yeniloji.com
Sağlık

Tarhun Otu Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Henüz yorum yazılmadı
Tarhun Otu Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Yeniloji 3698 görüntüleme

Tarhun otu; sindirim hastalıkları için birebir fayda sağlayan, keskin bir tada ve beraberinde hoş bir kokuya sahip olan bit bitki çeşididir.

Tarhun Otu Nedir, Ne Demek?

Papatya familyasına ait olan tarhun otu; anavatanı Sibirya olan bir bitki türüdür. Yeşil ve sarı renkli olan tarhun uzun ince yapraklara sahiptir. Çok yıllık bir bitki olan tarhun otunun boyu yaklaşık olarak 120-150 cm kadar olabilmektedir. Sadece Avrupa'da değil aynı zamanda ülkemizde yetiştirilmektedir. Yetiştiği topraklara baktığımızda Erzurum, Şanlıurfa, Gaziantep ve Bayburt'u saymak mümkündür. Yeşil altın, dargun gibi isimlerle bilinen bu bitki aynı zamanda ejder otu olarak da isimlendirilmektedir. Taze bir şekilde kullanılabildiği gibi kuru halde de tüketilebilmektedir. Özellikle Fransa mutfağında kuru hali sıkça tercih edilmektedir. Dargun otu olarak Bayburt ve çevresinde ticareti sıkça yapılmaktadır.

Sindirim sisteminin daha aktif çalışmasını sağlayan tarhun otu bu işleve sahip organlarımızın salgısını arttırır ve besinleri daha sağlıklı, verimli şekilde sindirilmesini sağlar. İştah kaybı gibi probleme sahip olan kişiler için iştah açıcı özelliği sahip olan tarhun bitkisi, kilo almak isteyen kişiler için doğal bir ilaç görevi üstlenmektedir.

Tarhun Otunun Faydaları Nelerdir?

Hazmı kolaylaştırıcı etkisi bulunan tarhun otu, yemek yedikten sonra ortaya çıkan gaz sıkışmalarının önlenmesine yardımcı olmaktadır. Karın bölgesinde gaz nedeniyle meydana gelen şişkinlik ve sertliği önlenmesini sağlar.

Kadınların pek çoğu adet döneminde sancı çekmektedir. Rahim kasılmaları sonucunda meydana gelen bu ağrılar günlük hayatı olumsuz yönde etkilemektedir. Kasıkta ve vücutta meydana gelen ağrıların hafiflemesini sağlayan tarhun otu adet döngüsündeki ağrıların hafiflemesini sağlar. Ayrıca idrar yolları enfeksiyonu gibi hastalıkları önler ve bun bağlı olarak meydana gelen kum, taş gibi sorunların oluşmasını önler.

Tarhun otu tıpkı lahana ve kekik gibi güçlü bir ödem söktürücüdür. Vücuttaki tüm iltihabı kısa süre içerisinde atmayı sağlayan bu ot, aynı zamanda vücuttaki fazla tuzun atılmasına da destek olur. Tuz vücutta su tutarak ödem oluşmasına sebebiyet veren bir maddedir. Hoş bir kokuya sahip olan tarhun otu ağız kokusunun giderilmesi konusunda etkili olurken bununa birlikte ağızdaki enfeksiyon gibi durumların giderilmesine de yardımcı olmaktadır. Tükürük bezlerinin daha etkili çalışmasını sağlar ve diş eti iltihaplarını önler.

Ruhsal rahatsızlıkların önlenmesi ve giderilmesi konusunda etkili olan tarhun otu günlük hayatta stres gibi kötü faktörlerin önlenmesini sağlar. Ayrıca yorgunluğun giderilmesine yardımcı olur. Sinir sisteminin işlevselliğini korurken aynı zamanda iyileştirilmesine de destek olur.

Tarhun Bitkisinin Zararları Nelerdir?

Genel olarak sindirim sistemi için faydalı olduğu belirtilen tarhun bitkisi, aşırı tüketildiği zaman bu etkilerinin zarar vermesi olası hale gelmektedir. Gereğinden fazla yendiğinde ishale sebep olur ve bu da da vücutta sıvı kaybının yaşanması anlamına gelir. Bununla birlikte hamile kadınların ve emziren annelerin tüketmesi önerilmemektedir.

