Çene çıkması; ağzı açarken çene ekleminin öne doğru gelmesi durumu olarak ifade edilen ve toplumun büyük bir kısmında görülen bir çene eklem rahatsızlığıdır.
Çene Çıkması Belirtileri Nelerdir?
Tek taraflı ya da çift taraflı olarak meydana gelebilen çene çıkması; genel olarak ağzın kapatılmasında zorlanma ve kuvvetli bir eklem sesinin duyulması ile kendini göstermektedir. Ani ve keskin bir şekilde ağrı ile karakterize olan çene çıkması, hareket ettirme ile acı oluşabilirken aynı zamanda sonrasında devam eden bir acı ile ortaya çıkmaktadır. Genel olarak meydana gelen ağrının nedeni ise çene ekleminin varolduğu kapsül duvarına baskı yapmasıdır. Çene çıkması belirtileri genel olarak şöyledir:
- Yüz ya da çenede ağrı oluşur.
- Çoğunlukla çenenin üst ve alt kısmı aynı hizada değildir.
- Sertlik söz konusu olur ve çene hareketinde zorluk görülür.
- Ağzı kapatmak zor bir hal alır.
Yemek yerken çenenizden ses geliyorsa, çenenizde kilitlenme ya da takılma gözlemleniyorsa, ağrı varsa ve ağzınızı rahat bir şekilde açamıyorsanız eğer mutlaka uzman bir doktora gitmelisiniz. Bazı kişilerde esnerken çene çıkması gözlemlenebilir. Esneme sırasında ağız çok açıldığında kapatılamayabilir. Bu tarz durumlarda da çıkan çene diş hekimi tarafından oturtulur.
Çene Çıkması Tedavisi Var mı?
Eğer çene eklemi ile ilgili sorunlar yaşıyorsanız mutlaka uzman bir hiç hekimine başvurmalısınız. Bununla birlikte zorlayıcı çene hareketleri yapmamalısınız. Ağzımı açarken çenemden hep kemik sesi geliyor diyorsanız eğer çift taraflı ya da tek taraflı çene çıkması sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Uzman bir doktora başvurduğunuza doktor eli ile çenenizi yerine oturtabilir. Tedavi sonrasında çene hareketlerinde dikkatli olmalısınız. Eğer ki şiddetli ve ağrı bir vaka söz konusu ise cerrahi operasyonlar yapılabilir. Cerrahi işlemlerde eklemin sıkılaştırılması sağlanır. Alt çene kayması ya da farklı durumlar söz konusu ise uzman doktor gerekli tedavi yöntemini belirleyecektir.
Çene Çıkması İçin Hangi Doktora Gidilir?
Ağız ve diş sağlığının bir parçası olan çene ile ilgili rahatsızlıklar için eklem uzmanı diş hekimlerine başvurmanız gerekmektedir. Sadece çene çıkması değil, çene kayması, düşmesi, kilitlenmesi ya da çenede meydana gelen ağrılar için uzman bir diş hekiminde destek almanız sağlıklı olacaktır. Kulak burun boğaz ya da ortopedi çeneye bakar mı diye sıklıkla sorulmaktadır. Bu iki bölümün de çene ile ilişkisi yoktur.
Çene Çıkması Kendine Kendine Geçer mi?
Eğer ki çenenizde problem varsa kendiniz yeniden konumlandırmaya çalışmayınız. Alt çenenin sola doğru kayması gibi bir durum yaşadıysanız kendiniz düzeltmeye çalışmayınız. Acil bir şekilde doktora başvurunuz. Ayrıca müdahale edilene kadar çeneyi zorlayacak hareketlerden kaçınınız. Ani hareketler yapmayınız. Kendi kendinize çenenizi düzeltmeye çalışmasınız.