Kumkuat; turunçgiller ailesinden olan, halk arasında kamkat, süs mandalinası ve altın portakal gibi isimlerle bilinen, kabuğu ile yenen bir meyve çeşididir.
Kumkuat Nedir, Ne Demek?
Mandalinadan daha küçük olan kumkuat meyvesi, hafif limonu andıran bir şekle sahiptir ve olgunlaştıkça portakalı andırmaktadır. Rengi ve lezzetli ile kendini gösterne bu meyvenin birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Ülkemizde daha çok akdeniz ikliminin olduğu yerlerde ve Rize'de yetişen bu meyve, evde kolayca yetiştirilebilen bir meyvedir.
Doğu Asya ve Çin'de bol miktarda tüketilen kumkuat oldukça faydalı bir besindir. Kabuğu ve çekirdeği ile birlikte yenebilen bu meyve, aynı zamanda tatlılara ve salatalara da eklenebilmektedir. C vitamini açısından oldukça zengin olan bu meyve, içerisinde yer alan mineraller sayesinde pek çok hastalıktan korunmayı sağlar. Bunlara ek olarak antioksidan açısından zengindir. Bu özelliği sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine katkı sağlar. Kötü kolesterolün düşürülmesine ve vücutta iyi kolesterolün dengelenmesine destek olan bu meyve, kalori açısından düşük değerlere sahiptir. Bu özelliği sayesinde zayıflama sürecinde olup, diyet yapan kişiler için de tüketilmesi kolay bir besindir.
Kumkuat Meyvesinin Faydaları Nelerdir?
C vitamini bakımından zengin olması sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlayan kumkuatın faydalarına baktığımızda şunları belirtebiliriz:
- Antioksidan bileşenlere sahiptir ve bu özelliği sayesinde pek çok hastalıktan vücudu korumaktadır. Grip, nezle ve öksürük önleyici etkileri bulunmaktadır. ayrıca antioksidan etkisi kanserin önlenmesi konusunda destekleyicidir.
- Sindirim sisteminin etkili bir şekilde çalışmasına yardımcı olarak, iştahsızlık, hazımsızlık, mide bulantısı gibi problemlerin giderilmesine destek olur.
- İdrar söktürücü özelliği bulunmaktadır. Böylece toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
- Ufak olmasına rağmen içerisinde bol miktarda A, B1, B2 ve B3 vitaminleri barındıran kumkuat, bu vitaminler sayesinde sinir sisteminin güçlenmesine yardımcı olmaktadır.
- Sinir sisteminin işlevlerini düzenleyen bu meyve aynı zamanda stresten kaynaklanan baş ağrısının giderilmesine yardımcı olur ve uykusuzluk problemlerinin giderilmesini de sağlar.
- Yüksek kolesterolün düşürülmesini sağlayan kumkuat, aynı zamanda yüksek tansiyonu da dengelemektedir.
- Kalsiyum içeriği sayesinde diş sağlığını ve kemik gelişimini olumlu yönde etkilemektedir.
İnsan sağlığı için birçok faydası bulunan kumkuat meyvesi antiseptik özelliklere sahiptir. Mikropların ölmesine yardımcı olur ve böcek ısırmalarının iyileşmesine katkı sağlar.
Kamkatın Zararları Nelerdir? Yan Etkisi Var mı?
Genel olarak sağlık için bir zararı bulunmayan kumkuatın yan etkileri aşırı tüketim sonucunda meydana gelebilir. Hem çocukların hem de hamile kadınların tüketimi için uygundur. Gereğinden fazla yendiğinde birtakım yan etkiler meydana getirebilirken alerjik reaksiyonlar da oluşturabilir. Ayrıca kronik rahatsızlığı olan kişiler uzman hekime danışarak tüketmelidir.
Kumkuat Nasıl Yenir Nasıl Tüketilir? Fiyatı Ne Kadar?
Kabukları soyulmadan yenebilme özelliğine sahip olan kumkuatın tüketimi farklı pek çok şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Salatalara ya da tatlılara eklenebilir. Bununla birlikte marmelat ya da reçel olarak da tüketilebilmektedir. Hatta turşusunun tarifi de bulunmaktadır. Ocak, şubat ve mart aylarında tüketilen bir meyvedir. Kek ve kurabiye gibi hamurişlerine ekleyerek daha lezzetli tatlar meydana getirebilirsiniz. Ayrıca soslarda da tercih edilebilir. Kumkuatın fiyatı çok yüksek değildir ve evde de kolayca yetiştirilmektedir.