Tarhun Otu Nasıl Tüketilir?

Çoğunlukla kurutulmuş hali baharat şeklinde yemeklerde kullanılmaktadır. Tavuk yemeklerinde kekik gibi serpilebilir. Bunun yanı sıra taze hali salata olarak tüketilebilmektedir. Ispanak gibi pişirilerek yemeği yapılan bu bitki çay olarak da kullanılabilmektedir. Farklı ülkelerde sirke yapımında tarhun otu kullanıldığı gözlemlenmektedir.

Paylaş Tweetle Gönder Pinle
İsim veya Nick: Yorum ve Görüşleriniz: Puan Ver:
Yorumlar ( 0 yorum )
Henüz yorum yapılmamış! İlk siz yorum yazın...
Önerilen Yazılar
Saç Dipleri Neden Kaşınır? Bitkisel Çözümü Nedir?

Saç Dipleri Neden Kaşınır? Bitkisel Çözümü Nedir?

Saç diplerinde kaşıntı problemi, günlük hayatta sık rastlanılan problemler arasında yer almaktadır...

Burlumbuş Otu Ağrı Keser mi? Kullanıcı Yorumları, Kullanımı ve Yan Etkileri

Burlumbuş Otu Ağrı Keser mi? Kullanıcı Yorumları, Kullanımı ve Yan Etkileri

Burlumbuş otu, ocak ayında yetişmeye başlayan ve nisan aynın sonuna kadar kırlarda bulunabilen, ülkemizde İç ve Doğu Anadolu bölgelerinde yetişen oldukça şifalı bir bitki türüdür...

Hamilelik Riski Olmayan Veya Az Olan Günler

Hamilelik Riski Olmayan Veya Az Olan Günler

Bebek sahibi olmayı düşünmeyen çiftler, cinsel ilişkilerini hamilelik riski olmayan günler içerisinde gerçekleştirerek korunabilirler...

Karaciğer Büyümesi Neden Olur? Tehlikeli mi? Bitkisel Tedavisi Nasıl Yapılır?

Karaciğer Büyümesi Neden Olur? Tehlikeli mi? Bitkisel Tedavisi Nasıl Yapılır?

Karaciğer büyümesi; vücudun en büyük organı olan karaciğerin normal boyutlarının üzerine çıkması, genişlemesi ile meydana gelen bir rahatsızlıktır...

Gül Suyunun Saça ve Cilde Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Gül Suyunun Saça ve Cilde Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Gül bitkisinin yapraklarının damıtılması ile elde edilen gül suyu, hem cilt sağlığı hem de saç sağlığı için kullanılan, oldukça faydalı olan bir bitki suyudur...

Kahve Zayıflatır mı? Kahve İçmek Kilo Verdirir mi?

Kahve Zayıflatır mı? Kahve İçmek Kilo Verdirir mi?

Gün içerisinde düzenli olarak kahve tüketen kişiler kahve zayıflatır mı sorusunun yanıtını merak ediyor...

İncir Çekirdeği Yağı Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? Saça ve Cilde Faydaları

İncir Çekirdeği Yağı Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? Saça ve Cilde Faydaları

Bitkisel yağlar arasında kendinden sıklık söz ettiren incir çekirdeği yağı; yüksek oranda potasyum içeren, antioksidan özelliği bulunan, saçları ve cildi besleyen, vücut için oldukça sağlıklı olan bitkisel içerikli bir yağdır...

Acil Zayıflama Yöntemi ile Hızlı Kilo Verme

Acil Zayıflama Yöntemi ile Hızlı Kilo Verme

Fazla kilolarından kısa sürede kurtulmak isteyenler için acil zayıflama yöntemleri önerilmektedir...

Paraben Nedir? Paraben Ne Demek? Faydaları ve Zararları

Paraben Nedir? Paraben Ne Demek? Faydaları ve Zararları

Paraben; günlük hayatta kullanmış olduğumuz birçok üründe bulunan ve genel olarak bazı gıdaların raf ömrünü uzatmak için kullanılan vücuda zararları olan bir kimyasaldır...

Hızlı Zayıflama Kürleri Nelerdir?

Hızlı Zayıflama Kürleri Nelerdir?

Hızlı zayıflama kürleri; vücutta detoks etkisi meydana getirerek fazla yağların yakılmasına yardımcı olmaktadır...