Antioksidan açısından oldukça zengin olan maydanoz; zengin mineral ve vitamin deposu olarak tanımlanan, gerek çiğ olarak gerekse yemeklere katılarak tüketilen bir bitki türüdür. Yazımızın içeriğinde maydanozun faydalarına ve zararlarına değinirken aynı zamanda suyunun ve kürünün yararlarına da değineceğiz.
Maydanozun Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?
Lif yönünden oldukça zengin olan maydanozun içeriğinde A vitamini, C vitamini, E vitamini, K vitamini, B12 vitamini, B6 vitamini yanı sıra aynı zamanda asit, kolin, folat, potasyum, kalsiyum, demir, magnezyum, pantotenik, bakır, manganez, fosfor ve çinko gibi mineraller de yer almaktadır. Maydanozu çiğ yemenin faydalarına baktığımızda şu şekilde sıralama yapmamız mümkündür:
- İçerisinde yer alan folat sayesinde kalp ve damar sağlığına iyi gelmektedir. ayrıca kan basıncını düşürerek yüksek tansiyona bağlı olarak görülen hastalıkların riskini azaltmaktadır.
- Fazla suyun ve tuzun vücuttan atılmasını sağlayan, böbrek fonksiyonlarının düzenli bir şekilde çalışmasına destek olan maydanoz, idrar söktürücü etkilere sahiptir. Böylece safra ve böbrek taşlarının giderilmesini sağlar.
- A vitamini içeren bu sebze, göz sağlığının korunmasını sağlar. Aynı zamanda beta karoten retina ve korneayı korur.
- C vitamini açısından zengin olan ve cilde esneklik kazandıran maydanozun cilde faydaları oldukça fazladır. Erken yaşlanma ve kırışıklıkları giderir. Cildi arındırır ve sivilce, egzama gibi gibi cilt hastalıklarına karşı da etkilidir.
- Kolon, meme ve cilt kanserinde etkili olmakla birlikte bu konuda kesin ve bilimsel bir araştırma bulunmamaktadır.
- Adet sorunlarının tedavisinde kullanılan bu bitki aynı zamanda cinsel fonksiyonların artırılması için de etkilidir.
- Klorofil oranı oldukça yüksektir. Bu etki sayesinde nefes alışı rahatlatır ve kötü ağız kokusunun giderilmesini sağlar. Ayrıca diş çürümesi ve diş ağrılarında oldukça etkilidir.
- Karaciğer rahatsızlıklarının önlenmesine etkilidir. Fakat aşırı tüketilmemelidir.
- Düzenli bir şekilde tüketildiği zaman eklem ağrılarının tedavisinde etkilidir. Kemik yoğunluğunun korunması ve kemik kırıklarının giderilmesi için önemli bir kaynaktır. Günlük gerekli olan K vitamini ihtiyacını 10 dal maydanoz tüketerek alabilirsiniz. İçindeki C vitamini sayesinde kolajen sentezlenmesi için de faydalıdır.
- Sindirim sistemi için faydalı olan maydanoz gaz, kabızlık, mide bulantısı ve hazımsızlık gibi problemlerin önlenmesinde etkilidir. Ödem attırıcı, metabolizma hızlandırıcı etkisi sayesinde kilo problemi olan insanlar için etkilidir.
İçerisindeki vitamin ve mineral açısından zengin olan maydanoz miristisin, öjonol gibi uçucu yağlar ve antioksidan flavonoidler sayesinde vücudu hastalıklara karşı korumaktadır. Bundan dolayı düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Maydanozun Zararları Nelerdir? Günde Ne Kadar Tüketilmeli?
Çeşitli pek çok hastalık için faydalı olan maydanozun yan etkileri de olabilmektedir. Bunlar şu şekildedir:
- Gereğinden fazla tüketilen maydanoz alerjik birtakım etkiler meydana getirmektedir.
- Çok fazla maydanoz yemek kansızlık problemleri meydana getirirken aynı zaman karaciğer ve böbrek problemleri oluşturabilir.
- Maydanoz tohumundan elde edilen yağı doğrudan cilde sürme, cildi hassaslaştırır ve kızarıklık meydana getirir.
- Bu bitki kan pıhtılaşmasının yavaşlamasına neden olabilir. Kanama bozukluğu olan kişilerde kanama riskinin artmasına neden olabilir.
- Ken şekeri seviyesinin düşürülmesine neden olur maydanoz dikkatli bir şekilde tüketilmelidir. Hem kan sulandırıcı hem de kan şekeri düşürücü etkisinden dolayı ameliyattan 2 haftada önce maydanoz tüketilmemelidir.
- Maydanoz bitkisinin içerisinde yer alan saf apiol bağırsak ve mesanede kasılma meydana getirebilir. Aşırı tükettiğiniz zaman mide ve bağırsakta kanama meydana gelebilir.
Gebelikte maydanoz tüketmek düşüğe sebep olabileceği için hamile kadınlara çok önerilmemektedir. Maydanozun doz aşımını en aza indirgemek için havuç ve elma suyu ile karıştırıp tüketiniz. Maydanoz günde ne kadar tüketilmeli diye bakacak olursak 15 sap yeterli olmaktadır.
Maydanozun Kalorisi ve Besin Değeri Nedir?
Faydaları ile kendinden sıklıkla söz ettiren ve en fazla tüketilen sebzeler arasında yer alan maydanozun 100 gram için kalori değeri 36,1 kcal'dır. Maydanozun kurusunun ise 100 gramda kalori değeri 252 kcal'dır. Lif açısından oldukça zengin olması sayesinde yemeklerde, salatalarda kullanılabilmektedir. Maydanozun besin değerine baktığımızda, karbonhidrat değeri 7, protein içeriği 4, demir değeri 18, kalsiyum değeri ise 817'dir. Yağ ve kolesterol değeri ise 0'dır. Besin değerleri açısından en zengin bitkilerden biridir. ayrıca vitamin ve mineral değeri de oldukça fazladır.
Maydanozun Tansiyon Etkisi Nedir?
İçerisinde yer alan potasyum sayesinde kan basıncının düşürülmesine yardımcı olan maydanoz hipertansiyon için etkili olan bir bitkidir. Günlük hayatta yemeklerde bu bitkiden tükettiğinizde yüksek tansiyonun düşürülmesini sağlamak mümkündür. Eğer yüksek tansiyonunuz varsa bu bitkiden tüketebilirsiniz.