniloji 1402 görüntüleme

Çocuklarda saç dökülmesi; yanlış beslenme, güneş ışığından yeteri kadar yararlanamama gibi durumlardan kaynaklanan, ciddiye alınması gereken bir durumdur.

Çocuklarda Saç Dökülmesi Neden Olur?

Genel olarak yetişkinlerde meydana gelen saç dökülmesi aynı zamanda bebeklerde ve çocuklarda da sorun haline gelebilir. Bir sağlık problemi olarak bahsedeceğimiz çocuklarda saç dökülmesi, özellikle 5 yaşın altında görülmektedir. Bölgesel ve yoğun bir şekilde dökülme gerçekleşirse eğer, alopesi olarak isimlendirilir. Dökülmeler saçın genelinde görülebilirken aynı zamanda bozuk para büyüklüğünde de toplu dökülmeler söz konusu olabilir. Çocuklarda saç dökülmesi sebeplerine bakacak olursak eğer;

Saç mantarı: eğer bu durum söz konusunda kafa derisinde pul pul dökülmeler söz konusu olur. Zaman içerisinde bu dökülmeler koyu izler bırakabilir. Bulaşıcı olan bu hastalık acilen tedavi edilmelidir. Başka bir çocuğa bulaşması da söz konusu olabilir. Taraktan, saç tokasından ve ortak eşyaların kullanılması ile kişiden kişiye bulaşabilir.

Çeşitli hastalıklar: Eğer çocukların saç köklerinde zarar meydana gelirse, yeni saçların çıkması ve büyümesi söz konusu olmaz. Bu çoğunlukla lupustan kaynaklanır. Saç derisindeki kızarıklık, kabarcık, pul pul dökülme söz konusu oluyorsa eğer, mutlaka bir uzmana danışılması gerekir.

Saç çekme kompülsiyonu: Trikotilomani olarak de bilinen bu durum, içten gelir. Çocuk istemsiz olarak sürekli saçını çeker. Bu durumdan kendini alamaz. Stres altında bu daha fazla olur ve saç dökülmesi meydana getirebilir.

Bakteriyel enfeksiyonlar: Deride ya da yumuşak dokularda oluşan enfeksiyonlardan kaynaklı saç dökülmesi söz konusu olabilir. Bakteri açık bir yaradan ya da solunum ile vücuda girebilir.

Saçkıran: Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde görülen saçkıran, saç köklerini etkilemektedir. Baş derisinde şişlik ve soyulmalar ile görülebilir. Bulaşıcı değildir. Doğru ve dengeli beslenme, stresten uzak durma ile giderilebilir.

Alopesi totalis: bir hastalıktır ve genel olarak bağışıklıklık sisteminin zayıf olmasından kaynaklanır. Saçların uzamasını önler ve hastalık ilerlediği zaman saç dökülmesi söz konusu olur. Genel anlamda genetik sebeplerden dolayı meydana gelir.

Telogen effluvium: Kalıcı saç dökülmesine neden olmayan bu durum, aşırı kilo kaybı, travma, yaralanmalar gibi biyolojik, psikolojik ve duygusal faktörler sonrasında gelişebilir.

Kıl gövdesi travması: Fiziksel stres sonrasında gerçekleşebilir. Saçların çok sıkı bağlanması, saç köklerini yumuşatan sıvıların kullanılması ve sürtünmeler sonucunda meydana gelerek çocuklarda saç kaybına neden olabilir.

4 yaşındaki çocuğun saç dökülmesi gibi bir durum söz konusu ise bunun bir sağlık problemi olduğunu biliniz ve kısa sürede doktora başvurmalısınız. Bahsettiğimiz üzere bazen bir hastalığın sonucu ya da belirtisi olarak karşımıza çıkabilir.

Çocuklarda Saç Dökülmesi Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?

Çocukların sağlıklı bir şekilde büyümesi için öncelikle dengeli ve yeterli beslenmesi gerekmektedir. Vitamin eksikliği çocuklar bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve bunun sonrasında saç dökülmesi gibi problemlerin oluşmasına neden olabilir. B vitamini eksikliği çocuklarda saç dökülmesine neden olan bir durumdur. B3 vitamini eksik olduğu zaman saç kökleri zayıflar ve dökülme söz konusu olur.

Demir, Çinko, Niacin ve Biotin eksikliği sonrasında çocuklarda saç dökülmesi durumu söz konusu olabilir. 9 yaşında saç dökülmesi ya da daha küçük ve büyük yaşlarda saç kaybı söz konusu oluyorsa eğer, uzman bir doktora danışmayı ihmal etmeyiniz.

Çocuklar Saç Dökülmesi Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?

Dökülmenin sebebine göre uygulanan tedavi, kısa süre içerisinde dökülmelerin durmasını sağlamaktadır. Vitamin eksikliği varsa eğer, vitamini içeren besinlerin yenmesi ve çocukların yeterli şekilde güneşe çıkarılması gerekir. Eğer stere dayalı dökülme söz konusu ise etkenin ortadan kaldırılması gerekir.

