
Boyun ağrısı, yanlış hareket, sürekli aynı pozisyonda durma, ters hareket etmek ya da farklı birtakım hastalıklar nedeniyle meydana gelen bir ağrı çeşididir.
Boyun Ağrısını Ne Geçirir?
Özellikle masa başında çalışan kişilerin çok yaşadığı boyundaki ağrılar insanların hayat standartlarını aşağıya çekmektedir. Kaliteli bir uyku, kas gevşeten kremler, buz kompresi ve birkaç egzersiz bu ağrıların hafiflemesi konusunda yardımcı olabilir. Orta yaş üstündeki kişiler bu ağrı ile sıkça karşılaşabilmektedir. Bazı kişiler baş hareketinden kaynaklı boyun ağrılarını yaşarken bazıları da bütün gün bu probleme maruz kalmaktadır. Kötü pozisyonda uyumak, cereyanda kalmak, uzun süre boyun bölgesini yorun çalışma hayatında olmak, spor esnasında yapılan ters hareketler ağrıların ilerlemesine yol açabilir.
Boyun Ağrısına Evde Çözüm Önerileri Nelerdir?
Ütü ile ısıtılan havlu sıcak ped gibi uygulamalar ağrıların azalmasını sağlar. Sıcak duş almak da ağrıları hafifleten yöntemlerdendir. Fakat duş aldıktan sonra saçların ıslak kalmaması gerekir. Islak saçlar boyun ağrılarına yol açar. Spor esnasında yanlış hareketlerin yapılmamasına özen gösterilmelidir. Gerekirse profesyonel kişi eşliğinde spor yapılmalıdır. Ters hareket sonucu kas grubu incinebilir, bunun için buz uygulaması yapılabilir.
Boyun ağrılarını önlemek için klima ve açık pencere önünde oturulmamalıdır. Cereyanda kalmak ağrıların artmasına yol açar ya da ağrı yaratır.
Ağrıları önlemek için boyun bölgesini destekleyen yastık seçilmelidir. Boyun kısmındaki boşluk yastık aracılığıyla doldurulduğu zaman o bölge rahat eder. Baş ise yukarıda ya da aşağıda kalmamalıdır. Doktor onayında kas gevşeten ilaçlar kullanılabilir. Spora bir süre ara vermek faydalı olabilir. Boyun bölgesinde ağrı olmasına rağmen yapılan spor sorunun kötüye gitmesine neden olur. Fakat yine uzman kontrolünde hafif dereceli egzersizler yapılabilir. Yumuşak masaj yapılması tavsiye edilir. Telefon kulak ile boyun arasına sıkıştırılmamalıdır. Telefon görüşmeleri kulaklıkla yapılmalıdır. Baş uzun zamanlar aynı pozisyonda tutulmamalı ve belli aralarda pozisyon değiştirilmelidir.
Boyundaki Ağrı Nasıl Geçer?
Boyun bölgesindeki sertleşme ve ağrılar çoğunlukla kas incinmesinden kaynaklı olabilmektedir. Yatağın sert olmaması önem taşır. Sabah kalkıldığı zaman ağrı ile uyanılırsa ince yastık kullanılmalı ve yahut da yastık kullanılmadan yatılmalıdır. Tekrar etmekte olan ağrılar için gergin kaslar gevşetilmesi önerilir. Bunun için sıcak suda ıslatılan havlu bölgeye uygulanabilir. Kaza sonucu meydana gelen ağrılar içinse mutlaka doktora görünmeniz önerilir. Eczanedeki reçetesiz satışa sunulan ilaçlar eczacı kişinin tavsiyesi ile kullanılabilir.
Boyun Ağrıları Nasıl önlenir?
Ayakta, otururken, hareket halindeyken duruş düzeltilmeli, duruş bozukluğu ortadan kaldırılmalıdır. Duruşun düzeltilmesi sertleşmeyi ve ağrıları önleyebilir. Duruş için yapılması gereken dik oturulması, göğüs kısmının şişirilmesi, çenenin hafif biçimde eğilmesi ve başı, kulakları omza değdirecekmiş hissi ile durulması önerilir. Kasların gerilmesi, sertleşmesi halinde meşgul olunan işe ara verilir. Boyun bölgesine masaj yapılır, baş hareket ettirilir ve derin nefes alıp verilir. Boyun ağrısını geçirmek için kalıcı yöntem doktora gidilmesidir.