Kuşkonmaz çalı şeklinde genel olarak Asya ve Akdeniz bölgelerinde yetişen bir bitki türüdür.
Kuşkonmaz Nedir? Ne İşe Yarar?
Kendinden çiçeklidir. İki çeşit rengi mevcuttur. Hem yeşil hem beyaz olarak bulunmaktadır. Kendi içerisinde 150 den fazla çeşidi bulunmaktadır. İlkbahar aylarında toplanıp kurutulmaya bırakılmaktadır. Sulak yerlerde yetişmektedir. Hem yiyecek hem de süs bitkisi şeklinde kullanılmaktadır. İçeriğinde pek çok vitamin barındırmaktadır.
Kuşkonmaz, protein ve mineral bakımından da çok zengin bir bitkidir.
Kanın temizlenmesine yardımcı olan kuşkonmaz, enfeksiyonlara karşı vücudu korur. İdrar yolu enfeksiyonları için çok etkili idrar söktürücüdür. Cilde canlılık ve yenilik vererek yaşlanmayı geciktiren bu bitki aynı zamanda cilt problemlerinin iyileşmesine katkı sağlar. Hazmı kolaylaştırır ve kabızlık, hazımsızlık gibi sindirim sistemi problemlerinin önlenmesine destek olur.
Kuşkonmazın Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?
Bu bitkinin içerdiği birçok fayda vardır. Bunlar;
- Ağrıyan dişler için ağrı kesicidir.
- Göz ve kalbe giden damarları temizler.
- Sinir sistemini kuvvetlendirir.
- Karaciğerde oluşan şişkinlikleri indirir.
- Kolesterolün düşürülmesinde etkilidir.
- El ve ayaklarda görüşen şişlikleri ve ödemi atar.
- Cilt yüzeyinde görülen sivilce leke ve egzamaların geçme süresini kısaltır.
- Kanda bulunan kan şekerini düşürmeye yarar.
- Cinsel birleşmede cinsel isteği arttırır.
- Karaciğer böbreklerin normal seviyede çalışmasını sağlar.
Kuşkonmaz Nasıl Pişirilir? Nasıl Hazırlanır?
Birçok ülkede salata çorba gibi pişirilip tüketilmektedir. Çiğ olarak tüketiminde sağlanmaktadır. Çiğ olarak tüketmek çoğu zaman bazı cilt türünde alerji belirtileri göstermektedir. Yapılan yemekler vitamin olarak insan vücuduna yarayan çok kıymetli besinlerdir. A, B ve C vitamini olarak oldukça zengin bir besin türüdür. Kıyı bölgelerde, yol kenarlarında kırlarda çok kolay bir şekilde yetişen bir bitkidir. Belli bir yaştan sonra romatizma ağrısı çeken kişiler tarafından kullanıldığı takdirde kemiklerde güçlenme ve daha çok şifa bulunmaktadır. Çoğu lokantalarda et yemeklerinin yanı sıra aperatif olarak verilmektedir.
Kuşkonmaz Bitkisi Zayıflatır mı? Kilo Verdirir mi?
Hazımsızlık ve şişkinlik problemlerinin önlenmesine destek olan bu bitki zayıflama konusunda da yardımcı olmaktadır. Bu etkileri sayesinde sindirim sistemini düzenler ve metabolizma hızında artış meydana getirir. Doğal kilo vermek için etki sağlamaktadır.
Kadınların ağrılı adet dönemlerinde adet olmadan önce yenildiği zaman hem adet durumlarını düzene sokma hem de ağrısız adet dönemi geçirmeyi sağlamaktadır. Çocukların bağırsak gelişimi için çok etkilidir. Kabızlık gibi durumlarda tüketildiği zaman vücut içerisinde posa görevi görmektedir. Çoğu yabancı ülkelerde kadınların doğurganlık hormonlarını daha yüksek bir seviyeye çıkarmak için kullanıldığı gözlemlenmektedir.
Kuşkonmaz Tarifi Nedir? Nasıl Yapılır?
Çok kolay bir şekilde pişirilmektedir. Büyüklüğüne ve kalınlığına bağlı olarak haşlama süresi en fazla 3 dakikadır. Bu bitkiyi bol tuzlu ve kaynayan suda gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Haşladığınız kuşkonmazları sıcak sudan alındığı an hemen soğuk suya atıp şekillinin bozulmasını engellemeniz gerekmektedir. Soğuk suda 2 dakika bekletmeniz hem şeklini koruyacaktır hem de erimesini engelleyecektir. Çok uzun süre soğuk suda bekletmeyiniz. Uzun süre soğuk suda kalması tadının değişmesine neden olmaktadır. Buzdolabınızda bu şekilde 5 gün muhafaza edebilirsiniz. Sağlıklı bir bitli olmasının yanı sıra vücudunun hem kan hem de hücreler açısından yenilenmesine ve temizlenmesine zemin hazırlamaktadır.
Kuşkonmaz taze bir şekilde kullanılmalıdır. Taze olarak tüketilecek kuşkonmazın saplarını keserek bir suyun içerisine koyduğunuz zaman belli bir süre tazeliğini korumaktadır. Fazla bir şekilde elinizde bulunan kuşkonmazların saplarını kesip yıkadıktan sonra havlu kağıt ile kurulayın ve saklama poşetlerine yerleştirin. Bu şekilde buzluğunuzda uzun süre muhafaza edebilirsiniz.