Kırkdamar otu; damarlı çiçeksin bitkilerden biri olan bu bitki, at kuyrukları ve eğrelti otu familyasına ait bir ot türüdür. Yol kenarlarında ve kumlu topraklar yetişmektedir. Kırkdamar otu hakkında bilgi vereceğimiz bu yazımızda faydaları, nerede bulunur, nasıl tüketilir konuları hakkında detaylı şekilde inceleyeceğiz.
Kırkdamar Otunun Faydaları Nelerdir?
Üzerinde yer alan bol damarlı yapısında adını alan kırkdamar otunun diğer adına bakacak olursak; sinir otu, çıban otu, yara otu gibi isimlerle de alınmaktadır. İçerisinde bol miktarda K ve C vitamini bulunmaktadır. Vitamin, kalsiyum, potasyum, fosfor gibi mineraller yer almaktadır. Kozmetik sektöründe, alternatif tıpta, ilaç sanayisinde kullanılmaktadır. Kırkdamar otu neye yarar diye bakacak olursak eğer şunları sayabiliriz:
- Üst solunum yolu hastalıklarının önlenmesine yardımcı olurken aynı zamanda tedavi edilmesini de sağlar.
- Vücut direncini artırır ve hastalıkların daha kısa sürede iyileştirilmesine yardımcı olur.
- Balgam söktürücü özelliği bulunmaktadır.
- Yaraların giderilmesi için kuru yaprakları iyice ezilir. Elde edilen toz yaraların üzerine sürülür ve kısa sürede iyileşmesini sağlar. Kesik ve çıbanlar için de etkilidir.
- Burun kanamasının kesilmesini sağlar.
- Balla karıştırılıp yenirse nefes darlığının giderilmesine yardımcı olur. Göğsü yumuşatır. Kronik öksürüğün giderilmesini sağlar.
- Kandaki şeker miktarının düşürülmesini ve dengelenmesini sağlar.
- İdrar söktürücü özelliği sayesinde ödem, şişkinlik gibi sorunları giderir.
- Antioksidan özelliği sayesinde damar tıkanıklığını önler.
- Tansiyonu dengelerken aynı zamanda yüksek tansiyon problemini giderir.
Düzenli bir şekilde tüketildiği zaman vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar. Bakterileri gideren bu bitkinin hem köklerinden hem de tohumlarından yararlanılmaktadır.
Kırkdamar Otu Nerede Bulunur?
Birçok faydası bulunan kırkdamar otu nerede yetişir diye bakacak olursak eğer, Türkiye'de en çok Kars, Bingöl, Amasya, Elazığ, Kahramanmaraş, Çanakkale, Balıkesir, Sakarya ve İstanbul illerimizde yetişmektedir. Marul şeklinde yan taraflara doğru yaprakları açılan bu bitki yeşil tohumlu bir sapa sahiptir. Ağustos ve Temmuz aylarında çiçeklenmektedir.
Kırkdamar Otu Nasıl Tüketilir?
Yetiştirildiği bölgelerde, yöresel pazarlarda, aktarlarda, kurutulmuş ve taze bir şekilde satılan kırkdamar otu güvenilir yerlerden alınmalıdır. Bir fincan kaynar suya 1 çay kaşığı kadar kırkdamar otu atınız. Daha sonra ağzını kapatınız. Yaklaşık olarak 5 dakika demlenmesini bekleyiniz. Tatlandırmak için bal ekleyiniz. Akne, çıban, siyah noktalar için kür haline getirip cilt maskesi şeklinde uygulanabilir. Yaraların iyileşmesi, böcek sokmaları için bitkiyi ezip uygulayabilirsiniz.
Kırkdamar Otunun Zararları Var mı?
Alerjik etkiler meydana getirebilecek olan kırkdamar otu, hamilelik, emzirme ya da kronik rahatsızlık durumlarında kullanılmamalıdır. Bünyesi hassas olan kişilerde kaşıntı, kızarıklık, deride döküntü gibi etkiler oluşturabilir. Bundan dolayı ilk defa kullanacaksanız eğer, dikkatli olmanız gerekir. Ayrıca günde 2 defadan fazla içilmemelidir.