yeniloji.com
Sağlık

Saç Neden Beyazlar? Nasıl Önlenir? Ne Yapmalıyım?

Henüz yorum yazılmadı
Saç Neden Beyazlar? Nasıl Önlenir? Ne Yapmalıyım?
Yeniloji 2228 görüntüleme

Saç beyazlaması, hem ileri yaşlarda hem de genç yaşlarda görülen bir durumdur. Yazımızın içeriğinde saç neden beyazlar sorusuna yanıt bulurken buna sebep olan etkenlere de değineceğiz.

Saç Neden Beyazlar? Sebepleri Nelerdir?

Saçların beyazlamasından bir değil birden fazla etken bulunmaktadır. Genel olarak stres ve yaşlanmaya bağlansa da genç yaşta saç beyazlaması de söz konusu olabilmektedir. Saç beyazlamasının sebeplerini şöyle belirtebiliriz:

Yaşlanma: İnsan bedeninin yaşlanmaya başlaması ile birlikte hem saçlarda hem de sakallarda beyazlama söz konusu olmaktadır. Saç renginden sorumlu olan melanin pigmentinin yaşın ilerlemesine bağlı olarak azalması sonucunda beyazlama etkisi meydana gelmektedir.

Genetik faktörler: Genel olarak saçların erken yaşlarda beyazlamasının nedenleri altında genetik faktörler yer almaktadır. Aile büyüklerinde erken yaşta saç beyazlaması varsa bu diğer kişilerde de görülebilmektedir. Saç yapısındaki birtakım genetik faktörler sonrasında bu durum meydana gelebilir. Ortalama saç beyazlama yaşından daha erken bir zamanda beyazlama görülebilir.

Travmalar ve ani şoklar: Kişinin hiç aklında yokken başına gelen üzüntülü bir haber ya da duygusal çöküntü saçlarda ani bir şekilde beyazlama meydana getirebilir. Üzüntü ve depresyon sonrasında bir gecede saçların beyazlaması gibi durumların söz konusu olduğunu belirtebiliriz.

Çevresel etkenler: Kullanılan saç kremleri, klimalar, gereğinden fazla kimyasala maruz kalmak gibi etkenler saçlarda beyazlama meydana getirebilir. Saç kökleri çevresel faktörlerden olumsuz yönde etkilenerek zayıflayabilir.

Tiroid rahatsızlıkları: Hipotiroidizm ve hipofiz bezi bozuklukları saçların beyazlamasına neden olabilir. Kalp atış hızını, vücut sıcaklığını ve kan basıncını kontrol eden tiroid bezlerinin az çalışması sonrasında saçların beyazlaması ve hatta dökülmesi söz konusu olabilir. Ayrıca saç foliküllerinde etkisi olan T3 ve T4 hormonlarının melanin sentezinin çok fazla uyarması da saç beyazlaması meydana getirebilir.

Werner sendromu: Erken yaşta görülen saç beyazlaması problemlerinin nedeni genel olarak bu rahatsızlıktır. Bu hastalığa sahip kişiler ergenliğe kadar normal gelişim gösterirler. Ergenliğe girince vücutta birtakım değişimler meydana gelir ve saçlarda beyazlama, anormal bir şekilde dökülme söz konusu olur.

Saç beyazlamasına melanin pigmenti etkilidir. Melanin neden azalır diye baktığımızda yaşlanma başta olmak üzere birçok faktörün etkili olduğunu görmekteyiz.

Saç Beyazlaması Nasıl Önlenir?

Birçok kişinin merak ettiği saç beyazlamasına çözüm önerileri kapsamında sizlere şunları sunabiliriz:

Saç Beyazlaması İçin Ne Yapmalıyım?

Eğer yaşınız henüz gençse ve genetik olmamasına rağmen saç beyazlaması yaşıyorsanız bazı doğal kürlerden destek alabilirsiniz. Saç beyazlamasına karşı kür olarak sizlere şunları sunabiliriz:

Beyaz saçları siyahlaştırmak için kimyasal içerikli ürünler yerine doğal kürleri ve karışımları tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Saç Beyazlaması İçin Hangi Doktora Gidilir?

