yeniloji.com
Sağlık

Sepsis Nedir? Belirtileri Nelerdir? Neden Olur? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Henüz yorum yazılmadı
Sepsis Nedir? Belirtileri Nelerdir? Neden Olur? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Yeniloji 1447 görüntüleme

Sepsis; vücudun bir bölgesinde gelişen ağır enfeksiyon sonrasında bağışıklık sisteminin vermiş olduğu yoğun tepki nedeniyle organların ve dokuların zarar görmesi olarak tanımlanan bir durumdur.

Sepsis Nedir, Ne Demek?

Bir bakterinin kana karışması sonrasında vücutta herhangi bir yerde meydana gelen enfeksiyonunun giderilmesi için bağışıklık sisteminin çeşitli kimyasalları salması sonucunda birden fazla organın zarar görmesi ya da görme ihtimalinin bulunması durumuna sepsis denir. Tekli ya da çoklu organ yetmezliği meydana getirebilir ve bu ölüme sebep olabilir. Aynı zamanda kan zehirlenmesi olarak da isimlendirilmektedir.

Sepsis, her türlü enfeksiyona bağlı olarak gelişebilir ve yaşamı tehdit eder. Tedaviye erken başlanırsa eğer organ hasarlarının önlenmesi sağlanabilir.

Genel olarak vücuda bakteri girdiği zaman doğal olarak bağışıklık sistemi savunmaya geçer ve bu maddenin yok edilmesini sağlar. Fakat bazı durumlar bağışıklık sisteminin vermiş olduğu yanıt olması gerekenden daha fazla olabilir. Bunun sonucunda organlar ve dokular hasar görür. Sepsis iyileşir mi diye baktığımızda hafif vakalarda kurtulmak mümkündür. Fakat septik şok söz konusu olursa eğer, ölüm oranı yaklaşık olarak %40 olur.

Sepsis Belirtileri Nelerdir? Kan Tahlilinde Çıkar mı?

Geçirilen bazı ağrı enfeksiyonlarda sepsis belirtileri kendini göstermeyebilir. Tanısı koyulan ya da koyulmayan her enfeksiyon, sepsis oluşmasına neden olabilmektedir. Bu durumun belirtilerini genel anlamda şöyle sıralamak mümkündür:

Yukarıdaki belirtiler söz konusu olduğu zaman mutlaka enfeksiyon kontrol altına alınmalıdır. Eğer ki alınmazsa sepsis daha da ağırlaşır. Bu durumda kanda mikrop belirtileri şöyle olur:

Sepsis belirtileri kan tahlili sonucunda bulunan enfeksiyon ve bakteriler ile kendini gösterir. Vücutta sepsis oluşmuşsa eğer kan basıncı anormal şekilde düşebilir. Kandaki laktik seviyesi yükselir. Bunlar meydana geldiğinde organ yetmezliği de söz konusu olur.

Sepsis Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?

Genel anlamda sepsis sebeplerine baktığımızda enfeksiyondan kaynaklandığını belirtmek mümkündür. Bakteriyel, viral ya da fungal gibi pek çok bakteri türü sepsis gelişmesine neden olabilir. Genel olarak mide ve bağırsak gibi sindirim sistemi organlarının, böbrek, mesane ve üriner sistemin diğer bölümlerinin enfeksiyon kapması sonucunda meydana gelir.

Çok yaşlı ya da çok genç kişilerde, bağışıklığı zayıf olan insanlarda, diyabet ya da siroz hastalarında, sık sık yoğun bakım ünitesine giren kişilerde, genel yaralanmaları olanlarda, kısa süre önce antibiyotik ya da kortikosteroid almış kişilerde meydana gelebilir. Bazı kişilerde organ nakli sonucunda vücudun organı kabul etmemesi üzerine de gelişebilir.

Sepsis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Birtakım belirtiler ve sepsis tanı kriterleri sonrasında sepsis tedavisine geçilmektedir. Eğer tedavi edilmezse ölüme neden olabilen bu hastalık için uygulanan yöntemler şöyledir:

Yukarıda belirtilen tedavi yöntemlerinin yanı sıra, şiddetli vakalarda damar yolu ile sıvı desteği sağlanabilir. Hasta solunum sıkıntısı yaşıyorsa solunum cihazına bağlanabilir. Böbrek yetmezliği gelişmişse hasta diyalize bağlanabilir. Genel anlamda sepsis tedavisi için semptomlara ve durumun şiddetine göre teknikler uygulanır.

