Ağız ülseri, ağız içerisinde meydana gelen beyazımsı yaralara verilen addır. İnsanlar, beslenmek için sürekli olarak ağızlarını kullanırken ağızlarında ortaya çıkan hastalıklar direkt olarak hayatı olumsuz etkilemektedir.
Ağız Ülseri Nedir, Ne Demek?
Ağız içerisine sürekli olarak giren gıdalar, karanlık ve nemli olması ağzın bakteri ve virüsler için çok uygun bir yer olmasına sebep olmaktadır. Bu aşamada birçok mikroorganizma ağza ulaşarak burada yaşamaya ve üremeye başlayabilmektedir. Böyle bir durumun gerçekleşmesi de insanların ağız bölgesinde çeşitli rahatsızlıkların ortaya çıkmasına sebep olur. Ağız ülseri de bu hastalıklardan birisi olarak gösterilebilirken ağzın içerisinde beyaz ya da gri renkte yaraların ortaya çıkması durumudur. Bu yaralar, ağzın içini rahatlıkla kaplayabilir ve halk arasında aft olarak bilinmektedir.
Beyaz yaralar şeklinde görülen bu ağız hastalığı oldukça acılı ve ağrılıdır. Kişinin yemek yemesini ve günlük yaşamını doğrudan etkileyebilmektedir. Ağızda bu tarz yaralar oluştuğunda hemen uygun tedaviye başlanmalıdır. Bu hastalığın farklı nedenleri olabilmektedir.
Aft Nasıl Oluşur? Nasıl Meydana Gelir?
İnsanlar hayatları boyunca bir ya da birkaç kez bu rahatsızlığı yaşayabilirken geçiş süresi de kişiye göre farklılık gösterir. Bazı kişilerin ağız ülseri, birkaç günde geçebilirken bazı kişilerde bu süre aylarla tabir edilir. Genel olarak yanağın iç kısmında, damakta ya da dilde oluşmaktadır. Bu oluşumlar küçük ebatlarda olurken boyutları 5 milimetrenin altındadır. Eğer bu yaraların boyutları artarsa iyileşme süreleri de yükselecektir.
Ağız Ülserinin Belirtileri Nelerdir? Neden Olur?
Ağızda oluşan ülserin en büyük belirtisi ağrıdır. İnsanlar, bu rahatsızlığı yaşarken ağızlarında büyük bir ağrı hissederler. Bu ağrı, herhangi bir besin alırken daha üst seviyelere çıkabilmektedir. Bu rahatsızlığın uzun süre kalması insanların yemeklerini direkt olarak aksattığından kontrolsüz kilo verme gibi durumlar ile karşılaşılmaktadır. Bu sebeple kişilerin bu dönem içerisinde farklı besleyici ürünlere yönelmesi ve en az ağrıyı çekerek bu ürünleri alması gerekmektedir. Bu belirtinin yanı sıra mide sorunları da sıklıkla görülmektedir. Bir yandan hastalığın etkisi, bir yandan da doğru beslenememe midede sorunların başlamasına sebep olmaktadır. Ancak midede bulunan rahatsızlık farklı rahatsızlıkların belirtisi de olabileceğinden ağız ülserinin belirtileri olarak ağızda oluşan ağrılar gösterilebilir.
Ağız Ülserinin Bitkisel Tedavisi Nasıl Olur?
Bu hastalığa yakalanan kişiler eğer doktorlara giderlerse kendilerine bu rahatsızlığın giderilmesi için ilaç tedavisi uygulanırken ağrı kesiciler ile birlikte bu ilaçlar kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra eğer insanların ağzındaki yaralar henüz başlangıç aşamasındaysa ve çok ağrılı bir dönem geçirilmiyorsa bitkisel çözümlere de yönelmek mümkün olur. Bu çözümler, bazı kişilerde hastalığı geçirebilirken bazı kişilerde yalnızca hafifletebilir. Doktorlarına çıkmak kişilerin en doğru tercihleri olurken bu bitkisel çözümler tedavi sürecine destek olmak amacıyla tercih edilebilir.
Ağız ülseri bitkisel tedavisi için ilk sırada Hindistan cevizi sütü gelmektedir. Gün içerisinde 3-4 defa kullanmak yaraların iyileşmesine en iyi şekilde katkı sağlayacaktır. Suda haşlanan kişniş yaprakları, ağızdaki yaraların tedavisinde etkili olmaktadır. Son olarak çemen otu olarak isimlendirilen bitki, bu sorunun ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır. Bu bitkisel tedaviler arasından birisi seçilerek kişiler rahatlıkla ağızda oluşan yaralara karşı iyi düzeyde bir mücadele verebilir.