Karalahana; iri yapraklı, içeriğinde A, K, C, B6, B1, B2 ve B3 vitaminleri barındıran, bağışıklığı güçlendirerek vücudun daha sağlıklı olmasını sağlayan bir sebzedir.
Karalahana Ne İşe Yarar?
Ülkemizin hemen her bölgesinde yetiştirilen karalahana, özellikle Karadeniz Bölgesi'nde çok sık olarak tüketilmektedir. Vitamin ve mineral açısından zengin değerlere sahip olan karalahana aynı zamanda demir, magnezyum, kükürt ve bakır içermektedir. Farklı pek çok şekilde tüketilebilen bu sebzenin vücut için birçok faydası bulunmaktadır. Vücutta arındırıcı ve detoks etkisi meydana getiren bu sebze, bunu C vitamini etkisi sayesinde sağlamaktadır. Bağışıklığın güçlenmesini sağlayan kara lahana antioksidan açısından da oldukça zengindir. Bu sayede toksin maddelerin dışarı atılmasına, serbest radikallerin bloke edilmesine katkı sağlar. Bu sayede hücre tahribatını önler ve kanser gibi hastalıkların oluşmasını önler.
Karalahana içeriğine baktığımız zaman yeterli düzeyde K vitamini barındırdığı gözlemlenmektedir. K vitamini alzheimer gibi, beyin-sinir hastalıklarının önlenmesine yardımcı olmaktadır. İçeriğindeki doğal bileşenler sayesinde hastalıklara karşı vücut direncinin gelişmesine yardımcı olan bu sebze aynı zamanda hücrelerde yenileyici bir etki sağlamaktadır. Kış sebzesi olan bu sebze, beyaz ve kırmızı lahanaya göre daha fazla vitamin barındırmaktadır.
Vücutta kan dolaşımının dengelenmesini sağlayan bu sebze, kandaki basınçtan kaynaklanan yüksek tansiyon gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. Kan dolaşımının düzenli olması vücuttaki organların beslenmesini sağlamaktadır. Organlar yeterli şekilde beslenmediği zaman tahribata uğrarlar. Karalahana sebzesi kan dolaşımını düzenler ve basınç etkisini ortadan kaldırır.
Karalahananın Zararları Nelerdir? Yan Etkisi Var mı?
Vücudum için tek yönlü değil pek çok olumlu etkisi olduğunu söyleyebileceğimiz karalahananın yan etkisi de olabilmektedir. İçerisindeki bileşenler görevlerini etkili bir şekilde yerine getirirken tiroid hastalarının bu durumdan olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilirler. Tiroid bezlerinin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için iyota ihtiyacı bulunmaktadır. Vücutta iyotun engellenmesine neden olabileceğinden tiroid hastaları tarafından tüketilmesi sakıncalı olabilmektedir. Risk oluşturabileceği diğer bir grup ise böbrek hastalığı olanlar, safra kesesi problemi yaşayanlar, gut hastaları ve romataid artrit hastalıkları olanlardır. Bu kişiler çok az tüketmeye ve hatta hiç tüketmemeye çalışmalıdır.
Kara Lahana Nasıl Yapılır?
Pek çok şekilde pişirme yöntemi bulunan kara lahana, haşlama, kavurma, ocakta pişirme, buharda pişirme gibi yöntemlerle yapılmaktadır. Yemeği, çorbası, salatası, sarması, böreği yapılabilen bu sebze oldukça fazla bir tüketim alanına sahiptir. Gerek lezzeti gerekse sağlık açısından faydaları ile üzerine sağlıklı bir yağ olan zeytinyağının eklenmesi ile de tüketilebilmektedir. Karalahana tarifleri genel olarak yemek olarak şekillense de bu bitkinin sarması da oldukça lezzetlidir. Sizler ağız tadınıza ve isteğinize göre bu sebzeyi tüketebilirsiniz.
Karalahananın Faydaları Nelerdir? Sağlıklı mı?
Vücutta iltihaplanma ve bu iltihaba bağlı olarak gelişene hastalıkları engellemesi konusunda etkili olan kara lahana aynı zamanda göz sağlığını koruyucu etkiler meydana getirmektedir. Özellikle katarakt gibi rahatsızlıkların oluşmasını önlemektedir. Kolesterol düzenleyici etkisi olduğu için kalp sağlığının korunmasına yardımcı olmaktadır. İçerisinde yer alan vitaminler, bileşenler ve mineraller besleyiciliğini arttırmaktadır. Karalahananın faydaları söz konusu olurken sağlıklı olup olmaması konusu kişinin bahsetmiş olduğumuz üzere sahip olabileceği bazı hastalıklar göre yanıt bulmaktadır.