
Dut yaprağı; en az meyvenin kendisi kadar faydalı olan, pek çok hastalık için şifa etkisi meydana getiren ve zengin besin ögeleri içeren bir bitkidir.
Dut Yaprağı Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?
İçerisinde yer alan doğal bileşenler sayesinde dut yaprağı içeriğinde deoksinojirimisin Yani DNJ ismi ile bilinen bir bileşen içermektedir. Bu bileşen sayesinde diyabet rahatsızlığının giderilmesi, kanda yer alan trigliserid ve kolesterol seviyesinin düzenlenmesinin sağlanması gibi etkiler meydana getirmektedir. Dut yaprağının faydalarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Dut yapraklarından hazırlanan çayın tüketilmesi ateşin düşürülmesi için etkili olmaktadır.
- Bağırsaklardan emilen karbonhidratın emiliminin geciktirilmesini sağlayarak şekerin kana hızlı karışmasını engeller ve böylece ani şeker yükselmesinin önüne geçer. Bu etkisi onun ilaç sektöründe kullanılmasını da sağlamaktadır. Bu etkiyi içerisinde yer alan DNJ ile gerçekleştirmektedir.
- İdrar söktürücü özelliği bulunan dut yaprakları vücutta ödem oluşmasını engellemektedir. Aynı zamanda oluşan ödemin atılmasına da yardımcı olmaktadır.
- Vitamin ve mineral açısından zengin olan dut yaprağı antiinflamatuar etkiye sahiptir ve bu sayede enfeksiyon riskinin azaltılmasına yardımcı olmaktadır.
- Dut yaprağı kolesterol düzenleyici etkisi sayesinde kalp sağlığını iyileştirmektedir.
- Boğaz ağrısı ve bronşit gibi rahatsızlıkların tedavi edilmesini sağlayan bu bitki aynı zamanda öksürük giderici bir etki meydana getirmektedir.
Antioksidan açısından zengin olan dut yaprağı, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar ve bu etki sayesinde kronik hastalıklara karşı vücutta koruyucu, önleyici bir etki meydana getirir. Bir hastalığın iyileştirilmesi için zaman zaman tüketilebilmektedir.
Dut Yaprağı Nasıl Kurutulur? Hangi Ayda Toplanır?
Mayıs ayından itibaren dut tüketimi başlamaktadır. Mayıs, haziran, temmuz ve ağustos aylarında bu meyvenin yapraklarını da aynı şekilde toplayabilirsiniz. Meyveyi afiyetle tüketip yapraklarını kullanabilirsiniz. Yaprakların belli bir süre bekletilmesi kurumasını sağlamaktadır. Bu yaprakların kurmuş bir şekilde aktarlarda satılanı da bulunmaktadır. Bu şekilde alıp kullanım sağlayabilirsiniz. Havaların ısınmaya başlaması ile birlikte ağacı yeşillenir ve meyve vermeye başlar.
Dut Yaprağının Zararları Nelerdir?
İçerisinde yer alan doğal bileşenler sayesinde dut yaprağının asıl olarak vücut için bir yan etkisi bulunmaktadır. Eğer şeker hastasıysanız ve ilaç kullanıyorsanız ikisi birlikte farklı bir etkileşim meydana gelebilir. Bu nedenle tüketim öncesi doktordan onay alınmalıdır. Bununla birlikte hamile kadınlar ve emziren anneler de dikkatli tüketim sağlamalıdır. Amino asitler açısından zengin olan ve içerisinde bol miktarda vitamin, mineral barındıran bu bitkiyi düzenli bir şekilde tüketerek pek çok faydasından yararlanabilirsiniz.
Dut Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır?
Evde kolayca hazırlayabileceğiniz dut yaprağı çayı için öncelikle bir bardak miktarında suyu ısıtınız. Ardından içerisine 1 tatlı kaşığı miktarında kurutulmuş dut yaprağı atınız. Daha sonra 5 dakika boyunca çayın demlenmesini bekleyiniz. Sonrasında afiyetle tüketim sağlayabilirsiniz. Dilerseniz içerisine tatlandırmak amacı ile bal ekleyebilirsiniz. Gün içerisinde aşırı tüketmemeye özen gösteriniz.