Saç beyazlaması, hem ileri yaşlarda hem de genç yaşlarda görülen bir durumdur. Yazımızın içeriğinde saç neden beyazlar sorusuna yanıt bulurken buna sebep olan etkenlere de değineceğiz.
Saç Neden Beyazlar? Sebepleri Nelerdir?
Saçların beyazlamasından bir değil birden fazla etken bulunmaktadır. Genel olarak stres ve yaşlanmaya bağlansa da genç yaşta saç beyazlaması de söz konusu olabilmektedir. Saç beyazlamasının sebeplerini şöyle belirtebiliriz:
Yaşlanma: İnsan bedeninin yaşlanmaya başlaması ile birlikte hem saçlarda hem de sakallarda beyazlama söz konusu olmaktadır. Saç renginden sorumlu olan melanin pigmentinin yaşın ilerlemesine bağlı olarak azalması sonucunda beyazlama etkisi meydana gelmektedir.
Genetik faktörler: Genel olarak saçların erken yaşlarda beyazlamasının nedenleri altında genetik faktörler yer almaktadır. Aile büyüklerinde erken yaşta saç beyazlaması varsa bu diğer kişilerde de görülebilmektedir. Saç yapısındaki birtakım genetik faktörler sonrasında bu durum meydana gelebilir. Ortalama saç beyazlama yaşından daha erken bir zamanda beyazlama görülebilir.
Travmalar ve ani şoklar: Kişinin hiç aklında yokken başına gelen üzüntülü bir haber ya da duygusal çöküntü saçlarda ani bir şekilde beyazlama meydana getirebilir. Üzüntü ve depresyon sonrasında bir gecede saçların beyazlaması gibi durumların söz konusu olduğunu belirtebiliriz.
Çevresel etkenler: Kullanılan saç kremleri, klimalar, gereğinden fazla kimyasala maruz kalmak gibi etkenler saçlarda beyazlama meydana getirebilir. Saç kökleri çevresel faktörlerden olumsuz yönde etkilenerek zayıflayabilir.
Tiroid rahatsızlıkları: Hipotiroidizm ve hipofiz bezi bozuklukları saçların beyazlamasına neden olabilir. Kalp atış hızını, vücut sıcaklığını ve kan basıncını kontrol eden tiroid bezlerinin az çalışması sonrasında saçların beyazlaması ve hatta dökülmesi söz konusu olabilir. Ayrıca saç foliküllerinde etkisi olan T3 ve T4 hormonlarının melanin sentezinin çok fazla uyarması da saç beyazlaması meydana getirebilir.
Werner sendromu: Erken yaşta görülen saç beyazlaması problemlerinin nedeni genel olarak bu rahatsızlıktır. Bu hastalığa sahip kişiler ergenliğe kadar normal gelişim gösterirler. Ergenliğe girince vücutta birtakım değişimler meydana gelir ve saçlarda beyazlama, anormal bir şekilde dökülme söz konusu olur.
Saç beyazlamasına melanin pigmenti etkilidir. Melanin neden azalır diye baktığımızda yaşlanma başta olmak üzere birçok faktörün etkili olduğunu görmekteyiz.
Saç Beyazlaması Nasıl Önlenir?
Birçok kişinin merak ettiği saç beyazlamasına çözüm önerileri kapsamında sizlere şunları sunabiliriz:
- Saç boyalarında mutlaka uzak durunuz. Özellikle kadınların sık sık tercih ettiği saç boyatma işlemi sonrasında saçlara birçok kimyasal madde karışmaktadır. Bu zararlı kimyasal maddeler saç pigmentlerinin ölmesine neden olur. Bu da daha erken yaşta saçların beyazlamasına neden olur. Kimyasal saç boyalarından uzak durarak saç beyazlamasını önleyebilirsiniz.
- Saç beyazlamasını durdurmak için badem yağı sürebilirsiniz. Haftada 3 defa duş almadan önce badem yağı sürerek 1 saat bekletiniz. Bu şekilde saçlarınızın beslenmesini sağlayabilirsiniz.
- Stres ve sıkıntı saçların beyazlamasında önemli role sahiptir. Sıkıntı ve stres hücrelere zarar verir. Bu da saçların daha erken yaşta beyazlamasına neden olur. Bu faktörlerden uzak durmanız saçlarınız ve sizi için daha iyi olacaktır.
- Protein eksikliği nedeniyle saçlarda beyazlama görülebilir. Balık, kırmızı et, yoğurt, yumurta gibi besinleri dengeli olarak tüketiniz.
- A, C ve E vitaminleri saçların sağlığı için önemlidir. Bu vitaminlerin eksikliği beyazlama yapabilir. Bundan dolayı doğal bir şekilde alınması gerekir.
- Spor yapmak vücuttaki yaşlanma belirtilerini azaltır. Çünkü spor yaparak stres azalır, hücreler gerekli enerjiyi bulur ve toksinler vücuttan atılır. Bu da saç sağlığını olumlu yönde etkiler.
- Saçlarınızın yağlanmasını sağlayınız. Saç yağı, saçı besler, onarır ve beyazlamasını yavaşlatır. Saçlarınızı yıpratan, kurutan ağır kimyasal maddelerden koruyunuz.
- Horoz ibiği çiçeği pek çok kişinin bilmediği fakat beyazlamanın önlenmesi için etkili olan bir bitkidir. Bu çiçeğin mor kısımlarının ezilip suyunun saça ve saç diplerine sürülmesi önleyici etki sağlamaktadır.
- Yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi ve saça masaj yaparak çörek otu yağının sürülmesi saç beyazlamasına doğal çözüm olarak sunulan bir diğer etkenlerdir. Sizler de saçlarınızdaki beyazlamayı durdurmak için bu yöntemleri uygulayabilirsiniz.
Saç Beyazlaması İçin Ne Yapmalıyım?
Eğer yaşınız henüz gençse ve genetik olmamasına rağmen saç beyazlaması yaşıyorsanız bazı doğal kürlerden destek alabilirsiniz. Saç beyazlamasına karşı kür olarak sizlere şunları sunabiliriz:
- Bal, keten tohumu, sarımsak ve limon ile doğal bir karışım hazırlayabilirsiniz. Tüm bu malzemeleri blendardan geçiriniz. Kabuğu olanları soymayı unutmayınız. Elde edilen karışım saçın beyaz bölgelerine uygulanır. Uyumadan önce saçlarınızı mutlaka temizleyiniz. 1 hafta boyunca düzenli bir şekilde kullanıldığı zaman saçların eski doğal rengine yavaş yavaş döndüğünü görebilirsiniz.
- Çörekotu, ısırgan tohumu, ceviz ve havuç tohumundan hazırlayacağınız doğal bir kür ile saçlarınızdaki beyazlardan kurtulabilirsiniz. Bu yağların her birini bir kabın içerisinde karıştırınız. Tamamen karıştıktan sonra saç diplerine doğru sürünüz. Gece yatmadan önce soğuk su ile güzelce temizleyiniz. Haftada 2 kere uygulayarak saçlarınızın eski haline dönmesini sağlayabilirsiniz.
Beyaz saçları siyahlaştırmak için kimyasal içerikli ürünler yerine doğal kürleri ve karışımları tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Saç Beyazlaması İçin Hangi Doktora Gidilir?
Eğer saçlarınızda ani bir şekilde beyazlama söz konusu ise dermatoloji doktorundan destek almanız gerekmektedir. Saç beyazlaması tedavisi için gerekli olan yöntemler uzman doktorlar tarafından belirlenmelidir. Ayrıca doktora başvurarak beyazlamaya neden olan etkeni de öğrenebilirsiniz.