Çocukların bakım ve temizliğinde kullanılan ürün içerikleri saç sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Kepeklenme, pul pul dökülme gibi sorunlar söz konusu oluyorsa, yanlış şampuan ve sabun kullanımından kaynaklanabilir. Çocuklar için özel olarak hazırlanmış ve tasarlanmış ürünler kullanılmalıdır. Zararlı, kimyasal ve alerjen ürünlerden uzak durulmalıdır.

Çocuklarda Saç Dökülmesi için Hangi Doktora Gidilir?

Eğer çocuğunuzda anormal şekilde bir saç dökülmesi problemi varsa, dermatoloji uzmanına başvurmanı gerekir. Saç sorunları ile ilgili bölüm dermatologlardır. Bebeklerde saç dökülmesi doğumdan 3-4 hafta sonra başlayabilir. Fakat bu endişe gerektirmez. Sonrasında tekrar saç çıkacaktır. Ama çocuğunuzun yaşı büyükse ve bu tarz sorunlar yaşıyorsanız mutlaka uzman bir doktora başvurmalısınız.

Paylaş Tweetle Gönder Pinle
İsim veya Nick: Yorum ve Görüşleriniz: Puan Ver:
Yorumlar ( 0 yorum )
Henüz yorum yapılmamış! İlk siz yorum yazın...
Önerilen Yazılar
Analitik Zeka Nedir? Analitik Zeka Gerektiren Mesleklerler Nelerdir?

Analitik Zeka Nedir? Analitik Zeka Gerektiren Mesleklerler Nelerdir?

Analitik zeka; tümden-gelim yönteminin etkin olduğu, çözümlemeli öncelikli zeka olarak tanımlanan bir zeka türüdür...

Demirhindi Çayı Faydaları ve Zararları Nelerdir? Nasıl Yapılır? Kaç Gün İçilmeli?

Demirhindi Çayı Faydaları ve Zararları Nelerdir? Nasıl Yapılır? Kaç Gün İçilmeli?

Demirhindi çayı; virüs ve bakteriler ile savaşan, antioksidan bakımından zengin, kilo vermeyi destekleyen ve kabızlık gibi problemlere çözüm olan doğal bir bitki çayıdır...

Kaya Koruğu Nedir? Faydaları Nelerdir? Kulağa İyi Gelir mi?

Kaya Koruğu Nedir? Faydaları Nelerdir? Kulağa İyi Gelir mi?

Kaya koruğu; ekşi bir tada sahip olan, uzun yapraklı, etli ve bodur bitkiler arasında yer almaktadır...

Kolay Zayıflama Kürleri, Çayı ve Diyeti

Kolay Zayıflama Kürleri, Çayı ve Diyeti

Fiziki görünüşlerinden memnun olmayan ve kilo vermek isteyen kişiler kolay zayıflama kürleri arasından seçimlerini yaparak kısa süre içerisinde istedikleri fiziğe kavuşabilirler...

Paraben Nedir? Paraben Ne Demek? Faydaları ve Zararları

Paraben Nedir? Paraben Ne Demek? Faydaları ve Zararları

Paraben; günlük hayatta kullanmış olduğumuz birçok üründe bulunan ve genel olarak bazı gıdaların raf ömrünü uzatmak için kullanılan vücuda zararları olan bir kimyasaldır...

Ballı Su İçmenin Vücuda Etkileri Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Ballı Su İçmenin Vücuda Etkileri Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Ballı su; bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlarken aynı zamanda kilo vermeyi kolaylaştıran ve cilt sağlığını da iyileştiren bir karışım olarak tanımlanmaktadır...

Kıl Kökü İltihabı Nedir? Ne İyi Gelir? Neden Olur? Tedavisi Nasıl Olur?

Kıl Kökü İltihabı Nedir? Ne İyi Gelir? Neden Olur? Tedavisi Nasıl Olur?

Kıl kökü iltihabı; bakteriyel ve fungal enfeksiyon sebebi ile kaynaklanan bir iltihap çeşididir...

Erkek Bel Korsesinin Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Erkek Bel Korsesinin Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Erkek bel korsesi; hem daha zayıf ve fit görünmeye hem de bel sağlığının iyileşmesine destek olan bir iç giysi modeli olarak nitelendirilmektedir...

Boy Uzatma Kürü Nasıl Yapılır? İşe Yarıyor mu? Kullananlar ve Yorumlar

Boy Uzatma Kürü Nasıl Yapılır? İşe Yarıyor mu? Kullananlar ve Yorumlar

Boy uzatma kürü; henüz gelişim çağında olan çocukların boylarının daha fazla ve daha hızlı uzaması için önerilen doğal içerikli ve besleyici bir karışımdır...

Ağız Yarasına Ne İyi Gelir? İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

Ağız Yarasına Ne İyi Gelir? İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

Ağız yaraları; beyaz ya da sarı renkte meydana gelebilen, doku bozulması sonucunda oluşan, hemen herkeste görülebilen ve aft olarak isimlendirilen bakteriyel yapılardır...