
Çinko eksikliği; sağlıklı bir insan vücudu için gerekli olan çinko mineralinin yeterli alınmaması, vücut tarafından yeterli şekilde emilmemesi gibi durumlar sonucunda meydana gelen bir durumdur.
Çinko Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Yaygın olarak görülen bir rahatsızlık olan çinko eksikliği, kadınlarda, erkeklerde ve çocuklarda farklı belirtiler meydana getirmektedir. Vücut için lazım olan çinkonun bulunmaması çinko eksikliği olarak isimlendirilmektedir. Enfeksiyon problemlerinin giderilmesi için etkili olan çinko eğer ki yeterli şekilde alınmazsa, hormonların çalışma faaliyetlerinde sorun meydana getirebilmektedir. Çinko vücuttaki en önemli görevi enfeksiyonları engellemesi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesidir. Vücutta yeterli oranda bulunmadığı zaman bağışıklık sistemi zayıflar ve hücreler sağlıklı bir şekilde bölünemez. Sinir sisteminin de bozulmasına neden olan çinko eksikliği pek çok kişide görülebilmektedir.
Bağışıklığın zayıflamasına neden olan çinko eksikliği kişilerde enfeksiyon kapılması gibi etkiler meydana getirebilmektedir. Diğer belirtilere baktığımızda saç dökülmesi, iştahsızlık, ciltte açık yaraların oluşması ve geç iyileşmesi, ağız bölgesinde uçuk oluşması, nedeni bilinmeyen zayıflamaların meydana gelmesi, büyüme geriliğinin gözlemlenmesi, tırnaklarda beyaz lekenin meydana gelmesi, çocuklarda büyüme geriliğinin görülmesi, sık sık kulak çınlaması görülmesi, ishal, sinirsel değişikliklerin meydana gelmesi, vücutta uyuşukluk oluşması, hafızanın güçsüzleşmesi, koku ve tat alma problemleri meydana gelebilmektedir. Bunlarla birlikte kemiklerde güçsüzlük, dişlerde matlaşma, kısırlık ve deri problemleri gözlemlenmektedir.
Çinko Eksikliğinin Sebepleri Nelerdir?
Pek çok kişide görülen çinko eksikliğinin nedenleri bazen farklı hastalıkların oluşumuna bağlı olarak meydana gelmektedir. Hamilelik ve büyüme çağında çinkoya daha fazla ihtiyaç duyulduğu için eksiklik meydana gelebilmektedir. Genel olarak kadınların 5.5 - 9.5 mg, erkeklerin ise 4.0 - 7.0 g aralığında günlük çinko alması gerekmektedir. Vücutta çinko emiliminin tam olarak gerçekleşememesi, egzersiz gibi etkenler nedeniyle vücuttan fazla oranda çinko atılması eksikliğe neden olabilmektedir.
Çinko Eksikliğine Ne İyi Gelir?
Genel olarak düzenli ve sağlıklı beslenme ile çinko eksikliğinin giderilmesi sağlanabilmektedir. Bazı durumlarda çinko takviyeleri de gerekli olabilmektedir. Çinko içeren besinlere baktığımızda; Kırmızı et, kümes hayvanları, chia gibi tohumlar, buğday ruşeymi, yabani pirinç, istiridye, kuru fasulye, kaju, bezelye ve badem gibi yiyeceklerin tüketilmesi önerilmektedir. Bu tarz gıdaları yeterli be dengeli şekilde tükettiğiniz zaman kısa süre içerisinde eksikliğin tamamlanmasını sağlamak mümkün olacaktır.
Çinko Eksikliği Nelere Yol Açar?
Çinko eksikliği daha çok bağışıklığın güçsüzleşmesine ve enfeksiyon kapmaya neden olmaktadır. Vücuttaki yaraların geç iyileşmesine, cinsel isteksizlik görülmesine, dikkat dağınıklığı problemlerinin görülmesine, sinir sisteminde birtakım bozuklukların meydana gelmesi gibi durumlara yol açabilmektedir. Ayrıca çocuklarda cücelik gibi durumların oluşmasına neden olabilir. Erkek çocuklarının ergenlik sonrasında yeterli çinko alması üreme fonksiyonlarının sağlığı açısından önemlidir. Aynı durum kadınlar için de gereklidir. Yumurta sağlığının korunması, sperm kalitesinin arttırılması için bu mineral oldukça önemli bir yere sahiptir.