Mide mikrobu; sık görülen enfeksiyonlar arasında yer alan ve kanser gibi hastalıkların oluşmasına sebebiyet veren, helicobacter pylori ismi ile de nitelendirilen bir bakteri türüdür. Yazımızın içerisinde mide mikrobuna ne iyi gelir, neden olur, bulaşıcı mıdır ve belirtileri nelerdir sorularına yanıt bulurken aynı zamanda tedavisi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Mide Mikrobu Nedir? Bulaşıcı mıdır?
Midede ekşime, yanma, şişkinlik, gaz gibi semptomlar meydana getiren mide mikrobu aynı zamanda şiddetli mide ağıları da oluşturabilen bir parazittir. Hijyen açısından sınıfta kalan ülkelerde nüfusun yaklaşık olarak %80'ini etkileyen mide mikrobu; mide, 12 parmak bağırsağı ülseri, mide kanseri ve bağırsak kaynaklı lenfoma hastalığının temel sebebi olarak nitelendirilmektedir. Mide mikrobu bulaşıcı mıdır diye baktığımızda dışkı ürünlerinin ağıza alınması ya da ağızdan ağıza bulaşma gösterdiği belirtilmektedir. Bazı çevresel etkenler, mikrobu içeren yiyecekler ve su, düşük sosyoekonomik durum bulaşma riskini artıran detaylardır.
Mide mikrobu, mide-bağırsak hastalıkları konusunda etkili olurken aynı zamanda organlarda görülen farklı hastalıklarla da ilişkilendirilmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre helicobacter pylori, midede kanser oluşumunun birinci nedenidir. Özellikle malt lenfoma için önemli bir neden olan mide mikrobu tedavi edildiği zaman lenfoma da gerileme gözlemlenebilmektedir. Gıda alerjileri, kalp-damar hastalıkları, kan hastalıklarının bazıları, romatizmal hastalıklar ve migren kesin olmamakla birlikte bu mikroptan dolayı ortaya çıkabilir. Yapılan bazı araştırmalara göre bu mikrop mide-bağırsak geçirgenliğini artırmaktadır. Bunun sonucunda alerjen maddeler vücuda sızar ve bağışıklık uyarılarak ürtikerler meydana çıkar.
Mide Mikrobuna Ne İyi Gelir?
Her iki kişiden birinde bulunabilecek kadar yaygın olan mide mikrobu doğal tedavisi için bazı seçenekler bulunmaktadır. Midede bakteri olanlar ne yemeli diye baktığımızda bunlar şöyle sıralanabilir:
- Brokoli:100-150 gram brokoliyi yaklaşık olarak 5-6 dakika haşlayıp suyunu içerek tanelerini tüketebilirsiniz. Sabah ve akşam aç karnına bu besini tüketirseniz etkili sonuç alabilirsiniz.
- Lahana: Lahananın içerisinde yer alan U vitamini mide mikrobu ile savaşmaktadır. Sabah akşam haşlayarak tüketirseniz bu mikroptan kurtulabilirsiniz.
- Zencefil:Bakteri ve iltihaplarla savaşan zencefil, asit giderici etkisi sayesinde mideyi rahatlatır. 1 bardak kaynamış suyun içerisine bir parça zencefil atıp demlenmesini bekledikten sonra tüketmeniz yeterlidir.
- Biberiye: Hem kokusu hem de içeriği sayesinde sindirim sisteminin rahatlamasını sağlayan biberiye, kabızlık ve gaz problemlerine iyi gelmektedir. 1 bardak suyu kaynatıp, 1 kaşık biberiye atıp 4-5 dakika demlenmesini bekleyip içebilirsiniz.
Mide mikrobuna zeytinyağı, zerdeçal, kudret narı gibi besinler tüketebilirsiniz. Sindirimi rahatlatan bu besinler midedeki bakterilerin giderilmesi için de etkili olmaktadır.
Mide Mikrobu Neden Olur?
Genel anlamda mide mikrobunun nedeni gelişmemiş ülkelerde bulunmaktadır. Buralarda risk faktörü oldukça yüksektir. Kalabalık aile ortamı, sağlıksız koşullar, temiz yiyecek ve su bulamamak, ailedeki diğer bireylerde bu bakterinin olması oluşum nedenleri arasındadır. Hijyenik olmayan ortamda bulaşması ve yayılması çok hızlı olmaktadır.
Mide Mikrobu Olanlar Ne Yememeli?
Eğer ki midenizde mikrop varsa mutlaka uzman bir doktora gitmeniz gerekmektedir. Uzman desteği dahilinde mide mikrobu olanlar gerekli beslenme önerilerini uygulayabilirler. Genel anlamda acı baharatlar, kızartmalar, portakal gibi asidi nedeniyle mide ekşimesi meydana getiren meyveler, çiğ domates ve soğan yenmemelidir.
Mide Mikrobu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hemen her bakteride olduğu gibi mide mikrobu tedavisi için antibiyotikler tercih edilmektedir. Tedavisi biraz zor olduğu için tedavide birden fazla antibiyotik kullanılabilir. Ayrıca mide asini azaltan ilaçlar da ilave edilir. İlaç uzman doktor tarafından verilmelidir.