
Sivilce; vücuttaki yağ oranının artması, hormonal bozukluklar, stres ve daha birçok nedene bağlı olarak oluşan, cildin hemen hemen her bölgesinde görülebilen bir olgudur.
Sivilce Nedir? Neden Olur?
Genellikle ergenlik döneminde çıkmaya başlayan sivilceler ve tedavi edilmezse daha sonra aşılması çok daha zor sonuçlar ortaya çıkarabilir. Daha kalıcı izler oluşabilir. Genellikle ergenlik döneminde çıkar ama her yaş aralığında hem kadın hem de erkekte görülebilen bir hastalıktır. Ergenlik döneminde cilt altındaki yağ miktarı artar ve yağ bezleri bozulma gösterir yağ dengesi bozulur. Böylelikle sivilce oluşumu başlar kimi zaman sadece akne olsa da kimi zaman aşılması zor iltihaplı sivilceler oluşur ve tedavi edilmezse iz şeklinde kalır hayat boyu devam eder.
Sivilceler ergnelik döneminde ortaya çıkabileceği gibi aynı zamanda 25 yaş sonrasında da görülebilmektedir.
Akne problemleri için doğal bazı yöntemler vardır. Örneğin; salatalık sivilcelerden tahriş olmuş cildinizi yatıştırır. Salatalığı rendeleyip izlerin bulunduğu bölgeye veya tüm yüzünüze sürebilirsiniz. 20-30 dk beklettikten sonra soğuk suyla durulayın. Herhangi bir yan etki görmediğiniz takdirde her gün uygulayabilirsiniz.
Sivilce İzi Nedir? Ne İyi Gelir?
Sivilce izi (skar) birçok yara izine benzer. Nasıl ki derin yaralanmalar sonucunda izler oluşur derin ve iltihaplı sivilceler sonucunda da oluşabilir. Skar derimiz kendini yenilemeye çalışırken oluşur. Eğer sivilce ve iz derinin daha yüzeyindeyse cilt kendini kolaylıkla yeniler ve izi geçirir fakat derininin daha derinindeyse alt deriyi etkilediyse iz kalma ihtimali çok yüksektir. Ergenlikte orta şiddette veya ağır sivilce yaşayan bireylerin %30 unda iz kalma problemi vardır.
İz oluşumunun en büyük nedenlerinden biri sivilcelerin patlatılması ve sıkılmasıdır. Bu durum iz oluşumunu çok fazla hızlandırmaktadır. Bunun yanında kanlı sivilceler daha çok iz bırakmaktadır özellikle beyaz tenli kişiler iz problemlerini daha fazla yaşamaktadır. Aynı zamanda sivilce döneminde hijyene de dikkat edilmez ise sivilcenin mikrop kapma ihtimali yüksek olur ve iz oluşur. Bu izlerle baş etmek çok zor görünse de değildir aslında. İlk yapmamız gereken iz oluşumunu engellemek için sivilce döneminde eğer çok ileride değilse kendimiz doğru ürünleri kullanarak baş edebiliriz ama iltihap derecesi fazla ise doktora başvurup tavsiyelerine harfiyen uyup iz oluşum ihtimalini ortadan kaldırabiliriz.
Sivilce İzleri Nasıl Geçer?
Sivilce izlerini geçirmek için birçok doğal yöntem vardır. Evde kendimizin uygulayabileceği birçok maske çeşidi vardır bunlardan bazılarını işleyelim sivilce izlerini geçirmek için neler yapmalı. Bununla birlikte tıbbi yöntemleri de vardır. Öncelikle tıbbi yöntemlerin(doktorumuzun önerebileceklerinin) bir listesini yapalım.
- Lazer cilt yenileme
- Kimyasal peeling
- Mikrodermabrazyom
- Lazer / Işık tedavisi
- Yağ dolgusu veya doku enjeksiyonu
- Dermabrazyon
- Eksizyon ve doku transferi
Sivilce İzine Doğal Maske ve Çözümler
Elma sirkesi cildin kendini yenileyebilmesi için cildin ihtiyaç duyduğu vitaminleri sağlar. Bu yüzden bakım malzemelerinde kullanılan en önemli bitkisel malzemelerden birisidir. Elma sirkesi günlük olarak uygulanmalıdır her akşam uyumadan önce mutlaka pamuk ile yüze sürülmeli masaj yapılmalıdır. Sivilce lekelerinin oluşturduğu boşluklar dolar ve izlerin yok olmasında da yardımcıdır. Bal cildin kaybettiği sıvıyı cilde tekrar kavuşturmak için önemli bitkisel yöntemlerden birisidir. Herhangi bir karışım yapmadan balı yüzünüze sürün ve daha sonra durulayın. Toz şeker peeling etkisi yapan önemli bir maddedir. Her akşam hafif nemli toz şekeri yüzünüze masaj yaparak yedireceksiniz.
Sivilce izleri için yoğurtta laktik asit vardır. Bunun beyazlatıcı etkisi vardır. Aynı zamanda tahrişlerin kızarıklıkların azalmasını sağlar. Bir miktar yoğurdu 15dk boyunca yüzünüze yedirin ve daha sonra durulayın. Lekeler azalana sivilceler iyileşene kadar her gün uygulayabilirsiniz. Portakal c vitamini elastin ve kolajen üretimini arttırarak leke oluşumunu engeller. Taze sıkılmış çeyrek çay bardağı portakal suyunu yoğurtla karıştırıp yüzünüze sürmeli ve 15 dk bekletmelisiniz. Daha sonra durulayınız. Bu maskeyi haftada 2 kez tekrarlamalısınız.