Serbest radikallere karşı vücudun korunmasını sağlayan antioksidan kimyasal bir madde olarak bilinmektedir. Vücuda alınan gıdalarda A, E, C ve selenyum güçlü antioksidanlar arasında yer alır. Bu madde yaşlanma belirtilerinin de ortadan kaldırılması için kullanılmaktadır.
Antioksidan Nedir, Ne Demek?
İnsan vücudunda hastalıklara sebep olacak olan bakteriler ile savaşmayı başarabilen tek etken antioksidanlardır. Bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için tercih edilebilmektedir. Vücut direnci olmayan kişilerde ve yaşa bağlı meydana gelebilecek değişikliklerde serbest radikallerin sebep olacağı birçok hastalıkla savaşır. Bu yararlı maddeler bakımından zengin olan gıdaların tüketilmesi bağışıklık sisteminin en üst seviyede güçlü olmasına yardımcı olur. Bu tarz gıdaların tüketilmesi vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve yaşlanma etkilerini azaltarak daha genç görünmeyi sağlar.
Antioksidan Meyveler ve Besinler Nelerdir?
Sebze ve meyvelerde yüksek miktarda bulunan bu yararlı maddeler bazı kuruyemiş çeşitlerinde de bulunmaktadır. Gıdaların düzenli olarak tüketilmesi vücuda bu maddelerin alımını yükseltir. Bu sayede daha sağlıklı ve dinç bir vücuda sahip olunabilmektedir. Sebzelerde özellikle yeşil yapraklılar bu madde bakımından zengindir. Brokoli, kabak, kara lahana, brüksel lahanası ve ıspanak en çok bulunduğu sebzeler arasında yer alır. Bu maddeler A, E ve C vitaminleri bakımından zengin olan diğer gıdalarda da bulunarak vücuda alınabilmektedir. Havuç, domates, çilek, tatlı patates, yeşil biber ve greyfurt bunlar içindedir. Tahılların içerisinde de bulunur. Özellikle çavdar ve arpa bu madde bakımından zengindir.
Antioksidan İçeren Yiyecekler ve Gıdalar Nelerdir?
Et ve et ürünleri arasında balık, tavuk eti ve kırmızı et selenyum içerir. Selenyum da antioksidan özelliği olduğundan bolca tüketilmesi gerekir. Bu madde yönünden en zengin olan bitki ise yeşil çaydır. Yeşil çay içerdiği E vitamini sayesinde vücudun yenilenmesi ve toksinlerden hızlı bir şekilde arınması için mutlaka tüketilmesi gerekir. Özellikle bitki çayı olarak tüketilmesi uzmanlar tarafından da önerilmektedir.
Antioksidanın Cilde Faydaları Nelerdir?
Vücudun hastalıklara karşı direnç göstermesini sağlayan bu yararlı madde cilt üzerinde de oldukça etkilidir. Yaşlılık belirtilerin meydana gelmemesi için cildin sürekli olarak bakımının yapılması gerekir. Bunun yanı sıra cilt yüzeyinin de bakterilere karşı korunması cilt yaşlanmalarına karşı önlem alınmasını sağlar. Yaşa bağlı olarak meydana gelen ince kırışıklıklar dışarıdan uygulanan yöntemler ile bir süre daha kırışık görünümünün engellenmesini sağlayabilir. Fakat daha sonra kırışıklıkların tekrar meydana gelmemesi ya da cildin daha genç görünmesi için bu maddeye ihtiyaç duyulmaktadır. Cilt yapısı kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bu durumda her cilt yapısının ihtiyaçları da farklı olmaktadır. Bu yararlı maddeler ciltte parlamaya ve cildin nemli kalmasını sağlamaktadır.
Cildin daha genç ve sağlıklı olması için gerekli bu maddeler krem içerisinde ya da ek ürünlerde bulunabildiği gibi antioksidan bakımından zengin gıdaların da bolca tüketilmesi içten dışa doğru sağlıklı bakımın yapılmasına yardımcı olur. Ciltte kalıcı tedavi yöntemleri için tercih edilerek cilt sorunlarının da ortadan kalkması sağlanır.