Kalp sıkışması; kalp kaslarının yeterli seviyede oksijen alamamasına bağlı olarak gelişen, bir hastalık değil, hastalık habercisi şeklinde nitelendirilen rahatsızlıktır.
Kalp Sıkışması Neden Olur?
Vücudumuzun hayati organlarından biri olan kalp, kaslardan meydana gelmektedir. İç bölümü boş olan kalp kendine kendine kasılabilme özelliğine sahiptir. Göğüs kafesinin içerisinde ve vücudun sol tarafında yer alan bu organ, asıl olarak vücuda kan pompalama görevine sahiptir. Kalp damarlarında yaşayan tıkanmalar sonucunda yaşanan kan akışındaki azalma, kalp kaslarının yeterli oranda oksijen alamamasına ve bunun sonucunda kalp sıkışması probleminin meydana gelmesine neden olur. Göğüs, sırt ve boyun bölgesinde ağrı meydana getiren kalp sıkışmasının nedenleri şöyledir:
- Kalp krizi sonrasında oluşabilir.
- Kalp yetmezliği sebep olabilir.
- Kalpte ritim bozukluğu geliştiğinde meydana gelebilir.
- Kalp kapağı hastalıkları kalbin sıkışmasına neden olur.
- Koroner arter hastalıkları sonrasında gelişebilir.
- Kardiyomiyopati ya da kalp iltihaplanması sonrasında kalpte kasılma söz konusu olabilir.
- Kalp tümörleri sonrasında gelişebilir.
Yukarıda belirttiğimiz sebepler haricinde tiroid bezinin düzensiz çalışması, tansiyon hastalıkları, vitamin ve mineral yetersizliği, kansızlık, şeker hastalığı, uykusuzluk, yorgunluk, enfeksiyon hastalıkları, iltihaplı hastalıklar, sigara kullanımı, aşırı kafein alımı kalp sıkışmasına neden olabilir. Psikolojik kalp sıkışması da söz konusu olabilir.
Kalp Sıkışması Nasıl Olur?
Kalbe giden kan akışının azalması sonrasında gelişen kalp sıkışması, kalbe bıçak gibi ağrı girmesi şeklinde gerçekleşebilir. Genel olarak ağrı göğüs bölgesinden başlar ve çevreye doğru yayılmaya başlar. bununla birlikte elde ve kolda uyuşma meydana gelebilir. Nefes alırken kalp sıkışması hissedilebilir. Ağrı meydana gelebilir ve daha da kötüleşebilir. Nefes almada güçlük söz konusu olabilir.
Kalp sıkışması belirtilerine baktığımızda; göğüste yanma ve gerginlik ile karakterize olur. Mide bulantısı yanı sıra düzensiz kalp atışı da meydana gelebilir. Kalp sıkışması kol uyuşması çok sık görülmektedir. Eğer ki bu tarz durumlar yaşıyorsanız mutlaka uzman bir doktora gitmelisiniz.
Kalp Sıkışmasına Ne İyi Gelir?
Genel olarak kalp sıkışması sonrasında gelişen semptoma bağlı olarak önlemler alınmaktadır. Eğer ki kalbinizde sıkışma meydana geliyorsa, beslenmeye dikkat etmelisiniz. Hamur işleri, kızartmalar, aşırı yağlı et yemekleri, margarin, aşırı tuz ve tereyağ tüketimi gibi yanlış beslenme alışkanlıklarının bırakılması gerekir. Kalbim sıkışıyor ne yapmalıyım diye merak ediyorsanız eğer;
- Kolesterol bakımından düşük olan besinler ve diyet listeleri tüketilmelidir. Bununla birlikte 45 dakikalık orta tempolu yürüyüşler yapabilirsiniz. Bunlar kalp sıkışmasının riskini azaltır.
- Kalp hastalıklarının giderilmesinde sarımsak oldukça faydalıdır. Düzenli olarak günde 1-2 diş tüketilmesi, kalp sıkışması tedavisinde yardımcı olmaktadır.
- Kan damarlarının temizlenmesi ve kolesterolün düşürülmesi için bal ve limon suyu tüketilebilir. 1 bardak ılık suya 2 yemek kaşığı bal, 4 yemek kaşığı limon suyu ekleyiniz. Bu karışımı sabahları aç karnına tüketiniz.
Bu yöntemler kalp sıkışmasına iyi gelmektedir. Fakat kalp sorunlarınız için mutlaka uzman bir doktora gidilmesi gerekmektedir. Bitkisel yöntemleri doktor kontrolünde tüketiniz.
Kalp Sıkışması Ne Kadar Sürer? Tedavisi için Hangi Bölüme Gidilir?
Kalp krizinin en fazla görülen belirtilerinden biri olan kalp sıkışması 20 dakika ya da daha uzun sürebilir. 4-5 saat boyunca göğsün ortasında sıkışma ve baskı şeklinde görülebilir. Daha sonra ağrı boyun, çene ve kollara yayılabilir. Kalp sıkışması ölüme neden olur mu diye bakacak olursak kalbin hasar görmesine bağlı olarak bu tarz tehlikeli sonuçlara sebep olabilir.
Eğer ki kalbinizle ilgili problemler varsa, kalp sıkışması tedavisi için göğüs hastalıkları bölümüne gitmeniz gerekmektedir. Kalbinizde zaten bir rahatsızlık varsa kalp cerrahisine başvurunuz. Bu şekilde tedavi için gerekli adımlar atılmaktadır.