Yalan söyleme hastalığında yani mitomanide, hasta kendini yalan söylemekten alıkoyamaz ve sorulan her soruya bir yalan ile cevap verir. Bu durum onda alışkanlık haline gelmiştir. Hasta yalan söylemekle kalmaz, yalanları gerçeküstü ögelerle bağdaştırır ve hayal gücü sınırlarını zorlar.
Yalan Söyleme Hastalığı Nedir? Kurtulmak İçin Ne Yapmalı?
Başımız sıkıştığı zaman hepimiz yalan söylemeye başvururuz. Kendimizi rahatlatmak ve yalan söylediğimize inandırmamak için bu yalanlara bir takım isimler koyarız. Pembe yalan, beyaz yalan, mavi yalan, siyah yalan gibi... Bazen bu yalan söyleme huyumuz sürekli hale gelir ve hastalık derecesine dönüşür. Bilimsel adı; mitomanidir ve bu hastalığa yakalanan kişilere mitoman adı verilir.
Yalan söyleme hastalığı, kişide kontrol ve dürtü bozukluğunun oluşması ile meydana gelmektedir.
Mitomani, psikoloji olarak bir dürtülerdeki kontrol bozukluğu olarak da adlandırılabilir. Kişi bu hastalıkta, kendine hakimiyetini yitirir ve yalan söylemesini engelleyemez. Yalana karşı içinde büyük bir istek besler ve bu durumda hasta, yakın olduğu insanları kaybedebilir. Bu durum tedavi süreçlerini uzatabilir ya da hasta tedaviye yanıt vermeyebilir. Yalan söyleme hastalığından kurtulmak için uzman doktorlardan destek alınmalıdır.
Yalan Söyleme Hastalığı Nasıl Anlaşılır?
Yalan söyleyen hastalarda genellikle kişinin, çevresinde odak noktası olmak ve dikkatleri üzerine çekmek istemesi ile başlar. Sürekli yalanlar söyleyerek ilgiyi kendi üzerinde toplamaya çalışır. Bu durum ilerledikçe mitomaniye dönüşür ve hasta sebepsiz yere yalanlar söylemeye başlar. Mitomaniyle ortaya çıkan ya da onun ortaya çıkmasında etkili olan hastalık histrionik kişilik bozukluğudur. Bu tip vakalarda tek bir amaç vardır; odak merkezi ve dikkatleri üzerine çekmektir. Bunu yapabilmek için kişi, abartılı ve olağanüstü hikayeler uydurur ve bu durumda yalan söylemeye başlar.
Mitomani Kimlerde Görülür? Nasıl Ortaya Çıkar?
Yapılan bilimsel araştırmaların sonucunda, bu hastalığın her bin kişinden birinde görülme olasılığı oldukça yüksektir. Kadın ve erkeklerde görülme riski eşittir. Araştırmalara göre yaklaşık başlangıç yaşı 16 olarak gözlemlenmiştir. Günlük hayatımızda yalan söyleme hastalığı olan insanlarla karşılaşma olasılığımız yüksektir.
Mitonami Tedavisi Nasıl Yapılır? Nasıl geçer?
Bu tür hastalıklarda kişi kendisinde bir problem olmadığını düşünmektedir. Bu durumu genellikle yakın çevresi fark eder. Hastaya bu durum, çevresi tarafından anlatılmaya çalışılsa bile hastanın inkar etme olasılığı çok yüksektir. Bu durumda bir uzmandan yardım alarak ya da sakin ve açıklayıcı bir şekilde tedaviye ikna edilmesi gerekir. Yalan söyleme hastalığı tedavisi genellikle tek başına mümkün değildir.
Mitonominin tedavisinde çoğunlukla farmakoterapi (ilaç tedavisi) ve psikoterapi tedavisi uygulanır. Psikiyatri doktoru ilk önce hastayı tanımaya, neden yalan söylediğini anlamaya çalışır. Daha sonra altta yatan sorulara cevap buldukça güven ortamı sağlar. Güven ortamı oluştukça hata kendini daha çok açmaya başlar ve sorunlar gün yüzüne çıkmaya başlar. Yavaş ve temkinli adımlarla ilerledikçe hastada görülen güven eksikliğinin yeri dolmaya başlar ve ilaç tedavisiyle desteklendiği sürece de tedavi olumlu sonuçlar verir. Eğer uygulanan tedavi eksiksiz ve temkinli yapılırsa hastada tekrar görülme olasılığı çok düşük bir olasılıktır.