Sumak; ekşi tadı ve kendine has koyu vişne rengi ile sofralarda yer alan kırmızı pul biber ile sıkça karıştırılabilen bir baharat türüdür ve pul biber gibi acı değildir.
Sumak Nedir? Ne İşe Yarar?
Hastalıklara karşı koruyucu etki sağlayan sumak sıcak iklimlerde tercih edilen baharatlardan biri olarak bilinmektedir. Baharat olarak tüketilen sumağın birçok çeşidi vardır. Bu çeşitlerin çoğu zehirli yapıdadır. Sağlık açısından tercih edilen sumağın birçok hastalıkta tedavi edici özelliği de yer almaktadır. C vitamini bakımından zengin olan sumağın antioksidan özelliği sayesinde vücutta hücre yenileyici etkisi bulunmaktadır.
Eskiden yara ve yanıklarda kullanılan sumak vücudun genel sağlığına da koruyucu etki sağlar.
Kalp ve damar hastalıklarına karşı da koruyucu etkisi bulunmaktadır. Özellikle aileden gelen kalp hastalıklarının oluşmasına engel olur. Düzenli olarak kullanılması dolaşım sisteminin sağlıklı olmasını sağlar. Ayrıca diyabet hastalıklarına karşı vücudun direnç göstermesini sağlar. Düzenli kullanımı insülin direncinin oluşmasına engel olur.
Sumağın Faydaları Nelerdir? Yararlı mı?
Bu baharatın faydalarını şu şekilde belirtebiliriz:
- İshal durumunda ishali kesici etkisi ile de tercih edilebilmektedir. Özellikle yanlış beslenme sonucu ya da ilaç yan etkisi olarak meydana gelen ishal durumunda etkili olmaktadır.
- Diş iltihaplanmasında sumak yaprakları iyileştirici bir etkiye sahiptir. İltihaplanmadan dolayı meydana gelen ağrılarda da ağrıların giderilmesi için tercih edilebilmektedir.
- Sindirim siteminin düzenli olarak çalışmasını sağlar. Sumak özellikle kabızlık sorununu sıkça yaşayan kişiler tarafından tercih edilmektedir. Mide sorunlarının iyileştirilmesi için kullanılabildiği gibi bağırsakların daha rahat çalışmasında rol oynar.
- Antioksidan özelliği kanser hastalıklarının oluşmasına engel olur. Kanserli hücrelerin çoğalmasını engeller.
- Kadın hastalıklarının birçoğunda tedavi etme özelliği bulunmaktadır. İdrar yolu enfeksiyonlarında tedavi edici özelliği sayesinde ağrıların oluşmasını da engeller.
- Zayıflama da sindirim sistemini çalıştığı için tercih edilebilmektedir. Özellikle tok tutma özelliği sayesinde kişinin çok fazla yemek yeme isteğini engelleyebilmektedir.
Sumağın Zararları Nelerdir? Yan Etkileri Var mı?
Sumak çok fazla çeşidi olan bitkilerden biridir. Sumağın zehirli çeşitleri insan sağlığını olumsuz yönde etkiler. Bu yüzden tüketilebilecek sumağın alınması daha doğru olacaktır. Bunun yanı sıra sumak çok fazla tüketilmemelidir. Her şeyde olduğu gibi sumağında çok fazla tüketilmesi sağlığın olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilir. Öncelikle sık sık ve çok fazla tüketildiğinde kabızlığa neden olduğu bilinmektedir. Yüksek tansiyonu olan kişilerde sumağın tüketilmemesi gerekmektedir. Hiper tansiyonu olan kişiler için zararlıdır.
Sumak Nerelerde Kullanılır? Kullanım Şekli Nedir?
Sofralarda yerini alan sumak özellikle salata içine ilave edilerek tüketilebilmektedir. Bunun yanı sıra en sık kullanılan şekli ise yoğurda ilave edilerek tüketilmesidir. Hoş bir ekşi tadı olan sumak bitki çayı şeklinde de günlük olarak tüketilebilmektedir. Sağlık açısından vitamin ve mineral kaynağı olan sumağın günlük tüketilen gıdalar ile birlikte tat verici olarak tercih edilerek tüketilebilmektedir. Çoğunlukla sağlık için yenilmesi önerilir.