Hünnap meyvesi; B vitamini açısından zengin, kemiklerin güçlenmesine katkı sağlayan, kanın temizlenmesini sağlayan ve beraberinde karaciğer sağlığının korunmasına destek olan bir besindir.
Hünnap Meyvesi Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Cehrigiller familyasına asit olan olan hünnap, ilk olarak yeşil renkte oluşmaktadır. Zaman içerisinde güneşin etkisi ile kırmızı-kahverengi arasında bir renge dönüşmektedir. Dış yüzeyi sert olan bu meyve zeytine benzetilmektedir. Yaklaşık olarak can erik boyutundadır. İçerisinde aynı şekilde çekirdeği vardır ve içinin rengi beyazdır. Hünnap meyvesinin yeşil halinin tadı ekşimsidir. Rengi koyulaşıp kahverengi olduğunda ise tadı oldukça tatlı ve lezzetli bir hale dönüşmektedir.
Anavatanı Çin olan hünnap meyvesi, alternatif tıpta sıklıkla tercih edilen bir besindir ve Kuzey Afrika, Hindistan ve Suriye gibi ülkelerde de bulunmaktadır.
İçerisinde doğal şeker bulunan hünnap içeriğinin yaklaşık olarak %85'i C vitamini olan bir meyve türüdür. Yaklaşık olarak bir avuç tüketildiği zaman vücuttaki toksin maddelerin yaklaşık olarak tümünün atılmasını sağlamaktadır. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olan bu doğal içerikli meyve, A vitamini, B vitamini, demir, manganez, magnezyum, kalsiyum, fosfor, çinko ve sodyum gibi mineraller ve vitaminler yer almaktadır. Kanserli hücre oluşumunun ve gelişmesinin önüne geçen hünnap aynı zamanda doğal sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Vücuttaki iltihabı temizler ve aynı zamanda karaciğer, kalp sağlığını da olumlu yönde etkilemektedir.
Hünnap Meyvesi Ne İşe Yarar?
Genel olarak mevsim geçişlerinde ve havaların soğuması ile yaşanan boğaz enfeksiyonu ve öksürük krizleri gibi rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olmaktadır. İçerisinde yer alan pektin maddesi sayesinde balgamın sökülerek dışarı atılmasını sağlar. Bununla birlikte astım ve solunum hastalıklarına yakalanma riskini de azaltmaktadır. Güçlü bir antioksidan özelliği bulunan hünnap, karaciğerdeki toksin maddelerin atılmasını sağlar. Bu etki sayesinde bağışıklığın güçlendirilmesini sağlarken aynı zamanda cilt sağlığını da olumlu yönde etkiler.
Sindirim sisteminin dengelenmesini ve düzenlenmesini sağlayan hünnap, mide ve bağırsaklarda yer alan zararlı maddelerin temizlenmesini sağlamaktadır. Vücutta uzun süreli bir tokluk meydana getirir ve bu etki sayesinde kilo vermeyi kolaylaştırmaktadır. Ayrıca bu süreçte vücudun enerjik kalmasını da sağlar.
Her gün 1 avuç hünnap tüketmek bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlarken aynı zamanda kemik ve kas kaybının önlenmesine de yardımcı olur. Çiğ olarak tüketildiği zaman ağız ve diş sağlığını da iyileştirmektedir. Vücut için gerekli olan potasyum ihtiyacını karşılarken beraberinde güçlü bir antidepresan etkisi meydana getirmektedir.
Hünnap Meyvesinin Zararları Nelerdir?
Herhangi bir yan etkisi bulunmayan hünnap meyvesinin yan etkileri aşırı tüketim gibi durumlar sonucunda meydana gelmektedir. Kronik hastalığı olanlar ve hamiler kadınlar tüketim öncesinde doktora danışmalıdır. Günde yaklaşık olarak 1 avuç kadar tüketim sağlanmalıdır. Bunun fazlasının tüketilmemesi gerekir. Aşırı tüketilmesi kan şekerinin dengesizleşmesine, gaz ve şişkinlik problemlerinin yaşanmasına neden olabilmektedir.
Hünnap Meyvesi Nasıl Yenir?
Çoğunlukla çay şeklinde tüketilen hünnap aynı zamanda taze olarak da yenebilmektedir. Hünnap çayı oldukça faydalı iken meyvenin kurutulmuş hali de sıklıkla şifa amaçlı tüketilmektedir. Ağız tadınıza ve isteğinize göre sizler de bu meyveyi tüketebilirsiniz.