Biotin; koenzim R, H vitamini, B7 vitamini gibi isimlerle de bilinen, vücuda alınan şeker, karbonhidrat ve yağ gibi maddelerin parçalanarak enerjiye dönüştürülmesini sağlayan önemli bir enzimdir.
Biotin Ne İşe Yarar?
Yağ ve aminoasitlerin oluşumuna katkı sağlayan biotin, tüketilen besinlerin vücuda enerji olarak kazandırılmasını sağlayan bir vitamin çeşididir. Vücutta doğal olarak üretilmemektedir. Vücutta yağ asitlerinin ve glikozun oluşması için biotin alımı şarttır. Suda çözünme özelliğine sahip olan biotin, fazla alındığı zaman idrar yolu ile atılmaktadır. Bu özelliği sayesinde aşırı alınma halinde vücutta toksik bir hal almamaktadır. Bağırsak florasında yer alan bakteriler tarafından üretilebilen H vitamini sağlığımız için oldukça önemlidir. Gıda ya da takviyeler ile vücuda gerekli B7 vitamininin alınması söz konusu olmaktadır.
Ciltte sivilce oluşumunun engellenmesini sağlayan biotin neye iyi gelir diye baktığımızda cildi çatlak, aşırı kuruluk, tahriş, döküntü ve enfeksiyon gibi sorunlara karşı koruyucu olduğunu belirtebiliriz. Özellikle cilt, saç ve tırnak sağlığı için önemlidir. Biotinin saça faydalarına baktığımızda saç dökülmesinin önlenmesi gibi etkilere sahip olduğunu belirtebiliriz. Bunun yanı sıra tırnakların güçlenmesini sağlamaktadır.
B7 Vitamini Faydaları Nelerdir?
Saç, cilt ve tırnak için faydalı olan koeznim R insan sağlığı açısından birçok faydalı etkiye sahiptir. B7 vitamini faydaları şu şekildedir:
- Kalıtsal bir bozukluk olarak tanımlanan bazal ganglion hastalığının tedavisinde yardımcıdır.
- Diyabete iyi gelmektedir. Krom ile birlikte bu vitamin alındığı zaman kan şekerinin düşürülmesine destek olur.
- Diyalize giren hastalarda meydana gelen kas spazmlarını azaltır.
- MS hastalığı için faydalı olduğu belirtilmektedir. Bu vitaminin MS hastalarında kısmi felç geçirme olasılığını düşürdüğü belirtilmektedir.
- Gebelik döneminde fetüsün gelişmesi için gerekli görülmektedir.
- Beyin fonksiyonlarının korunmasını sağlar ve aynı zamanda iyileştirilmesine destek olur.
- Metabolizmanın düzenlenmesini ve dengelenmesini sağlar.
- Vücut enerjisinin yükselmesini sağlayarak depresyon ve yorgunluk problemlerini önlemektedir.
- Kötü kolesterolün düşürülmesini sağlar ve kalp hastalıklarını önler. İyi kolesterolün yükselmesine destek olur.
- Kas gelişimine etki eder ve aynı zamanda kas dokularını onarır, yeni kas oluşumuna destek olur. Ayrıca kas ve eklem ağrılarını da azaltır.
Makro besinlerin metabolizmaya katılmasını sağlayan H vitamini, özellikle cildin korunması için etkilidir. Biotin zayıflatır mı ve kiloya etkisi nedir diye de merak edilmektedir. İştaha herhangi bir etkisi olmayan bu vitamin birçok besinde yer alır ve metabolizmayı, sindirimi destekleyici etkiler meydana getirir.
Biotin Zararları Nelerdir? Yan Etkisi Var mı?
Doğal bir şekilde yiyeceklere alınan H vitamini, vücuda fazla bile alınsa idrar yolu ile atıldığı için herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Fakat doktor onayı olmaksızın biotin hapı kullanmak ya da takviye ile vücuda almak birtakım yan etkiler meydana getirebilmektedir. Eğer ki B7 vitamini içeren besinler tüketilemiyorsa ve vücuda yeteri kadar H vitamini alınamıyorsa doktor B7 vitamini takviyesi önerisinde bulunabilir. Fakat bunlar kullanılacaksa öncesinde mutlaka uzman bir doktora danışılmalıdır.
Biotin Eksikliği Nasıl Giderilir?
Sigara kullanımı, yetersiz ve dengesiz beslenme, genetik sebepler, bazı karaciğer hastalıkları, aşırı alkol alımı gibi durumlar biotin eksikliğine neden olabilmektedir. Eğer saç dökülmesi, saçta beyazlama, saçların kolay kırılması, cildin kuru olması, pul pul dökülme, iştah kaybı, yorgunluk, uykusuzluk, depresyon, bilişsel bozukluk gibi durumlar varsa biotin eksikliği söz konusu olabilir. Biotin eksikliğine ne iyi gelir diye bakacak olursak eğer, yumurta sarısı, kırmızı et, sakatat, somon balığı, ekmek mayası, tam buğday ekmeği, badem, ay çekirdeği, yer fıstığı, fındık, domates, soğan, fesleğen, ahududu, hardal, süt ve süt ürünleri ve acı biber gibi biotin bakımından zengin olan yiyecekleri tüketebilirsiniz.