
Yaşam üçgeni; deprem sırasında hayatta kalmaya yardımcı olan, vücudun hasar ve darbe olmasını önleyen bir tekniktir. Hayat üçgeni ya da hayat boşluğu gibi isimlerle de ifade edilen bu teknik sayesinde enkaz altında kalma gibi olası durumlarda yaşamsal faaliyetlerin devamlılığı söz konusu olmaktadır.
Yaşam Üçgeni Nedir, Ne Demek?
3 fay hattı üzerinde yer alan ülkemiz tarih boyunca farklı şiddetlerde depremlere tanıklık etmiştir. Yer kabuğunda meydana gelen hareketlilik nedeniyle oluşan sarsıntılar çoğu zaman pek çok kişinin ölümüne neden olmuştur. Depremlerden korunmak için yapılacak ilk şey depreme dayanıklı binaların inşa edilmesidir. Bununla birlikte güvenli bölgelerin oluşturulması ve deprem sırasında binanın yıkılma olasılığına karşı önlem alınması gerekmektedir. Alınacak önlemlerin en başında ise yaşam üçgeni yer almaktadır. Yaşam üçgeni sayesinde hayatta kalma şansı artmaktadır.
Yaşam üçgeni bina yıkılsa bile enkazdan en az hasarın alınması şeklinde hayatta kalma şansının artması olarak nitelendirilen bir korunma tekniğidir.
Deprem sırasında enkaz altında kalan ve yaşama tutunan insanların pek çoğu yaşam üçgeni sayesinde bunu gerçekleştirmektedir. Hayat üçgeni dayanıklı eşyaların yanına çömelip baş bölgesinin iki el arasına alınması şeklinde gerçekleştirilir. Bulaşık makinesi, çamaşır makinesi ya da dayanıklı birtakım eşyaların yanında üçgen bölgesi oluşturmak ve bu şekilde beton yığınlarının hasar barde yaratmasını önlemek şeklinde gerçekleştirilen bu yöntem ile kişi kendine bir yaşam alanı yaratarak hayatta kalmayı sağlamaktadır.
Hayat Üçgeni Nasıl Oluşturulur?
Baş ve ense kısmının güvenli bir şekilde korunması şeklinde gerçekştirilen hayat üçgenini oluşturmak için dayanıklık eşya ile bir üçgen meydana getirmek gerekmektedir. Çömelip baş ve enseyi koruyarak burada bir üçgen yaratabilirsiniz. Bu şekilde bina çökse bile asıl beton eşyanın üzerinde kalacağı için vücut darbe ya da hasar almamış ve yaşamsal faaliyetlerini devam ettirmiş olacaktır. Kaçınılmaz bir gerçek olan deprem sırasında hayatta kalma şansının artmasını sağlamak için bu tarz yapması basit önlemleri öğrenmek ve uygulamak gerekmektedir.
Deprem sırasında yaşam üçgeni oluşturmak konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli unsur kolonların yanında bir hayat üçgeni oluşturulmasıdır. Bu şekilde daha korunaklı bir bölge oluşturmak mümkündür. Dolgun ve hacimli bir koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi eşyaları tercih edilebilmektedir. Deprem sonra erene kadar kişinin hayat üçgeni kurduğu yerde beklemesi gerekmektedir. Ayrıca sabit bir yere tutunmak da önemlidir.
Depremde Yaşam Üçgeni Oluşturmak
Deprem fay hattında meydana gelen bir enerjinin yeryüzünde sarsıntı meydana getirmesi sonucunda oluşan doğal afettir. Maalesef ki ülkemiz depremin en sık yaşandığı yerlerden biridir. Bu zamana kadar pek çok kez yaşanmış ve birçok kişinin hayatını sona erdiren sonuçlar meydana gelmiştir. Depremde yaşam üçgeni oluşturmak enkazda kalma durumunda hayatta kalmaya yardımcı olan, yaşamsal faaliyetlerin devamlılığının sağlanmasına destek olan bir tekniktir. Bu nedenle her bireyin öğrenmesi gerekmektedir.
Deprem Anında Ne Yapılmalı?
Öncelikle belirtmek gerekir ki pek çok kişi deprem sırasında balkona çıkmak, atlamak ya da asansör kullanmak gibi birtakım eylemler geçekleştirmektedir. Bunların kesinlikle yapılmaması gerekir. Yaşam üçgeni oluşturup, deprem çantanızı yanınıza almanız gerekmektedir. Sarsıntı geçene kadar bu şekilde bekleyiniz. Bunun ardından deprem bittikten sonra eğer yıkım gibi bir durum söz konusu değilse su, gaz, elektrik vanalarını kapatınız. Sona ve ısıtıcıları söndürünüz ve güvenli bir şekilde binayı terk ediniz.