Yenik doğan bebek aknesi; burun, alın, yanak, çene, boyun ve göğüs bölgesi gibi pek çok yerde meydana gelebilen kırmızı ve beyaz beneklere neden olan cilt problemidir.
Yeni Doğan Bebek Aknesi Nedir?
Rahatsız edici gibi görünen fakat zararsız olan bebek aknesi, iz bırakmadan geçen bir cilt sorunudur. Yeni doğan bebeklerin yaklaşık olarak %20'sinde neonatal akne görülmektedir. Bebek henüz 2 haftalıkken meydana gelen bu akne bebek doğduğu sırada da meydana gelebilir. Ucu olmayan kırmızı-pembe renkleri arasında lezyonlardır. Daha çok yüz bölgesinde meydana gelen bu akneler aynı zamanda bebeğin saçlarında da oluşabilir. Ağrı ya da sızı meydana getirmeden kendiliğinden iyileşirler. Bir diğer akne ise infantil aknedir. Bu bebek 3-4 aylıkken meydana gelir. Neonatal akneye göre daha ciddi bir durumdur. Meydana gelen lezyonlar iltihaplanır ve kabarcıklar meydana gelir. Bu kaşıntı meydana getirir ve bebeği rahatsız eder. Bu tarz bir durumda bebeği uzman bir doktora götürmek gerekir.
Bebek Aknesi Neden Olur?
Henüz yeni doğan bebeklerin yüzünde sivilce oluşumları için kesin bir neden bulunmamaktadır. Fakat bazı sebeplerin bu durumu meydana getirebileceği belirtilmektedir. Bunlar şu şekildedir:
Anneden geçen hormonlar: Anne sütü ile anneden bebeğe geçen bazı hormonlar yeni doğan bebeklerde sivilce gibi kızarıklık meydana getirebilir. Fakat bunun kesin olarak bir neden olarak kabul edilip edilmemesi meçhuldur. Çünkü anne sütü bebek için en besleyici besindir.
Bebek cildinin hassasiyeti: Yeni doğan bebeklerin cildi henüz olgunlaşmamıştır. Derinin dış tabakası olan epidermis, bebek doğduktan sonra gelişmeye devam etmektedir. Doğumdan sonra dış dünyaya geçiş ile ortam değişikliği meydana gelmektedir. Ortam ısısı değişir ve bu akneye neden olabilir. Sert bir nesne ile temas ya da fazla baskı uygulanması bebek cildini etkileyebilir. Çoğunlukla yüzde görülse de bebeğin kafa derisinde sivilce de meydana gelebilir.
Alerjik etkiler: Bazı durumlarda bebeğin yüzündeki sivilcenin nedeninin alerjik olabileceği belirtilmektedir. Anne sütü bazı bebekler alerjiye neden olabilir. Fakat durumun kaynağının bu olup olmadığını anlamak için uzman doktora danışmak gereklidir.
Doğumdan sonra çocuğun yüzünde sivilce gibi şeyler çıktı diyorsanız bunun için mutlaka uzman bir doktora gidiniz. Belirttiğimiz üzere bu önemsiz bir durum da olabilir, ciddi bir cilt sorunu da olabilir.
Bebek Aknesi Nasıl Geçer?
Bebeğinizin yüzünde ya da boyun, göğüs, kafa derisinde küçük kızarıklar, ucu olmayan kabarcıklar meydana gelmişse, uzu sarı sivilce gibi oluşumlar söz konusu ise bebek aknesi mevcut olabilir. Öncelikle belirtmek gerekir ki bebeğinizi doktora götürmeden bir ilaç kullanmayınız. Ovalamayın ya da sıkmayınız. Bebeklerin cildi çok hassastır. Bundan dikkatli olmalısınız. Bebek yağı dahil olmak üzere, doktora danışmadan krem vs. sürmeyiniz. Bebeğinizin yüzünü asla ıslak bırakmayınız. Bebeğinizin cildini kaşıyıp zarar vermemesi için eline eldiven takınız. Eğer bebeğiniz emiyorsa baharatlı ve yağlı gıdalar tüketmemeye çalışınız. Bebek pudrası ya da süt sabunları kullanılabilir. Fakat öncesinde doktora gidilmesi gerekir. Eğer aknenin ucu sarıysa, kırmızı hale gelmişse, akıntı varsa, bebeğin ateşi çıkıyorsa doktora başvurulması gerekir. Bebeklerde iltihaplı sivilce ciddi bir durumdur. Müdahale etmeyiniz ve doktora başvurunuz.
Yeni Doğan Bebek Aknesi Ne Zaman Geçer?
Akenin türüne göre iyileşme süreci değişmektedir. Eğer ki neonatal akne ise iz bırakmadan 1 ay içerisinde iyileşmektedir. Hatta bu tarz aknelerin 1-2 saat içerisinde iyileştiği de görülmektedir. Bu tarz sivilcelerde tıbbi yardım gerekmez. Nadir olarak 1 aydan fazla sürede de iyileşme gösterebilir. İnfantil akne ise diğerine göre daha uzun sürede iyileşir. Bebek 1 yaşına geldiğinde akne geçmiş olur. Fakat nadir de olsa daha ileri yaşlara kadar devam ettiği görülmektedir. 1 yaş bebek sivilce çıkartıyor ya da sivilceler geçmiyorsa uzman bir doktora danışmak gerekir. İnfantil akneler de genel olarak uzman desteği alınmalıdır.