Suda çözünebilen bir vitamin türü olan B12 vitamini, vücuttaki her hücrenin ihtiyaç duyduğu, kobalamin adı ile de bilinen bir vitamin türüdür. B12 vitamini hangi sebze ve meyvelerde bulunur diye merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam ediniz.
B12 Vitamini Nelerde Var?
Vücutta az miktarda depolanabilen ve içerisinde kobalt minerali bulunan B12 vitamini, sağlıklı bir kişinin karaciğerin 2 mg, vücuttaki diğer bölgelerde 2 mg olmak üzere toplamda 4 mg kadar depolanmaktadır. Vücutta depolanması düşük olduğu için günlük beslenmeler ile alınmalıdır. B12 nelerde bulunur diye baktığımızda şu şekilde sıralayabiliriz:
- Dalak ve karaciğer gibi sakatatlar
- Başta koyun eti olmak üzere kırmızı et
- İstiridye, midye, karides gibi kabuklu deniz ürünleri
- Uskumru, ringa, alabalık ve ton balığın
- Süt yoğurt ve peynir
- Yumurta
Yukarıda belirttiğimiz besinler B12 açısından oldukça zengindir. Vücudumuzda B12 eksikliği söz konusu olduğu zaman bağışıklık oldukça zayıflar. Bundan dolayı sağlıklı beslenme, ve B12 içeren gıdaların tüketimi önem arz etmektedir.
B12 Vitamini Neye İyi Gelir?
Vücut fonksiyonlarının devamlılığı ve kusursuz işlemesi için B12 vitamini oldukça önemlidir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan bu vitamin protein metabolizmasında yer almaktadır. Bununla birlikte sinir sisteminin hızlı ve doğru bir şekilde çalışmasını sağlar. Kemik iliğinde kan yapımında bu vitaminden yararlanılmaktadır.
B12 vitamini ne işe yarar diye baktığımızda sinir tahribatının önlenmesine rol aldığını belirtebiliriz. Ayrıca doğurganlığı artırmaktadır. Vücut hücrelerinin oluşumunu sağlarken aynı zamanda yenilemesini de destekler. Hücrelerin daha uzun yaşamasını sağlamaktadır. Sinir uçlarının normal gelişimini sağlayan bu vitamin, aynı zamanda hafızanın güçlenmesine ve öğrenme yetisinin artmasına destek olmaktadır.
Vücuttaki her hücrenin metabolizmasında ve yağ asitlerinin sentezinde önemli görevlere sahip olan B12, vücutta folik asit emilimine yardımcı olur. Ayrıca depolanmış olan enerjinin salınmasını da destekler. Vücutta alyuvar hücrelerinin çoğalması için B12 vitaminine ihtiyaç vardır. B12 vitamini kaç olmalı diye baktığımızda 14 yaşın üzerindeki kişilerde günlük 2.4 mikrogram alınması gerekmektedir. Hamile kadınlarda bu oran 2,6 iken emziren kadınlarda 2,8'dir.
B12 Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?
Vücutta yeterli oranda B12 vitamini olmadığında eksiklik söz konusu olmaktadır. B12 vitamin eksikliği belirtileri şu şekildedir:
- Kansızlık meydana gelebilir. Ayrıca kansızlığa bağlı olarak kalp çarpıntısı, eforda azalma, halsizlik, çabuk yorulma, konsantrasyon bozukluğu ve göz kararması oluşabilir.
- Dilde yanma ve kızarıklık oluşur. Bununla birlikte ağız içerisinde yara oluşumu, gece kasılmaları ve ishal görülebilir.
- Bacaklarda, ayaklarda, ellerde ve kollarda karıncalanma söz konusu olur. Ayrıca zihinsel fonksiyonlarda bozulma oluşabilir.
- Yaşlılarda hafıza kaybı, unutkanlık meydana gelebilir. Ayrıca 65 yaş üstü kişiler bu vitaminin eksik olması depresyona neden olabilir.
- Yeni hücrelerin sentezlenmesine engel olur ve bu da metabolizmada yavaşlama etkisi meydana getirir.
Yaşın ilerlemesine bağlı olarak Vücutta B12 emilimi ve depolanması azalmaktadır. Bundan dolayı da birçok sağlık problemi beraberinde meydana gelmektedir. B12 eksikliği nelere yol açar diye araştırdığımızda yukarıdaki maddelerin her birinin görülmesi olasılığı söz konusudur.
B12 Vitamini Eksikliği Nasıl Giderilir?
Vücutta yeterli oranda B12 olmaması durumunda birçok hastalık meydana gelmektedir. B12 eksikliğinin nedeni teşhis edildiği zaman tedavi edilmesi için gerekli önlemler alınabilmektedir. Vegan beslenmelerde bu durum sıklıkla söz konusu olmaktadır. Eğer vücutta B12 emilimi yeterli oranda sağlanamıyorsa tablet ya da hap kullanımı etki göstermemektedir. bu tarz durumlarda iğne ve B12 takviyesi yapılmaktadır. B12 vitamin eksikliği tedavi edilmezse ne olur diye yanıtlayacak olursak vücudumuzun fonksiyonlarında eksiklik ile birlikte farklı pek çok rahatsızlık meydana gelecektir.