yeniloji.com
Sağlık

Kolon Kanseri Nedir? Nedenleri ve Tedavisi

Henüz yorum yazılmadı
Kolon Kanseri Nedir? Nedenleri ve Tedavisi
Yeniloji 2999 görüntüleme

Ülkemizde ve Dünyada en sık karşılaşılan kanser türlerinden biri olan kolon kanseri kalın bağırsağın bulunduğu bölgede meydana gelen ve sindirim sisteminin tamamen çökmesine sebep olan hastalıktan biridir.

Kolon Kanseri Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Kanser hastalıklarının en büyük nedeni genel olarak genetik yapıdan kaynaklanmaktadır. Ailede kanser geçmişi olan bireylerde bu kanserin görülme olasılığı diğer kişilere oranla daha fazla olmaktadır. Genetik olarak DNA yapısından dolayı bu kansere yakalanma riski oldukça fazladır. Genetik yapının yanı sıra diğer faktörler bu hastalığın yayılma oranını yükseltmektedir.

Şişmanlık, yaş faktörü, düzensiz beslenme, yağlı beslenme, aşırı kırmızı et tüketimi, sigara ve alkol kişinin kolon kanseri hastalığına yakalanma riskini daha da arttırmaktadır.

Özellikle 50 yaş üstü kişilerde daha sık görülür. Bağırsak iltihapları bu kanserin meydana gelmesinde büyük rol oynar. Uzun süren bağırsak iltihaplanmalarında yaşında ilerlemesi ile meydana gelerek kişinin sağlığını olumsuz etkiler.

Kolon Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Her hastalık kendisine göre vücutta çeşitli belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. Bu kanserin en belirgin belirtileri arasında ağrılı dışkılama, dışkılama güçlüğünün çekilmesi ve özellikle bağırsakların tamamen boşaltılmadığı hissinin olmasıdır. İlerleyen hastalığın teşhisi henüz konulmamış ise hastanın dışkılamada kan ile karışık dışkıladığı ve sürekli ağrı hissi ile şikayet ettiği görülmektedir.

Bağırsak Kanserinin Tedavisi Var mı? Nasıl Yapılır?

Kolon kanseri sonrasında meydana gelen hastalık belirtileri sonrasında hastanın acil bir şekilde doktora başvurması gerekmektedir. Gerekli teşhissin yapılabilmesi için bir takım testlerden sonra teşhisin kesinleşmesi tedaviye başlama aşamasını belirler. Hastalığın hangi aşamada olduğu ve nasıl bir tedavi yönteminin belirleneceği doktor tarafından belirlenerek gerekli tedavi yöntemlerine başlanır. Kanserin ilk evrelerinde kanserli hücrenin bulunduğu bölge alınması için ameliyat gerekmektedir. Ameliyat esnasında bazı sağlıklı lenf düğümleri ve dokularda alınarak kanserli hücrelerin yayılma olasılığı olan bölge temizlenir.

Ameliyat sonrasında hastanın kolon kanseri evresine göre kemoterapi tedavisine geçilebilmektedir. Kanserin tamamen iyileştirilmesi için üç tedavi yöntemi uygulanır. Cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi hastalıkta tedavi yöntemi olarak hastaya uygulanmaktadır. İlerleyen teknoloji ve tedavi yöntemleri ile hastalığın ilaç tedavisi ile de durdurulabildiği ve ayrıca ilaç tedavisinden olumlu sonuçların alındığı gözlenmektedir.

Bağırsak Kanseri Nasıl önlenir? Korunmak İçin Ne Yapmalı?

Bu kanserin en önemli etkeni genetik faktörler olduğuna göre kişinin düzenli aralıklar ile kontrollerini yaptırması gerekmektedir. Bağırsakların düzenli olarak çalışmasını sağlayacak beslenme alışkanlıkları edinmek hastalığı önleyen faktörler arasında yer alır:

Kolon kanseri sağlıklı beslenme ve düzenli bir hayat ile engellenebilmektedir. Stres her hastalığın nedeni olduğu gibi kanserin de önemli nedenlerinden birisidir. Bu nedenler rahat bir yaşam sürdürmeyi tercih ediniz.

Paylaş Tweetle Gönder Pinle
İsim veya Nick: Yorum ve Görüşleriniz: Puan Ver:
Yorumlar ( 0 yorum )
Henüz yorum yapılmamış! İlk siz yorum yazın...
Önerilen Yazılar
Gut Hastalığı Nedir? Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Gut Hastalığı Nedir? Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Gut hastalığı; ürik asidin kanda artmaya başlaması sonucu ortaya çıkan iltihaba denir...

Güneş Çarpması Belirtileri Nelerdir? Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?

Güneş Çarpması Belirtileri Nelerdir? Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?

Güneş çarpması; sıcak çarpması olarak da bilinen, yüksek sıcağa maruz kalma sonucunda vücut ısısının yükselmesi ve yaklaşık olarak 40 derecenin üzerine çıkması durumunda meydana gelen bir durumdur...

Oruçluyken Mide Bulantısı Neden Olur? Nasıl Geçer? Orucu Bozar mı?

Oruçluyken Mide Bulantısı Neden Olur? Nasıl Geçer? Orucu Bozar mı?

Oruçluyken mide bulantısı, Ramazan ayında oruç tutan kişilerde sık görülen bir rahatsızlıktır...

B6 Vitamini Ne İşe Yarar? Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

B6 Vitamini Ne İşe Yarar? Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

B6 vitamini; vücutta depolanmayan, suda eriyen, ışığa ve alkali ortama duyarlı olan ve bağışıklık sistemi için oldukça önemli olan bir vitamindir...

Alexander Hastalığı Nedir, Ne Demek? Belirtileri Nelerdir?

Alexander Hastalığı Nedir, Ne Demek? Belirtileri Nelerdir?

Alexander hastalığı; ALS olarak bildiğimiz, çiğneme, yürüme ve konuşma gibi hareketlerden sorumlu olan istemli kaslardaki sinir hücrelerinin hasar görmesi sonucunda ortaya çıka nörolojik bir rahatsızlıktır...

Akciğer Temizleme Kürü Nasıl Yapılır?

Akciğer Temizleme Kürü Nasıl Yapılır?

Sigara ve zararlı gazların solunması ile birlikte zehirlenen akciğerlerin eski haline dönmesi için akciğer temizleme kürü kullanılmaktadır...

Detoks Nedir? Detoks Suyu ve Diyeti Nasıl Yapılır?

Detoks Nedir? Detoks Suyu ve Diyeti Nasıl Yapılır?

Detoks; vücuttan zararlı olan toksinlerin atılması ve vücudun zararlı maddelerden arındırılması demektir...

Taraklı Ayak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Taraklı Ayak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ayak baş parmağımızın ayak kemiği ile birlikte dışa doğru çıkmasına taraklı ayak adı verilmektedir...

Defne Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır? Zayıflatır mı? Zararları Var mı? Neye Faydalı?

Defne Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır? Zayıflatır mı? Zararları Var mı? Neye Faydalı?

Her mevsim yeşil kalan defne yapraklarından elde edilen defe yaprağı çayı, lezzeti ve alternatif tıp açısından faydaları sayesinde ülkemizde çok sık tercih edilen bitki çayları arasında yer almaktadır...

Dik Duruş Aparatları İşe Yarıyor mu?

Dik Duruş Aparatları İşe Yarıyor mu?

Dik duruş aparatları; sırt ve bel bölgesini kavrayarak, omuzların daha dik durmasını ve kamburluk gibi problemlerin çözülmesini sağlayan korselerdir...