Morluk, derinin alt kısmında bulunan kılcal damarların zarar görmesi sonucunda bi kanamanın meydana gelmesi ve bunun cilt altına sızması olarak nitelendirilen bir durumdur. Vücutta farklı sebeplerden dolayı morluk oluşabilirken belirli bir süre sonrasında kendisi dağılmaktadır.
Morluklar Nasıl Geçer? Neden Olur?
İnsana vücudunda genel olarak çarpmalar sebebiyle morluklar oluşabilir. Vücudun, her bölgesi çeşitli sebeplerde belirli bir eşyaya ya da canlıya çarpabildiğinden bu durum ile karşılaşmak oldukça olağandır. Morarmalar eğer ki bir hastalık nedeniyle oluşmuyorsa kılcal damarlarda hasar oluşması sonucunda oluşur.
Vücudun, herhangi bir bölgesi bir yere çarpıldığında ya da sert bir darbe aldığında cildin altında bulunan kılcal damarlar kopar. Bu durum o bölgede kan birikmesine sebep olurken bu birikim cildin renginin sarı ve yeşilin karışık olarak yer aldığı bir görüntüye bürünmesine sebep olur. İlk çarpma anında bölgede şişlikler ve kızarıklıklar olur. Sonrasına bu belirtiler geçerken yerini morarmalar alır. Bunlar belirli bir süre sonra kendisi geçebilir ancak sürekli olarak görünen bir kısımda ise bu morluk oluşumunun daha kısa sürede ortadan kaldırılması gerekebilir.
Morarmaya Ne İyi Gelir?
Oluşan morluk çarpma ya da ezilme sebebiyle oluşmuşsa bu durumda insanlar doktorlara başvurmak yerine kendileri bunların kaybolmasını beklerler. Evlerde uygulanabilecek yöntemler ise bunların daha kısa sürede ortadan kaybolmasını sağlayabilir. Bu aşamada ilk olarak çarpma ya da ezilme durumunun yaşandığı an müdahale edilmesi gerekmektedir. Bu anda bölgeye hemen soğuk uygulaması yapılırsa bu durum şişliğin ve morluğun daha düşük seviyede olmasını sağlayabilir. Böylece kişilerin gizlemesi ya da ortadan kaldırması gereken morluk düzeyi daha düşük seviyede olacaktır. Genel olarak buz en iyi tercih olurken o anda buza ulaşım yoksa soğuk bir kaşık da aynı görevi belirli oranda görebilmektedir.
Morluk Nasıl Tedavi Edilir?
Morlukların oluşumunun ardından uygulanacak olan yöntemler farklıdır. İlk seçenek olarak siyah zeytinin çekirdeklerini ayıran kişiler sonrasında kalan kısmı ezerek püre haline getirebilir. Buna ek olarak zeytin ezmesi hazır olarak varsa bu ürünler de kullanılabilmektedir. Bu ezilen zeytinlerin bölgeye sarılması morluğun gitmesi üzerinde olumlu etkiler gösterir. Bu ezme herhangi bir araçla bölgeye sarıldığında belirli zaman aralıkları ile değiştirilmesi daha yararlı olacaktır. Morluk tamamen geçene kadar bu yöntem tekrarlanabilir.
Vücuttaki Morluklar İçin Doğal Yöntemler
Morluklar için un, bal ve zeytinyağı karıştırılarak bir hamur elde edilebilir. Bu hamurun bölgeye sarılması da oldukça etkili olacaktır. Bu hamurun kıvamını ayarlarken ortalama bir kıvama getirmek yeterli olur. Zeytinyağı ve un ile bu kıvam rahatlıkla ayarlanabilmektedir. Benzer bir şekilde bölgeye et dövüp yayarak koymak da morluğun gitmesinde etkili olmaktadır. Bunun için kırmızı et gerekli olurken hangi bölgenin eti olduğunun çok önemi olmaz.
Son olarak biberiye yağı morluk oluşumuna karşı çok iyi bir seçenek olmaktadır. Her zaman biberiye yağına ulaşmak çok mümkün olmaz ancak dışarıdayken çarpma ya da ezilmeler yaşanmışsa biberiye yağı ile birlikte morarmaların daha kısa sürede uzaklaşması sağlanabilir.