Mantar enfeksiyonu, insanların sıklıkla karşılaştığı, belirtilerinin iyi analiz edilmesi sonucunda kolay bir şekilde tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Mantar Enfeksiyonu Nedir? Nasıl Olur?
Mantarlar, spor ile üreyen organizmalar olarak birçok farklı ortamda rahatlıkla yaşayabilirler. İnsan vücudu da bu ortamlardan birisi olarak gösterilir. Genel olarak vücudun her yerinde üremesi zordur. Ancak rahatlıkla yayılabileceği ve belirtilerini göstermeye başlayabileceği çok sayıda organ bulunur.
Genel olarak mantar enfeksiyonu kollarda, ayaklarda, kasıklarda ya da vajinal bölgede olabilir.
Bu enfeksiyonlar cilt mantarı olarak tanımlanır. Cilt mantarının etkileri hiçbir zaman hayatı riske atacak seviyede olmaz. Bu sebeple insanların rahatsızlıklarda telaşa kapılmasına gerek olmaz bunun yanında ciltte kalıcı hasara da sebep olmamaktadır.
Mantar Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir?
Mantar enfeksiyonu belirtileri ortaya çıktığı bölgelerde hemen hemen aynı olsa da form olarak farklı şekillerde ortaya çıkmaktadır. Ayaklarda bulunan mantarlarda kızarıklıklar ortaya çıkarken genel olarak bu kızarıklıklar parmakların arasında bulunur. Sürekli bu bölgeler kaşınırken belirli bir süre sonra kabarma meydana gelir. Kollarda ortaya çıkan bu enfeksiyonlarda benzer özellikte yer alır. Bu aşamada kişilerin kollarının farklı noktalarında halkaya benzeyen izler belirmeye başlar. Genel olarak mantarların dış kısmının koyu renkte iç kısmının daha açık renkte olması çembere benzeyen bir görünüşe sahip olmasını sağlayacaktır.
Kadınlarda Mantar Enfeksiyonu Nasıl Anlaşılır?
Kasıklarda meydana gelen mantar enfeksiyonu genel olarak iç çamaşırlarının çevresinde meydana gelen kızarıklıklar ile kendisini göstermektedir. Eğer bu kişiler bu durum ile karşılaşırlarsa yürümekte ya da koşmakta zorlanabilirler. O bölgenin terlemesi enfeksiyonların daha kötü düzeye ilerlemesine sebep olacaktır. Buna ek olarak sürtünmeyi de arttırarak acının daha fazla olmasına sebep olur. Bayanlarda yaşanan vajinal mantarlarında da bu bölgede oluşan kızarıklık ve sürekli olarak kaşıma isteği ile kendisini belli etmektedir. Hamile bayanlarda, kontrolün dışında devam eden diyabet rahatsızlığında ya da bu bölgede çatlaklar varsa bu mantar enfeksiyonu çok sık görülür. Bu durumların tamamında doktora giderek tedavi görmek en doğru seçim olacaktır.
Mantar Tedavisi Ne Kadar Sürer? Nasıl Olur?
Kişilerin mantar enfeksiyonu tedavisi aşamasında birçok alması gereken önlem bulunur. Doktorlar, mantarın vücuttan uzaklaşması için ilaç tedavisi uygularken belirli önlemlerin alınması bu süreçten kurtulmayı daha hızlı hale getirecektir. Ayaklarda oluşan mantarların uzaklaşması için hava alabilen ayakkabı ve çorapların kullanılması gerekmektedir. Bunun yanında kasıklarda meydana gelen bu tarz enfeksiyonlarda daha yumuşak iç çamaşırlarının tercih edilmesi gerekir. Buna ek olarak spor yapılıyorsa kıyafetlerin kesinlikle her spordan sonra yıkanması gerekmektedir. Kollarda yer alan mantarlarda bölgelerin her zaman iyi temizlenmesi ve havasız bırakan uzun kollu kıyafetlerin tercih edilmemesi gerekir. Vajinal mantarlar için iç çamaşırı tercihleri çok etkili olurken bunun yanında verilen kremlerin düzenli olarak kullanılması gerekir.