Kene ısırması; açık havada, ağaçlarda, çalılarda, çimlerde yer alan ve aynı zaman yaprak yığınlarında bulunan, ilkbahar ve ya aylarında oldukça yaygın bir şekilde görülen durumdur. Keneler hayvanların ve insanların kanını emerek beslenirler.
Kene Isırması Belirtileri Nelerdir?
Görülen pek çok vakada zararsız olan kene ısırması; alerjik reaksiyonlar meydana getirebilen ve aynı zamanda ölüm gibi tehlikeli sonuçlara sebep olabilen bir durumdur. Örümceğimsigiller arasında sayılan keneler oldukça küçük ve kan emicidirler. Erişkin olan kenelerde 4, larvalarda ise 3 çift bacak yer almaktadır. Konaklarını emdikleri zaman bir misket büyüklüğüne kadar erişebilirler. Genel olarak keneler vücudun sıcak ve nemli yerlerini tercih etmektedir. Koltuk altları, kasıklar, saçlı ya da yoğun kıllı bölgeler tercih alanlarıdır. Beslenmek için uygun bir alan buldukları zaman deriyi ısırıp kan emmeye başlarlar. Kene ısırması sonrasında meydana gelen belirtileri şöyledir:
- Isırık bölgesinde kırmızı nokta ya da döküntü
- Ateş ve baş ağrısı
- Boyunda sertlik
- Vücudun genelinde döküntü
- Halsizlik
- Kas ve eklem ağrısı
- Mide bulantısı
- Lenf bezlerinin şişmesi
- Titreme ve havale nöbetleri
Vücudu konak olarak seçen kenelerin ısırığını anlamak oldukça kolaydır. Bu canlılar grup halinde gezmezler. Bundan dolayı ısırıkları tekildir. Zehirsiz olan kene ısırıkları zararsızdır ve semptom meydana getirmez. Eğer kişinin alerjisi varsa ataksi, reflekslerin zayıflama ve kaybolması, kas güçsüzlüğü gibi durumlar söz konusu olur. Isırılan bölgede ağrı, şişkinlik, döküntü, kabarcık, yanma hissi ve nefes almada güçlük görülebilir. Genel olarak kenenin başı deriye gömülü haldedir. Kene ısırığı ile bazı hastalıklar taşınabilir. Yukarıda sayılan belirtiler olmasa bile kene ısırmasından sonra mutlaka doktora başvurmak gerekir.
Kene Isırmasında İlk Yardım Nasıl Olur?
Öncelikle şüpheli bir durum fark edildiği anda mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kene ısırdığı yerde kalmışsa eğer öldürülmemeli ve ezilmemelidir. Bir cımbız ya da pres yardımı baş kısmı dikkatlice çekilmeli ve parçalanmamasına dikkat edilmelidir. Daha sonra yara yeri sabunlu su ile yıkanmalıdır. Kenenin en kısa zamanda çıkarılması gereklidir. Başı deriden çıkarılırken vida çıkarır gibi sağa, sola çevrilmelidir. Fakat evde kendinize bunu denemeyiniz.
Kene Isırması Tedavisi Nasıl Olur?
Eğer bir kişi üzerinde kene mevcutsa tedavi için ilk olarak bu keneyi kaldırmak gerekir. Bir kene temizleme aleti ya da cımbız ile kaldırmak gerekir. Bu işlem için ise bir sağlık merkezinden destek alınmalıdır. Keneyi kaldırırken mümkün olduğunda cilt yüzeyine yakın tutmak gerekir. Derinin içinde dışarı ve yukarı doğru bir bakı uygulayarak çıkarmak gerekir. Isırık bölgesinde kenenin ağız kısmından bir parça kalıp kalmadığı kontrol edilmelidir. Isırılan bölge temizlenmelidir. Kenenin öldüğünden emin olmak için antiseptik alkole daldırmalı ve bir kaba koyulmalıdır. Kene çıkarıldıktan sonra şişlik görülebilir. Herhangi bir hastalık olup olmadığı kene türüne göre belirlenir. Belirli komplikasyonlar sonrasında gerekli önlemler alınmalıdır.
Kene Isırması Öldürür mü?
Zararsız olabileceği gibi birtakım hastalıkların bulaşmasına da neden olabilen kene ısırığı lyme hastalığına neden olabilir. Eğer zehirli ve mikrop taşıyan bir kene ise 10 gün içerisinde müdahale edilmezse 2. hafta sonunda ölüm kaçınılmaz olacaktır. Kene ısırığı izi gerekli müdahaleler sonrasında zaman içerisine geçmektedir. Kene asla basite alınmamalıdır. Bu konuda dikkatli olunmalıdır.