Bunama hastalığı; toplumlarda yaygın olarak görülen zihinsel hastalıklardan biridir ve zihinsel kabiliyetin azalması, kaybolması anlamını taşımaktadır.
Bunama Nedir? Neden Olur?
Demans hastalığı olarak da tanım gören bunama hastalığı belirli bir yaştan sonra yaşlı bireylerde ortaya çıkmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda 80 yaşından itibaren her 5 kişiden birinde, 85 yaşından itibaren ise her 2 kişiden birinde bu hastalığın belirtileri görüldüğü gözlemlenmiştir. Yapılan bazı araştırmalar sonucunda da bu rahatsızlığın erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir.
Bunama genel olarak ileri yaşlarda görülen ve beynin çalışma zihinsel becerilerinin azalması olarak nitelendirilen bir rahatsızlıktır.
Günümüzde birçok kişide görülen bu hastalık pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Yaşam tarzı ve vücutta görülen bazı hastalıklar bu durumun oluşmasına sebebiyet verebilmektedir. Demans hastalığı doğal tedavi yöntemleri ile tedavisi mümkün olmayan bir rahatsızlıktır. Tıbbi yönden henüz kesin olarak tedavisi bulunamayan bu hastalıkta doğal tedavi yöntemlerinin hastalığın belirtilerinin hafif düzeyde yavaşlatılması açısından faydalar sunabildiği uzmanlar tarafından da belirtilmektedir. Bu bakımdan uzmanların da uygun görmesi durumunda bunama hastalığında tıbbi tedavi seçeneğinin yanında doğal tedavi uygulamalarına da başvurulabilir.
Bunama Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Belirtilerini oldukça yavaş bir şekilde gösteren bunama hastalığı birçok belirtilere sahiptir. Bunama hastalığında görülen belirtiler ise şunlardır;
- Unutkanlığın hastalık düzeyinde yaşanması, öyle ki hasta günlük aktivitelerinde eşyalarının yerini unutmakta ve evden dışarı çıktığında evin yolunu kaybedebilmektedir.
- Muhakeme etmede güçlük çekilmesi
- Algılamada güçlük çekilmesi
- Bellekte zayıflama meydana gelmesi
- Karakteristik özelliklerde değişimler oluşması, hastalığın ileriki boyutunda hastanın cinsel aktivitelere eğilim göstermesi
- Zihin bulanıklığı oluşması
- Hastalığın ileriki evrelerinde hastanın sürekli olarak anlamsız kaygılar içerisinde olması ve stresli olması
- Hastanın zaman faktörünü birbirine karıştırması, örneğin hangi gün içerisinde olduğunu bilememesi
- Özellikle ileriki evrelerde geceleri sıklıkla evden dışarı çıkılması ve kaybolunması
- Konuşmada güçlük çekilmesi ve kelimeleri algılamada güçlük çekilmesi
- Hastalığın ileriki safhalarında günlük işlerinde başkalarına muhtaç kalınması, günlük kişisel bakımlarını başkalarının desteği olmadan yapılamaması gibi birçok belirtiler göstermektedir.
Demans Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
Bunama hastalığının kesin olarak bir nedeni bulunmamaktadır. Ancak birçok faktörlerin bunama hastalığına zemin hazırlayabildiği uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Bu faktörler ise şunlardır;
- Yaşam tarzı
- Genetik faktörler
- Sigara ve alkol kullanılması
- Fazla kilolar
- Yüksek kolesterol
- Yüksek kan basıncı
- Beyin hastalıkları ( beyin tümörleri, inme, parkinson ve travmalar gibi)
- Kullanılan bazı ilaçlar
Bunama Tedavi Edilir mi?
Bunama hastalığının kesin olarak tedavisi bulunmamaktadır. Tedavide hastalığın belirtilerinin hafifletilmesine ve yavaşlatılmasına yönelik tedavi uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Bunama hastalığı tedavisine geçilmeden önce hastanın bellek testlerinin ve beyin incelenmesinin yapılması gerekmektedir.
Ciddi bir beyin hastalığı olan bunama hastalığı erken müdahale edilemediği takdirde bireylerin ruhsal, fiziksel ve zihinsel yönden ciddi anlamda olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır. İleri düzeylerde ise bireylerin hayatını kaybetmesi riskini de yükseltebilen bu hastalık henüz ilk belirtilerinin fark edilmesi durumunda hemen doktora başvurulmasını gerektiren ciddi bir sağlık sorunudur. Çağımızda 80 yaş altı bireylerde de görülebilen bu hastalık tedavi edilemediği takdirde zihinsel aktivitelerin tamamen sonlandırılmasına neden olmaktadır.