Asit yağmuru; hava kirliliğinin bir sonucu olarak karşımıza çıkan, sadece insanları değil, bitkileri ve hayvanları da etkileyen, canlı yaşamını olumsuz yönde etkileyen bir durumdur.
Asit Yağmuru Nedir, Ne Demek?
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte elektrik ve fosil yakıt üretimi yapan santrallerin kurulması, değişik sektörlerde fabrikaların kurulması, motorlu taşıtların kullanılması ve hava kirliliği faktörlerinin artmaya başlaması hava kirliliğinin artmasına ve bu durum da asit yağmuru olarak bahsedilen, canlı yaşamını kötü şekilde etkileyen durumun oluşmasına neden olmaktadır. Asit yağmuru; atmosferde yer alan kimyasalların kar, yağmur, sis, çiğ ya da kuru parçalar halinde yeryüzünde düşmesi durumuna verilen isimdir. Bu kimyasalların yapısında azot ve kükürt yer almaktadır. Bu da canlılar için oldukça tehdit edici bir durumdur. Atmosfere yayılan kükürtdioksit ve azotdioksit gazları birtakım kimyasal dönüşümlere uğrayıp bulutlardaki su damlacıkları tarafından emilir ve bunlar yağmur, kar gibi yeryüzüne düşer. Asit yağmuru formülüne baktığımızda sülfürik asit ve nitrik asit içermektedir.
Asit Yağmuru Nasıl Oluşur?
Atmosfer tabakasına yayılmış olan azotdioksit ve kükürtdioksit gazları birtakım kimyasal tepkimeler sonrasında sülfirik asit ve nitrik asit oluşumuna sebep olurlar. Bulutlar oluşan yoğuşma sırasında emilim meydana gelir ve sonrasında gaz bulutları su damlası haline dönüşür. Bahsetmiş olduğumu bu su damlaları yağmur ve kar gibi doğa olayları ile yeryüzüne düşer. Bu durum toprakta asit seviyesini yükseltir. -Asit yağmurlarının etkilerine baktığımızda tatlı su kaynaklarına da ulaşır ve sonrasında kimyasal dengeyi bozduğunu belirtebiliriz. Normalde havada meydana gelen su damlalarının PH değeri 5.6'dır. Bu değerin altında meydana gelen yağmurlar ve doğa olayları asit yağmurudur. Asit yağmurları gazları yeryüzündeki akarsuları zehirler ve aynı zaman yüksek rakımlı bölgelerdeki ormanların zarar görmesine neden olur.
Asit Yağmurlarının Zararları Nelerdir?
Asit yağmuru sonrasında yeryüzüne düşen asitler, toprak sayesinde az miktarda etkisiz hale gelse de hava kirliliği dünya üzerinde çok fazla olduğu için bu asitlerin miktarı da fazladır. Bu durum sonrasında asitlerin toprak ile nötrleşmesi durumunu aşmaktadır. Bitkiler ve ağaçlar topraktan bu asidi almaktadır. Tıpkı diğer maddeleri emdikleri gibi bu zararlı asitleri de emerler. Bu durum sonrasında bitkiler kısa sürede ölmektedir. Ayrıca asit yağmurları göllere ve denizlere ulaştığında buradaki canlı yaşamını da tehdit etmektedir. Aynı zamanda asit yağmurlarının sonuçları maalesef ki diğer tüm canlılar gibi insanları da olumsuz yönde etkilemektedir.
Asit Yağmurları Nasıl Önlenir?
Öncelikle asit yağmurları sebepleri fosil yakıt ve enerji santrallerinde filtrelerin kullanılmamasından kaynaklanır. Özel üretim olan filtrelerin kullanılması önlemek için etkili olacaktır. Düşük oranda kükürt içeren fosil yakıtların kullanılması ve kükürt dioksit ve azot dioksit salınımlarının en aza indirgenmesi ile bu yağmurlar önlenebilir.