Polen alerjisi; bahar aylarının gelmesi ile birlikte kendini gösteren, ağaç, çiçek ve çimenlerden yayılan polenlerden kaynaklanan, burun zarlarındaki kılcal damarların genişlemesi ile birlikte dokularda şişme meydana gelmesi oluşan bir rahatsızlıktır.
Polen Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Vücudun aslında zararlı olmayan maddelere karşı vermiş olduğu tepki olarak tanımlanan alerji, görüldüğü bölgede göre farklı isimler almaktadır. Gözde meydana geldiği zaman alerjik konjoktivit, üst solunum yollarında oluştuğu zaman alerjik rinit, akciğerde meydana gelirse astım, ciltte oluşursa egzama, ürtiker ya da kontakt dermatik olarak tanımlanır. Polen alerjisi, bahar aylarında yayılan polenlerin üst solunum yollarındaki kılcal damalarında genişlemesine neden olarak, hapşırma, burun akıntısı gibi semptomlar ile kendini gösteren bir alerji çeşididir. Polen alerjisinin genel olarak belirtileri şöyledir:
- Hapşırma nöbetleri
- Burun tıkanıklığı
- Sulu burun akıntısı
- Gözlerde ve burunda kaşıntı
- Tat ve koku duyusunda azalma
- Yorgunluk
- Algılama güçlüğü
- Uyku bozukluğu
- Damakta ya da gırtlakta kaşınma
- Öksürük ve baş ağrısı
Bu tarz semptomlar polen alerjisinin belirtileri arasındadır. Hemen her yaşta görülebilen polen alerjisi haftada 4 günden daha fazla ya da 4 haftadan daha uzun sürüyorsa eğer kalıcı alerjik rinit olarak tanımlanır. Haftada 4 günden az ya da 4 haftadan az ise aralıklı alerjik rinit şeklinde tanımlanır.
Polen Alerjisi Neden Olur?
Genel olarak bağışıklık sisteminin alerjenlere tepki vermesi sonucunda meydana gelir. Polen alerjisi, Bağışıklık sisteminin alerjeni tespit edip, enflamatuar reaksiyonlara ve histamin adı verilen kimyasalın salınmasına neden olan antikorları üretmeye başlaması ile meydana gelir. Histamin, sulu, kaşıntılı burun ve göz gibi semptomlar meydana getirirken aynı zamanda hapşırma etkisi de oluşturmaktadır. Polen alerjisi bazı ağaç, yabani ot ve çimler nedeniyle kaynaklanabilir.
Alerjik hastaların bağışıklık sistemi bazı maddelere karşı çok hassastır ve abartılı tepkiler verirler. Polen alerjisi nedenlerine baktığımızda bazı maddelerin vücuda girmesi ile birlikte immün sistemin kontrolden çıkması söz konusu olmaktadır.
Polen Alerjisine Ne İyi Gelir?
Eğer bahar aylarının gelmesi ile birlikte alerji belirtileri hissediyorsanız bahar alerjisi bitkisel tedavi yöntemlerinden yararlanabilirsiniz. Bunlar şöyledir:
Nane çayı: Ferahlatıcı ve anti inflamatuar özelliği ile bilinen nane çayı, burun kaşıntısı, burun akıntısı ve tıkanıklıkları giderir. Alerji semptomlarını azaltır. Nane çayı içebilir ya da sıcak suya nane yağı damlatarak bu etkiden yararlanabilirsiniz.
Zencefil: Antihistaminik özelliği ile polen alerjisine karşı faydalı olan bu bitki, taze ya da toz halde kullanılabilir. yiyeceklere ilave edilerek tüketilebilir.
Zerdeçal: Güçlü antioksidan özelliği bulunan zerdeçal, alerji için oldukça etkilidir. Çayını içebilir, sütünü hazırlayabilir ya da yemeklerde ilave edebilirsiniz.
Tuzlu su: Tuzlu su ile gargara yaptığınız zaman boğazdaki iltihabın temizlenmesini sağlayabilirsiniz. bu şekilde tıkanıklık ve alerjik semptomları da giderebilirsiniz.
Çörek otu: İçeriğinde bol miktarda E vitamini ve biyotin barındıran çörek otu, güçlü antioksidan etki göstermektedir. Böylece polen alerjisine karşı etkilidir.
Sarımsak ve soğan tüketimi, elma sirkesi, yeşil çay polen alerjisi rahatlatıcı diğer doğal yöntemler arasında yer almaktadır. Sizler de alerji belirtilerinden kurtulmak için bunları deneyebilirsiniz.
Polen Alerjisi Nasıl Geçer? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Genel olarak polen alerjisi tedavisi için sabırlı olmak gerekir. Tedavide alerjen maddelerden korunmak için burundan kortizonlu spreyler ve antialerjik ilaçlar kullanılır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yönelik dengeli beslenme ve dinlenme önerilir. A, B, C ve E vitamini içeren besinler önerilir. Alerjenlerden uzak durulmalıdır. Stresten uzak durmak ve alkol tüketimini sınırlamak gerekir. Bazı durumlarda alerji aşısı önerilebilir.