Yumurtlama dönemi; ortalama 28 günde bir tekrarlayan adet döneminin ortasına denk gelen, yumurtanın içinde bulunduğu kesecikten ayrılıp fallop tüplerine bırakılması durumunu ifade eden bir süreçtir. Ergenlik döneminden itibaren menopoza kadar her ay gerçekleşmektedir.
Yumurtlama Dönemi Belirtileri Nelerdir?
Üreme çağına giren her kadında düzenli olarak gerçekleşen yumurtlama dönemi, hormonların etkisi ile gelişen yumurtanın fallop tüplerine ulaşması sonucundan meydana gelmektedir. Özellikle hamile kalma konusunda oldukça büyük önem taşımaktadır. Fallop tüpüne giren yumurta erkek üreme hücresi olarak nitelendirilen sperm ile döllendiği zaman embriyo meydana gelmektedir. Gebeliği bu aşamasında hormonların etkisi büyüktür. Gebelik meydana gelmediği zaman ise adet döngüsü ile her ay kanama şeklinde bu vücuttan atılır.
Ergenliğe girmiş bir kadın vücudu her ay kendini gebelik için hazırlar. Gelişmiş olan yumurtanın fallop tüpüne atılması ve burada döllenmesi gebeliği meydana getirir. Gebelik meydana gelmediği zaman ise adet döngüsü ile bu vücuttan atılır. Bu her ay düzenli bir şekilde tekrarlanır. Yumurtlama dönemi belirtilerini şu şekilde nitelemek mümkündür:
- Memelerde hassasiyet ve ağrı oluşur.
- Cinsel istek artışının yaşanır.
- Karın bölgesinde şişlik meydana gelir ve yumurtlama döneminde kasık ağrısı görülebilir.
- Tat ve koku hassasiyeti oluşur.
- Rahim ağzı açıklığında artış görülür.
- Progesteron hormonu nedeniyle vücut ısısında hafif artış gözlemlenir.
- Yumurtlama döneminin yaklaşması ile vajinal akıntı da artış gözlemlenir. Bu akıntı şeffaf, kaygan ve uzayan bir yapıdadır.
Belirtiler her ay düzenli olarak hissedilmeyebilir. Hissedilmemesi demek ovülasyon döneminin oluşmadığı anlamına gelmez. Bazı kadınlar belirtileri yoğun hissederken bazıları ise daha hafif hissederler. Genel olarak karnın alt bölgesinde bir ağrıdan bahsedilmektedir. Bu ağrının nedeni yumurtanın olgunlaşması ve folikül yüzeyinin gelişmesi sonucunda meydana gelmektedir. Çift yumurtlama belirtileri de bu şekildedir. Çoğul gebelikle yaklaşık olarak %82'si bu şekildedir.
Yumurtlama Dönemi Nasıl Hesaplanır?
Her ay düzenli adet gören kadınlarda yumurtlama dönemi hesaplaması oldukça kolaydır. Bunun için bilmeniz gereken son iki adet dönemi başlangıcı arasında yer alan günleri saymak gerekir. Bu şekilde kaç günde bir adet gördüğünüzü hesaplamış olursunuz. Bulunan sayının üzerine en son adet görülen tarihin üzerine eklendiğinde bir sonraki adet başlangıcı belirlenmiş olur. Yumurtlama dönemi ise bir sonraki adet kanamasının başlangıcından yaklaşık olarak 14 gün önce olur.
En kesin yumurtalama günü hesaplaması için şu şekilde açıklayabiliriz. Eğer ki 28 günde bir adet görüyorsanız yumurtlama 14. günde gerçekleşmektedir. Bir kadın 35 günde bir adet görüyorsa 35-14=21 olarak 21. günde yumurtlama dönemine girmektedir. 25 günde bir adet gören kadın ise 25-14=11 olmak üzre 11. günde girmektedir. Çocuk sahibi olmak için yumurtlama döneminde ilişkiye girmek önemlidir. Ayrıca istenmeyen gebeliklerden korunmak için de bu tarihlerin bilinmesi gerekir. Yumurtlaman önceki 5 gün ve sonraki 3 gün yani toplamda 8 gün içinde gebelik oluşabilmektedir.
Yumurtlama Dönemi Dışında Hamile Kalınır mı?
Çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar genel olarak yumurtlama döneminde gebelik olasılığı daha yüksek olduğu için o günlerde daha fazla cinsel ilişkide bulunmalıdır. Fakat doğurganlık dönemi dışında hamile kalınır mı diye de sıklıkla merak edilmektedir. Şunu belirtebiliriz ki sağlıklı ve üreme çağındaki bir kadın her dönemde hamile kalabilir. Yumurtlama dönemi sadece bu olasılığı artıran bir detaydır. Yumurtlama dönemi sadece gebelik için en doğru ve uygun zaman dilimi olarak ifade edilir.
Yumurtlama Dönemi Dışında Hamile Kalanlar
Birçok çift çocuk sahibi olmak ister. Her ay düzenli bir şekilde ovülasyon dönemi geçiren kadınlar sağlıklı gebelik yaşayabilirler. Fallop tüplerine ulaşan yumurtanın sperm ile döllenmesi sonrasında gebelik meydana gelmektedir. Bu süreçte hormonlar de oldukça etkilidir. Genel olarak yumurtlama dönemi en verimli süreç olsa da bu günlerin haricinde hamile kalan kadınlar da bulunmaktadır. Bu vücudun doğal ve biyolojik döngüsüdür.
Yumurtlama Döneminde Hamile Kalmak İçin Ne Yapmalı?
Uzman bir doktor yardımı ya da kendi hesaplamalarınız ile yumurtlama döneminizi doğru bir şekilde hesapladığınız zaman bu süreçte düzenli cinsel ilişkiye girmeniz gerekmektedir. Bu yaklaşık 1 hafta sürer. 1 hafta boyunca düzenli cinsel ilişki gebeliği oluşma olasılığını artırır. Yumurtlama döneminden 1-2 gün önce ve yumurtlanın başladığı günde cinsel ilişkiye girmek önemlidir. Bu dönemde ilişkiye girmek yüzde yüz hamile kalma yöntemleri olarak nitelendirilse de asıl olarak vücudun biyolojik bir süreci olduğu unutulmamalıdır. Hamile kalamıyorsanız mutlaka uzman bir doktordan destek almalısınız.