Grip; genellikle mevsimsel geçişlerde ve havaların soğumasıyla ortaya çıkan virütik bir hastalıktır.
Grip Nedir, Ne Demek?
Grip hastalığı genelde salgın şeklinde insandan insana geçer. Okulda, toplu taşıma araçlarında, iş yerlerinde, ev halkı arasında yakın temas söz konusu olan yerlerde vücudun virüs kapma olasılığı çok yüksektir. Hemen herkeste görülen bu hastalık, gerekli önlemler alındığı taktirde en erken, 1-2 güne en geç 1 haftaya belirtilerini ortadan kaldırır. Fakat önlem alınmaz ve önemsenmez ise sonucu ölüme kadar varabilir. Acile gidilmesine gerek yoktur. Bir doktor randevusu ile, doktorun yazdığı soğuk algınlığı ilaçlarını içerek tedavi süresini kısaltmış olursunuz.
Grip Hemen Nasıl Geçer?
Grip hastalığında en önemli iyileşme aracı, dinlenmek ve insanlarla aynı ortamda yakın şekilde bulunmamaktır. Çünkü, insanlarla olduğunuz zaman, hastalığı daha fazla kapma ya da bulaştırma riskiniz çok yüksektir. Evde kalıp hastalığın geçtiğine emin olduktan sonra günlük yaşam rutininize dönebilirsiniz. Böylelikle vücudunuz diğer bir virüse karşı direnç kazanmış olacaktır.
Grip Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
- Göz kapaklarında yanmanın hissedilmesi
- Boğazda karıncalanma ve kuru öksürük
- Burun tıkanıklığı
- Geniz akıntısı
- Ateş, ishal, kusma
- Baş ağrısı
- Mide ağrısı
- Yemek yemek istememe ve su içmede isteksizlik.
- Yorgunluk, bitkinlik ve vücutta kırılma hissi gibi belirtilerle kendini göstermektedir.
Grip Nasıl Bulaşır? Grip Virüsü Nasıl Yayılır?
Genellikle grip temas yoluyla bulaşan bir hastalıktır. (Tokalaşma, el sıkışma, öpüşme vb...) Virüs hemen bir geçiş yolu bularak hasta olan kişiden direkt olarak karşı tarafa geçer. İkinci olarak solunum yolları ile bulaşır. İnsanlarla iç içe olunan yerde hasta olan kişi ya da kişiler, nefes alıp verdikçe biz o havayı soluruz ve virüslerin bize bulaşma riski oldukça fazladır.
Grip Hastalığının Tedavisi Nasıl Olur?
Grip çoğunlukla ilaç takviyesi ile tedavi edilir. Hasta kişi ilacı aldıktan sonra günlük rutinine geri döner. Gripte hemen iyileşme isteniyorsa, ilaçla birlikte istirahat halinde olunmalıdır. Çünkü vücut dinlenme ve rahatlama halindeyken kendini yeniler ve zararlı mikrop ve virüslerden arındırmaya çalışır. Hastanın ortamı her zaman hijyenik olmalıdır. Virüsler kirli ya da tozlu ortamlarda daha çabuk ürerler ve bu tedavi süresinin oldukça yavaşlatır. Doktorun yazdığı ilaçları eksiksiz temin etmeli ve zamanında kullanmalıyız. Doktor önerirse, bitki çaylarından içebiliriz.
Eski zamanlarda bitkilerin, ilaç ve merhem olarak kullanıldığını herkes bilir. Gerekli ölçüde taze ya da kurutulmuş bitkileri temin ederek çaylarını içebiliriz. Hasta olan kişi, dışarı çıktığında ya da bir şekilde insan içine çıktığında maske takması tavsiye edilir. Bu kullanım hem hastalığın başka birilerine geçmesini önler hem de dışarıdan gelen virüslere karşı korur. Su içmek ve sağlıklı beslenmek bu süreç için çok önemlidir. Su içmek vücuttaki gereksiz maddeleri atarken, düzenli beslenmek ve bol bol sebze yemek bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Özellikle B12 vitaminin ve demir yönünden zengin besinler ve içecekler önerilir.