yeniloji.com
Sağlık

Polen Alerjisi Belirtileri Nelerdir? Ne İyi Gelir? Neden Olur?

Henüz yorum yazılmadı
Polen Alerjisi Belirtileri Nelerdir? Ne İyi Gelir? Neden Olur?
Yeniloji 1984 görüntüleme

Polen alerjisi; bahar aylarının gelmesi ile birlikte kendini gösteren, ağaç, çiçek ve çimenlerden yayılan polenlerden kaynaklanan, burun zarlarındaki kılcal damarların genişlemesi ile birlikte dokularda şişme meydana gelmesi oluşan bir rahatsızlıktır.

Polen Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Vücudun aslında zararlı olmayan maddelere karşı vermiş olduğu tepki olarak tanımlanan alerji, görüldüğü bölgede göre farklı isimler almaktadır. Gözde meydana geldiği zaman alerjik konjoktivit, üst solunum yollarında oluştuğu zaman alerjik rinit, akciğerde meydana gelirse astım, ciltte oluşursa egzama, ürtiker ya da kontakt dermatik olarak tanımlanır. Polen alerjisi, bahar aylarında yayılan polenlerin üst solunum yollarındaki kılcal damalarında genişlemesine neden olarak, hapşırma, burun akıntısı gibi semptomlar ile kendini gösteren bir alerji çeşididir. Polen alerjisinin genel olarak belirtileri şöyledir:

Bu tarz semptomlar polen alerjisinin belirtileri arasındadır. Hemen her yaşta görülebilen polen alerjisi haftada 4 günden daha fazla ya da 4 haftadan daha uzun sürüyorsa eğer kalıcı alerjik rinit olarak tanımlanır. Haftada 4 günden az ya da 4 haftadan az ise aralıklı alerjik rinit şeklinde tanımlanır.

Polen Alerjisi Neden Olur?

Genel olarak bağışıklık sisteminin alerjenlere tepki vermesi sonucunda meydana gelir. Polen alerjisi, Bağışıklık sisteminin alerjeni tespit edip, enflamatuar reaksiyonlara ve histamin adı verilen kimyasalın salınmasına neden olan antikorları üretmeye başlaması ile meydana gelir. Histamin, sulu, kaşıntılı burun ve göz gibi semptomlar meydana getirirken aynı zamanda hapşırma etkisi de oluşturmaktadır. Polen alerjisi bazı ağaç, yabani ot ve çimler nedeniyle kaynaklanabilir.

Alerjik hastaların bağışıklık sistemi bazı maddelere karşı çok hassastır ve abartılı tepkiler verirler. Polen alerjisi nedenlerine baktığımızda bazı maddelerin vücuda girmesi ile birlikte immün sistemin kontrolden çıkması söz konusu olmaktadır.

Polen Alerjisine Ne İyi Gelir?

Eğer bahar aylarının gelmesi ile birlikte alerji belirtileri hissediyorsanız bahar alerjisi bitkisel tedavi yöntemlerinden yararlanabilirsiniz. Bunlar şöyledir:

Nane çayı: Ferahlatıcı ve anti inflamatuar özelliği ile bilinen nane çayı, burun kaşıntısı, burun akıntısı ve tıkanıklıkları giderir. Alerji semptomlarını azaltır. Nane çayı içebilir ya da sıcak suya nane yağı damlatarak bu etkiden yararlanabilirsiniz.

Zencefil: Antihistaminik özelliği ile polen alerjisine karşı faydalı olan bu bitki, taze ya da toz halde kullanılabilir. yiyeceklere ilave edilerek tüketilebilir.

Zerdeçal: Güçlü antioksidan özelliği bulunan zerdeçal, alerji için oldukça etkilidir. Çayını içebilir, sütünü hazırlayabilir ya da yemeklerde ilave edebilirsiniz.

Tuzlu su: Tuzlu su ile gargara yaptığınız zaman boğazdaki iltihabın temizlenmesini sağlayabilirsiniz. bu şekilde tıkanıklık ve alerjik semptomları da giderebilirsiniz.

Çörek otu: İçeriğinde bol miktarda E vitamini ve biyotin barındıran çörek otu, güçlü antioksidan etki göstermektedir. Böylece polen alerjisine karşı etkilidir.

Sarımsak ve soğan tüketimi, elma sirkesi, yeşil çay polen alerjisi rahatlatıcı diğer doğal yöntemler arasında yer almaktadır. Sizler de alerji belirtilerinden kurtulmak için bunları deneyebilirsiniz.

