Çok uyumak; alkol tüketimi ya da reçeteli ilaçların kullanımı sonucunda vücutta oluşan yorgunluk sebebiyle görülebildiği gibi, uyku apnesi denilen hastalık sebebiyle de gerçekleşebilmektedir.
Çok Uyumak Ne Anlama Gelir? Sebepleri Nelerdir?
Çok uyumanın farklı sebepleri vardır. Depresyon en fazla bilinen neden olarak gösterilebilir. Bunalımda olan bir kişi sabah uyanıp okula ya da işe gitmek istemez. Halsiz hissedeceği için uyanmakta zorlanabilir. Aşırı uyuma durumu genel olarak atipik depresyonda görülür. Depresyondaki kişi acılarının uyuduğunda hafiflediğini düşünür ve devamlı olarak uyumak ister.
Çok uyumak ruhsal ve fiziksel pek çok nedenlere dayalı olarak oluşabilmektedir.
Yorgunluk aşırı uykunun başka bir nedenidir. Yoğun tempolu bir çalışma süreci insan vücudunda yorgunluğa sebep olacağı için uykuya daha fazla ihtiyaç duymaya yol açar. Gün içerisinde fazla efor sarf eden kişilerin daha çok uyudukları gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra uyku apnesi de çok uyku yapabilir. Bu hastalık, bir tür nefes alma bozukluğudur. Uyku sırasında periyodik olarak nefes alma işlevi duraklar ve uyku döngüsü bozulur. Bu nedenle iyi bir gece uykusu alınamadığından bir sonraki gün aşırı uyumaya yol açar. Uzmanlar yardımıyla bu hastalığın tedavisi mümkündür.
Aşırı Uykunun Zararları Nelerdir?
Fazla uyumanın vücuda pek çok zararı bulunmaktadır. Çok uyumanın zararları şöyle sıralanabilir;
- Fazla uyuyan kişilerin depresyona yakalanma ihtimali daha yüksektir.
- Aşırı uyku beynin işlevlerini yitirmesine ve daha az çalışmasına sebep olur.
- Çok uyumak diyabet riskini artırır.
- 8 saatten fazla uyuyan kişilerin kalp hastalıklarına yakalanma riski daha fazladır.
- Uzmanlara göre ideal uyku saatinin dışına çıkmak erken ölümlere yol açmaktadır.
- Sağlıklı uyku uyuyan kadınların hamilelik süreçleri daha başarılı geçmektedir.
Uyku Süresi Ne Kadar Olmalıdır?
Uzmanlar, uyku ihtiyacının giderilmesinde kişinin hayat tarzının da oldukça önemli olduğuna vurgu yapmaktadır. Uyku süresi insanların yaş durumuna göre değişiklik göstermektedir. Yaş gruplarına göre en uygun uyku süreleri şöyledir:
- 1-2 yaş grubu: Bu yaş grubundaki çocukların 11-14 saat uyumaları tavsiye ediliyor.
- 3-5 yaş grubu: Bu gruptaki çocuklar için uzmanlar 10-13 saat uyumayı önermektedir.
- 6-13 yaş grubu: Bu yaş grubundaki çocukların 9 - 11 saat uyumaları uygun görülüyor.
- 14-17 yaş grubu: Ergenlik dönemi için 8 ila 10 saat arası uyku önerilmektedir.
- 18-25 yaş grubu: Bu yaş grubuna 7-9 saat uyuması tavsiye ediliyor.
- 24-64 yaş grubu: Yetişkinlerin de, genç yetişkinlerde olduğu gibi 7-9 saat uyumaları öneriliyor.
- 65 yaş ve üstü: Sağlıklı görülen uyku süresi 7-8 saattir. Fakat uzmanlar bunun 5 saatten az olmamasını ve 9 saati aşmamasını tavsiye etmişlerdir.
Aşırı Uyku Kilo Yapar mı?
Yapılan araştırmalara göre uzmanlar, çok uyumanın kilo yapmadığını hatta zayıflamaya sebep olduğunu söylemektedir. Columbia Üniversitesi'nde yapılan bir çalışma 7-8 saatten az uyuyan insanların daha kilolu olduğunu ve zamanla da daha fazla kilo aldıklarını gözlemlediler. Bu kişilerin kilo verme sürelerinin de daha uzun olduğunu fark ettiler. Dr. Michae Breus daha çok uyuyarak daha fazla kilo verilebileceği tezini ileri sürmüştür. 6 saatten az uyuyan insanların şeker ihtiyacının ve iştahının sabah daha çok arttığını söylemektedir. Çok uyumanın fazla kiloya sebep olmadığı uzmanlar tarafından açıklanmış bir gerçektir.