Paylaş Tweetle Gönder Pinle
İsim veya Nick: Yorum ve Görüşleriniz: Puan Ver:
Yorumlar ( 0 yorum )
Henüz yorum yapılmamış! İlk siz yorum yazın...
Önerilen Yazılar
Fazla C Vitamini Almanın Zararları

Fazla C Vitamini Almanın Zararları

Bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olan C vitamini, aşırı bir şekilde vücuda alındığı zaman bulantı ve ishal gibi birtakım rahatsızlıkların görülmesine neden olmaktadır...

Aspir Yağı Zayıflatır mı? Aspir Yağı Zayıflamak İçin Nasıl Kullanılır?

Aspir Yağı Zayıflatır mı? Aspir Yağı Zayıflamak İçin Nasıl Kullanılır?

Aspir yağı; çok eski zamanlarda tıbbi faydaları için kullanılan, yüksek oranda antioksidan barındıran içeriği sayesinde hem zayıflama hem de vücut sağlığı için tercih edilen bitkisel bir yağdır...

Makyaj Bazı Ne Demek? Ne İşe Yarar? Fiyatları Ne Kadar?

Makyaj Bazı Ne Demek? Ne İşe Yarar? Fiyatları Ne Kadar?

Cilde kullanılan makyaj ürünlerinin cilde zararını en aza indirmek için tercih edilen ürünlere makyaj bazı denir ve bunlar cilt yapısına zarar vermez...

Kolay ve Diyetsiz Kilo Verme Yolları Nelerdir?

Kolay ve Diyetsiz Kilo Verme Yolları Nelerdir?

Kolay kilo vermek; ağır diyetleri uygulayamayan, sürekli olarak egzersiz yapamayan kişiler için sağlıklı tüyoların yer aldığı bir programın uygulanması ile gerçekleşmektedir...

Kalp Sıkışması Neden ve Nasıl Olur? Ne İyi Gelir?

Kalp Sıkışması Neden ve Nasıl Olur? Ne İyi Gelir?

Kalp sıkışması; kalp kaslarının yeterli seviyede oksijen alamamasına bağlı olarak gelişen, bir hastalık değil, hastalık habercisi şeklinde nitelendirilen rahatsızlıktır...

Kemik ve Eklem Ağrılarının Sebepleri Nelerdir? Ne İyi Gelir?

Kemik ve Eklem Ağrılarının Sebepleri Nelerdir? Ne İyi Gelir?

Kemik ağrıları genel olarak, diz, bacak ve sırt bölgesinde meydana gelen, hem çevresel etkenlere hem de vitamin eksikliği gibi sebeplere bağlı olan bir durumdur...

Orkide Bakımı Nasıl Yapılır? Nasıl Sulanır? Nasıl Yetiştirilir?

Orkide Bakımı Nasıl Yapılır? Nasıl Sulanır? Nasıl Yetiştirilir?

Orkide bakımı; diğer çiçeklere göre daha fazla özen isteyen detaylardan oluşmaktadır...

Cinsel İsteksizlik Neden Olur?

Cinsel İsteksizlik Neden Olur?

Cinsel isteksizlik; kadın veya erkeklerde cinsel uyarılma olmasına rağmen cinsel istek bulunmaması durumudur...

Rahim Sarkması Nedir? Nasıl Olur? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Rahim Sarkması Nedir? Nasıl Olur? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Rahim, doğum yapmamış olan kadınlarda 5-6 cm arası kadar büyükken, doğum yapmış olan kadınlarda ise 6-7 cm kadardır...

Mide Bulantısına Ne İyi Gelir? Mide Bulantısını Ne Keser?

Mide Bulantısına Ne İyi Gelir? Mide Bulantısını Ne Keser?

Mide bulantısı, hayatı zorlu anlara çeviren hastalıklardan neredeyse ilki olarak kabul edilir ve kişiyi gerçek anlamda bunaltabilmektedir...