Polen Alerjisi Nasıl Geçer? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genel olarak polen alerjisi tedavisi için sabırlı olmak gerekir. Tedavide alerjen maddelerden korunmak için burundan kortizonlu spreyler ve antialerjik ilaçlar kullanılır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yönelik dengeli beslenme ve dinlenme önerilir. A, B, C ve E vitamini içeren besinler önerilir. Alerjenlerden uzak durulmalıdır. Stresten uzak durmak ve alkol tüketimini sınırlamak gerekir. Bazı durumlarda alerji aşısı önerilebilir.

Paylaş Tweetle Gönder Pinle
İsim veya Nick: Yorum ve Görüşleriniz: Puan Ver:
Yorumlar ( 0 yorum )
Henüz yorum yapılmamış! İlk siz yorum yazın...
Önerilen Yazılar
Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır? İçindekiler Nelerdir? İçine Neler Koyulur?

Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır? İçindekiler Nelerdir? İçine Neler Koyulur?

Deprem çantası; deprem sonrasında hayatta kalabilmek ve yaşamsal faaliyetlerin devamlılığını sağlamak için gerekli olan tüm malzemeleri içeren çanta olarak tanımlanmaktadır...

Arı Ekmeği Nedir? Perga Faydaları, İçeriği ve Kullananlar

Arı Ekmeği Nedir? Perga Faydaları, İçeriği ve Kullananlar

Arı ekmeği; perga olarak da isimlendirilen, arıların bal yaptıkları petekte yer alan bal ve balmumu karışımı ile meydana gelen bir besin kaynağıdır...

Üzüm Sirkesinin Saça ve Cilde Faydaları Nelerdir? Zararları Var mı?

Üzüm Sirkesinin Saça ve Cilde Faydaları Nelerdir? Zararları Var mı?

Yüksek oranda antioksidan ve faydalı asitler barındıran üzüm sirkesi; yeşil, kırmızı ya da siyah üzümden yapılan bir besindir...

Manyetik Sırt Destek Korsesi (Kamburluk Önleyici) Nedir?

Manyetik Sırt Destek Korsesi (Kamburluk Önleyici) Nedir?

Manyetik sırt destek korsesi; kamburluk önleyici ve aynı zamanda sırt ve bel ağrılarını hafifletici özellikleri sayesinde vücudun dik durmasına destek olan bir aparattır...

Weight Watchers Diyeti Nedir? Puan Hesaplama Nasıl Olur?

Weight Watchers Diyeti Nedir? Puan Hesaplama Nasıl Olur?

Weight watchers diyeti; 1 haftada 1 kilo vermeye yardımcı olan ve puanlama esasına dayanan bir beslenme programıdır...

Oruç Tutmanın Faydaları ve Zararları Nelerdir? Oruç Tutmak Bağışıklığı Zayıflatır mı?

Oruç Tutmanın Faydaları ve Zararları Nelerdir? Oruç Tutmak Bağışıklığı Zayıflatır mı?

Oruç tutmak; İslam'ın şartlarından biridir ve Ramazan ayında, ergenliğe ulamış herhangi bir mazereti bulunmayan her müslüman için farz olan bir ibadettir...

Nikotin Nedir, Ne Demek? Bağımlılık Yapar mı? Belirtileri ve Tedavisi

Nikotin Nedir, Ne Demek? Bağımlılık Yapar mı? Belirtileri ve Tedavisi

Doğada renksiz ve sıvı bir halde bulunan nikotin, bağımlılık meydana getiren, zehirli bir maddedir...

Toksinlerden Arınmak İçin Ne Yapmalı?

Toksinlerden Arınmak İçin Ne Yapmalı?

Toksinler; tüketilen besinler aracılığı ile vücuda bulaşabilen ve birçok hastalığa yol açan zararlı serbest radikallerdir...

Dik Duruş Korsesi Nedir? Manyetik Sırt Korsesi İşe Yararmı?

Dik Duruş Korsesi Nedir? Manyetik Sırt Korsesi İşe Yararmı?

Dik duruş korsesi; kamburluk önlemeye yardımcı olan, bel ve sırt ağrılarının hafiflemesini sağlayan ve duruş bozukluğu gibi problemlerin önlenmesi konusunda destek olan bir korse modelidir...

Demans Hastalığı Nedir? Belirtileri, Tedavisi ve Türleri

Demans Hastalığı Nedir? Belirtileri, Tedavisi ve Türleri

Demans; bellek, dilin konuşma yetileri, sorgulama ve düşünme yetileri, öğrenme ve hatırlamada zorluk, unutkanlık, tanımlamalarda yanılgılar gibi birçok duyusal ve düşünsel yetersizliğin bir araya geldiği bir zihinsel zayıflık durumudur...