Dizanteri; son derece bulaşıcı bir hastalıktır ve genel olarak kanlı ishal şeklinde kendini belli etmektedir.
Dizanteri Nedir? Etkeni ve Özellikleri
Genel olarak 1-5 yaş arası çocuklara ve bebeklerde ortaya çıkan, ölümcül sonuçların doğmasına sebebiyet verebilen, kalıcı hasarlar bırakabilen bir hastalık olarak nitelendirebileceğimiz dizanteri, bir bağırsak enfeksiyonudur. Sindirim sistemini etkisi altına alan bir hastalıktır ve dışkı normale göre daha sıvıdır. Ayrıca dışkıda mukus da görülmektedir. Şiddetli ve kanlı ishal şeklinde tanımlanan bu rahatsızlık yeterli hijyen koşullarının sağlanamaması durumunda ortaya çıkar. Yaklaşık olarak 3-7 gün arasında sürmektedir.
Dizanteri etkeni amip ve basil olmak üzere iki şekilde ortaya çıkar ve komplikasyonlar parazitin türüne göre değişkenlik göstermektedir.
Basilli dizanteri hastalığında virüs vücuda enfekte olduktan sonra yaklaşık 2-7 gün arasında kendini göstermektedir. Genel olarak karasinek ile taşınan bu mikrop yüksek ateş, halsizlik, balgam gibi kanlı ishal ve şiddetli karın ağrısı ile kendini göstermektedir. Son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Amipli dizanteri ise parazit vücuda girdikten sonra 10-21 gün içerisinde belirtiler ortaya çıkmaktadır. Genel olarak halsizlik, yüksek ateş, aşırı kilo alıp verme, karın ağrısı ve kanlı ishal ile kendini göstermektedir. Basilli dizanteri ateş yükselmesi amipli dizanteriye göre daha fazladır. Basili bakteriler amipli bakterilere göre daha hızlı yayılır ve bulaşırlar.
Dizanteri Nasıl Bulaşır? Neden Olur?
Enfekte olmuş olan kişinin dışkısının herhangi bir yiyeceğe ya da suya bulaşması sonucunda bu hastalık meydana gelebilmektedir. Dizanteri hastalığının bulaşması konusundaki etkenlere baktığımız ilk olarak hijyen eksikliğini sayabiliriz. Kirli sularda ve havuzlarda yüzmek, meyveleri ve sebzeleri yıkanmaması ya da kirli su ile yıkanması, yiyeceklere farenin ya da karasineğin temas etmesi, tuvaletten çıktıktan sonra ellerin yıkanmaması, dizanteri olan biri ile cinsel ilişkiye girmek, kanalizasyon sularının içme sularına karışması, insan dışkısının herhangi bir sebepler besinlere bulaşması, dizanteri hastası olan kişinin kullandığı çatal, bıçak, bardak gibi eşyalara temas etmek, sağlıksız ve tarihi geçmiş ürünleri tüketmek dizanteri nedenleri ve bulaşma etkenleri olarak nitelendirilebilir.
Dizanterinin Belirtileri Nelerdir? Nasıl Ortaya Çıkar?
Genel olarak bağışıklığı düşük olan kişileri çok daha fazla etkileyen dizanteri belirtilerine baktığımız zaman yüksek ateşi kanlı ishal, mide krampı, bulantı ve kusma, iştahsızlık ve karın ağrısı olarak sıralamanın mümkün olduğunu görebiliriz. Bağırsak kanseri ile hemen hemen eş değer bir hastalık olarak nitelendirilmektedir. Çünkü belirtiler ve sonuçlar benzerlik gösterir. Tedavi edilmediği zaman parazitler iç organlara yayılabilir ve bu da kısa süre içerisinde ciddi sonuçların oluşmasına sebebiyet verir.
Dizanteri Tedavisi Nasıl Yapılır?
Birtakım testler sonucunda hastalığın teşhisi konulduktan sonra doktorun öngördüğü ilaçlar ile dizanteri tedavisi uygulanmaktadır. Genel olarak bu hastalıkta antibiyotik, rehidrasyon, anti-amip tedavileri ve anti romatizmal ilaçlar tercih edilmektedir.