
Saç dökülmesi hem erkeklerde hem de kadınlarda meydana gelebilen bir problemdir ve zaman içerisinde kelliğe yol açabilmektedir.
Saç Dökülmesi Genetik mi?
Keratin isimli bir proteinden oluşan saçlar, zaman içerisinde belli sebeplere bağlı olarak dökülebilmektedir. Saç folikülleri devamlı olarak yeni hücreler üretir ve eski hücreleri iterler. Kafa derisi üzerinde bulunan saçlar foliküllerin ittiği eski hücrelerdir. Sağlıklı bir saç derisinde yaklaşık olarak 100 ile 150 bin arasında saç teli bulunmaktadır. Günde yaklaşık olarak 100 tel saç dökülür. Dökülen saçlar yerine yenileri oluşur ve bu döngü bu şekilde devam eder.
Saç dökülmesi genel olarak yaşın ilerlemesine bağlı olarak artar. Fakat aynı zamanda stres, doğum, kullanılan ilaçlar ve daha pek çok neden saçların dökülmesine, seyrelmesine ve azalmasına neden olabilmektedir.
Genetik saç dökülmesi en fazla görülen saç dökülmesi nedeni olarak belirtilmektedir. Genel olarak bu erkeklik hormonu ve genetik birtakım özellikler ile meydana gelmektedir. Genetik saç dökülmesi hastalık değildir ve bu nedenle uygulanan tedaviler çoğu zaman yanıtsız kalabilmektedir. Tamamen kellik ortaya çıktığında saç ekimi yapılabilir ve bu şekilde bir saç çıkarma yöntemi uygulanabilir.
Saç Dökülmesi Nasıl Anlaşılır?
Hem kadınlarda hem de erkeklerde rastlanılabilen bir problem olan saç dökülmesi belli bir oranda olduğu zaman herhangi bir sorun teşkil etmemektedir. Fakat dökülen saç teli fazla olduğunda yerine yenileri çıkmadığında seyrelmeler ve kafa derisinde açılmalar başlar. Bu durum saç dökülmesinin işareti olarak nitelendirilir.
Saçlarınız normalden daha fazla dökülmeye başladığında hemen önlem almalısınız. Bunun için uzman bir doktora gitmelisiniz. Çünkü saçınızın neden döküldüğün anlayarak önlem almanız gerekmektedir. Bu gerek ilaç gerekse bir saç bakımı ile gerçekleşebilmektedir. Ayrıca doğal bazı yöntemler de dökülmelerin azalmasına ve durmasına yardımcı olabilmektedir.
Aşırı Saç Dökülmesi Hangi Hastalığın Belirtisidir? Kanser Belirtisi mi?
Meydana gelen aşırı saç dökülmesi günde 100'den fazla saç telinin dökülmesi olarak belirtilmektedir. Bu süreç aylarca devam ettiğinde farklı sonuçlara yol açabilmektedir. Saç dökülmesi problemlerinin çoğu hormonal sebeplerden kaynaklanmaktadır. Hormonlar meydana gelen bir dengesizlik direkt olarak dökülmelere neden olabilir. Bunun yanında deri hastalıkları, vitamin ve mineral eksikliği, birtakım hastalıklar saç dökülmesine neden olabilmektedir. Aşırı A vitamini almak, ilaç kullanımı, sedef, akne ve mantar hastalıkları saç kaybı meydana getirebilmektedir. Sistematik hastalıklar ve stres de dökülmeye neden olabilmektedir.
Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir? Ne İyi Gelir?
Saç dökülmesini önlemek ve iyi gelen bir yöntemi bulmak için öncelikle sebebinin belirlenmesi gerekmektedir. Eğer ki genetik sebeplerden ötürü oluyorsa tedavi yöntemleri çok etkili olmamaktadır. Fakat basit nedenlerden ötürü dökülüyorsa hem doğal yöntemler hem de bazı saç bakımları ile dökülmeler engellenebilmektedir. Dökülmeleri durdurmak için stresi azaltıp öncelikle sağlıklı uyku ve düzenli beslenme alışkanlığı edinmeniz gerekmektedir. Geliştirilen kürler ile de saç dökülmelerini tedavi edebilirsiniz.