
Tarhun otu; sindirim hastalıkları için birebir fayda sağlayan, keskin bir tada ve beraberinde hoş bir kokuya sahip olan bit bitki çeşididir.
Tarhun Otu Nedir, Ne Demek?
Papatya familyasına ait olan tarhun otu; anavatanı Sibirya olan bir bitki türüdür. Yeşil ve sarı renkli olan tarhun uzun ince yapraklara sahiptir. Çok yıllık bir bitki olan tarhun otunun boyu yaklaşık olarak 120-150 cm kadar olabilmektedir. Sadece Avrupa'da değil aynı zamanda ülkemizde yetiştirilmektedir. Yetiştiği topraklara baktığımızda Erzurum, Şanlıurfa, Gaziantep ve Bayburt'u saymak mümkündür. Yeşil altın, dargun gibi isimlerle bilinen bu bitki aynı zamanda ejder otu olarak da isimlendirilmektedir. Taze bir şekilde kullanılabildiği gibi kuru halde de tüketilebilmektedir. Özellikle Fransa mutfağında kuru hali sıkça tercih edilmektedir. Dargun otu olarak Bayburt ve çevresinde ticareti sıkça yapılmaktadır.
Sindirim sisteminin daha aktif çalışmasını sağlayan tarhun otu bu işleve sahip organlarımızın salgısını arttırır ve besinleri daha sağlıklı, verimli şekilde sindirilmesini sağlar. İştah kaybı gibi probleme sahip olan kişiler için iştah açıcı özelliği sahip olan tarhun bitkisi, kilo almak isteyen kişiler için doğal bir ilaç görevi üstlenmektedir.
Tarhun Otunun Faydaları Nelerdir?
Hazmı kolaylaştırıcı etkisi bulunan tarhun otu, yemek yedikten sonra ortaya çıkan gaz sıkışmalarının önlenmesine yardımcı olmaktadır. Karın bölgesinde gaz nedeniyle meydana gelen şişkinlik ve sertliği önlenmesini sağlar.
Kadınların pek çoğu adet döneminde sancı çekmektedir. Rahim kasılmaları sonucunda meydana gelen bu ağrılar günlük hayatı olumsuz yönde etkilemektedir. Kasıkta ve vücutta meydana gelen ağrıların hafiflemesini sağlayan tarhun otu adet döngüsündeki ağrıların hafiflemesini sağlar. Ayrıca idrar yolları enfeksiyonu gibi hastalıkları önler ve bun bağlı olarak meydana gelen kum, taş gibi sorunların oluşmasını önler.
Tarhun otu tıpkı lahana ve kekik gibi güçlü bir ödem söktürücüdür. Vücuttaki tüm iltihabı kısa süre içerisinde atmayı sağlayan bu ot, aynı zamanda vücuttaki fazla tuzun atılmasına da destek olur. Tuz vücutta su tutarak ödem oluşmasına sebebiyet veren bir maddedir. Hoş bir kokuya sahip olan tarhun otu ağız kokusunun giderilmesi konusunda etkili olurken bununa birlikte ağızdaki enfeksiyon gibi durumların giderilmesine de yardımcı olmaktadır. Tükürük bezlerinin daha etkili çalışmasını sağlar ve diş eti iltihaplarını önler.
Ruhsal rahatsızlıkların önlenmesi ve giderilmesi konusunda etkili olan tarhun otu günlük hayatta stres gibi kötü faktörlerin önlenmesini sağlar. Ayrıca yorgunluğun giderilmesine yardımcı olur. Sinir sisteminin işlevselliğini korurken aynı zamanda iyileştirilmesine de destek olur.
Tarhun Bitkisinin Zararları Nelerdir?
Genel olarak sindirim sistemi için faydalı olduğu belirtilen tarhun bitkisi, aşırı tüketildiği zaman bu etkilerinin zarar vermesi olası hale gelmektedir. Gereğinden fazla yendiğinde ishale sebep olur ve bu da da vücutta sıvı kaybının yaşanması anlamına gelir. Bununla birlikte hamile kadınların ve emziren annelerin tüketmesi önerilmemektedir.
Tarhun Otu Nasıl Tüketilir?
Çoğunlukla kurutulmuş hali baharat şeklinde yemeklerde kullanılmaktadır. Tavuk yemeklerinde kekik gibi serpilebilir. Bunun yanı sıra taze hali salata olarak tüketilebilmektedir. Ispanak gibi pişirilerek yemeği yapılan bu bitki çay olarak da kullanılabilmektedir. Farklı ülkelerde sirke yapımında tarhun otu kullanıldığı gözlemlenmektedir.