Anoreksiya nervoza; yemek bozukluğu olarak adlandırılan psikolojik bir rahatsızlıktır.
Anoreksiya Nervoza Nedir, Ne Demek?
Son zamanlarda pek çok kişide görülen ve hatta ünlü isimlerinde maruz kalabildiği zayıflama hastalığı, kişinin zayıf olma takıntısı ve yemek yemeye karşı olumsuz düşüncesi olarak nitelendirilmektedir. Hastalık genel olarak 12-20 yaş arasındaki kızlarda meydana gelmektedir. Kişi çok az uyumasına rağmen kendini oldukça enerjik ve aktif hissetmektedir. Bu hastalık şiddetli açlıktan kaynaklanmaktadır. Kendini şişman gören ve devamlı olarak kilo verme çabası içerisinde olarak yemek yemeyi reddeden ve çok az besin tüketen insanlarda görülmektedir.
Anoreksiya nervoza; kişinin takıntılı ruh halini yemek yeme alışkanlığına çevirmesi ile oluşan psikoloji bir hastalıktır.
Anoreksiya nervoza belirtileri başlarda iştah kontrolü ile oluşur. İştah kontrolü zaman içerisinde tamamen ortadan kalkar ve kişi tamamen kesilir. Bu durumda kişi oldukça az besin tüketmeye başlar. Zayıflama hastalığı metabolik sistem yanı sıra, kalp hastalıkları, böbrek rahatsızlıkları, kemik erimesi, dermatolojik sistem, endokrin sistem gibi pek çok alanda vücuda zarar verici etki meydana getirir. Genel olarak ergenlikte görülse de yetişkinlik dönemlerinde de ortaya çıkabilmektedir.
Zayıflama Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Bu rahatsızlıkta kişiler aşırı derecede kilo kaybetmeye başlar ve bunun yanında kendilerine göre bir beslenme alışkanlığı edinirler. Kilo almaktan oldukça korkan bu kişiler çok zayıf olmalarına rağmen çok az yemek yerler. Vücutta kilo almaya neden olan karbonhidratlı besinlerden tamamen uzak dururlar. Yemekten kaçınma, yemek yememek için türlü bahaneler yaratma gibi farklı hareketler sergilerler. Aynı zamanda fiziksel olarak vücutların birtakım değişimler oluşur.
Gizli yemek yeme gibi alışkanlıklar edinen kişiler zayıflıklarını gizlemek için devamlı bol kıyafet giymeyi tercih edebilirler. Anoreksiya hastaları sürekli istedikleri incelikte olmadıklarını düşünürler. Kiloları hakkında devamlı bir endişe ve takıntı meydana getirirler. Yemek yedikten sonra zorla kusma ya da diyet hapları, müshil ilaçları kullanma gibi hareketler sergileyebilirler. Biraz yemek yediklerinde kendilerini cezalandırmak için ağır egzersizler uygulamak bu kişilerde görülen normal olmayan düşünceler sonucu oluşan davranış biçimleridir.
Anoreksiya Nervoza Nedenleri Nelerdir?
Genel olarak ergenlik döneminde meydana gelen zayıflama hastalığının kesin bir nedeni bulunmamaktadır. Ergenlikte vücudun değişmeye başlaması karşısında tereddüt içerisinde giren çocuklarda bu hastalık sıkça meydana gelebilmektedir. Kesin olmamakla birlikte genetik nedenlerden ötürü oluşabilmektedir. Ailesinde bu hastalık olan kişide görülme oranı daha yüksektir. Bu rahatsızlığın en önemli nedeni psikolojik sorunlardır. Kişinin depresif, içe dönük ve boyun eğen bir yapısı olması, kendini beğenmemesi ya da geçmiş zamanlarda istismara uğramış çocuklarda görülebilmektedir. Son olarak bu hastalığın oluşumunda çevresel faktörler de etkili olabilmektedir. Özellikle zayıf vücutların moda haline gelmesi ve güzellik algısı olarak yansıtılması bu rahatsızlığın oluşumunda rolü bulunmaktadır.
Zayıflama Hastalığı Tedavisi ve Teşhisi
Anoreksiya nervozanın teşhisi için 5 ana sebepte değerlendirme yapılmaktadır. Bunlar; vücut ağırlığının yaşa ve boya göre ideal ölçüde tutulmasının reddedilmesi, kişinin zayıf olmasına rağmen kilo almaktan korkması, kişinin kendini şişman zannetmesi, kızlarda adet düzensizliği görülmesi ve adetin kesilmesi ve son olarak kişinin hastalığını kabul etmemesi ve tedavi olmayı reddetmesidir. Bu hastalığın tedavi edilmesi için psikolog ve psikiyatri desteği yanı sıra, ortopedi, diyetisyen, fizyoterapi, endokrinoloji alanlarından da destek alınması gerekmektedir. Hastanın ikna edilmesi ve sağlıklı bir beslenme programına uyması sağlanmalıdır. Hastanede gözetim altında tedavi uygulanmalıdır.