Eğer saçlarınızda ani bir şekilde beyazlama söz konusu ise dermatoloji doktorundan destek almanız gerekmektedir. Saç beyazlaması tedavisi için gerekli olan yöntemler uzman doktorlar tarafından belirlenmelidir. Ayrıca doktora başvurarak beyazlamaya neden olan etkeni de öğrenebilirsiniz.

Paylaş Tweetle Gönder Pinle
İsim veya Nick: Yorum ve Görüşleriniz: Puan Ver:
Yorumlar ( 0 yorum )
Henüz yorum yapılmamış! İlk siz yorum yazın...
Önerilen Yazılar
Evde Cilt Bakımı Nasıl Yapılır? Tarifi ve Yapanlar

Evde Cilt Bakımı Nasıl Yapılır? Tarifi ve Yapanlar

Evde cilt bakımı yapmak, kendi ortamımızda, kendimize zaman ayırdığımız bizi rahatlatıcı en güzel aktivitelerden biridir...

Zerdeçal Nedir, Nasıl Tüketilir? Faydaları Nelerdir?

Zerdeçal Nedir, Nasıl Tüketilir? Faydaları Nelerdir?

Zencefilgiller ailesinden gelen çiçekleri sarı renkli, yaprakları büyük olan otsu bitkiler zerdeçal veya Hint safranı olarak adlandırılmaktadır...

Yağları Dondurarak Zayıflama Nedir? Nasıl Yapılır?

Yağları Dondurarak Zayıflama Nedir? Nasıl Yapılır?

Yağları dondurarak zayıflama yöntemi; fazla kiloya neden olan ve depolanmış inatçı yağları vücuttan atılmasını sağlayan bir kilo verme yöntemidir...

Burun Yağlanması ve Siyah Nokta Nasıl Önlenir?

Burun Yağlanması ve Siyah Nokta Nasıl Önlenir?

Burun yağlanması; beslenme alışkanlıkları, birtakım alışkanlıklar ya da kullanılan ilaçlara bağlı olarak meydana gelebilen, kişiyi oldukça rahatsız eden bir durumdur...

İştah Kesen Yiyecekler, Bitkiler ve İçecekler

İştah Kesen Yiyecekler, Bitkiler ve İçecekler

Birçok kişinin yaşadığı iştah kontrolü problemi genel olarak fazla kiloların ana sebebidir...

Korse Nedir? Nasıl Kullanılır? Nasıl Temizlenir? Kaç Saat Takılır?

Korse Nedir? Nasıl Kullanılır? Nasıl Temizlenir? Kaç Saat Takılır?

Korse; düzenli kullanılması durumunda vücudun şekillenmesine yardımcı olan ve fazla kiloların kamufle olmasını sağlayan bir iç kıyafetidir...

Çiğ Köfte Kalorisi ve Tarifi

Çiğ Köfte Kalorisi ve Tarifi

Şanlıurfa yöresine özgü bir yemek tür olan çiğ köfte pişirilmeden yoğrulan bir yemek türüdür...

Fasting Diyet Nedir? Nasıl Yapılır? Yapanlar ve Kilo Verenler

Fasting Diyet Nedir? Nasıl Yapılır? Yapanlar ve Kilo Verenler

Fasting diyet; aralıklı beslenme, if diyeti ya da aralıklı oruç diyeti gibi isimlerle de bilinen, ne yediğinizin değil ne zaman yediğinizin öneminin olduğu bir kilo verme yöntemdir...

Doğal Saç Boyası Nasıl Yapılır? Evde Yapımı Nasıl Olur?

Doğal Saç Boyası Nasıl Yapılır? Evde Yapımı Nasıl Olur?

Saçlarına doğal olmayan ürünleri çok fazla değdirmek istemeyenler, doğal saç boyası tarifleri ile saçlarının rengini sağlıklı bir biçimde değiştirebilmektedir...

İmmün Plazma Ne Demek? Corona Virüsü Tedavisi İçin Nasıl Uygulanır?

İmmün Plazma Ne Demek? Corona Virüsü Tedavisi İçin Nasıl Uygulanır?

İmmün plazma; çok eski zamanlarda salgın hastalıkların iyileştirilmesi için uygulanmış olan, hasta kişinin bağışıklığını güçlendirmek amacı taşıyan bir tedavi yöntemidir...