
Geniz akıntısı; soğuk algınlığı ya da sinüzit gibi rahatsızlıklardan ötürü meydana gelen, öksürük, ses kısıklığı ya da boğaz ağrısı gibi pek çok sorunu meydana getirebilen burun iltihabı olarak adlandırılmaktadır.
Geniz Akıntısı Nedir? Nasıl Olur?
Grip, nezle gibi hastalıklara bağlı olarak meydana gelebilen geniz akıntısı; sigara, mevsimsel geçişler, ilaçlara ve birtakım hormonal etkenlere bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Boğaz, burun, sinüs ve mide etrafını kaplayan zar tarafından bir insan vücudunda her gün 1-2 litre mukus salgısı gerçekleşmektedir. Bu bölgeleri nemlendiren bir madde olan mukus aynı zamanda bakteri ve virüslerin vücuda girmesini de önlemektedir. Genel olarak fark edilmeyen geniz akıntısı tükürükle birlikte gün içinde devamlı olarak yutulmaktadır. Eğer mukus çok salgılanırsa bu o zaman fark edilir duruma gelmektedir. Diğer türlü fark edilmeden yutulmaktadır. Bu durum geniz akıntısı olarak nitelendirilmektedir.
Geniz akıntısının renginde bazı durumlarda değişiklik yaşanabilmektedir. Akıntının türü ve özelliği hastalık ve akıntı oluşum nedeni hakkında bilgi vermektedir. İnce berrak renkte akıntı soğuk algınlığı, alerji ya da gripten kaynaklanır. Koyu, sarımsı ve yeşil gibi akıntılar iltihap anlamına gelmektedir. Sulu ve şeffaf akıntı ise kafa travmaları sonrasında meydana gelmektedir. Bu omurilik sıvısının aktığı anlamına gelir. Bu tarz durumlar kişiyi rahatsız edebilir ve gün içinde zor anlar yaratabilmektedir. Bu tarz durumlarda doktora gidilmesi gerekmektedir. Bazı durumlar akıntı çok fazla olduğunda kulağı da etkiler ve kulak iltihabı gibi durumlar meydana gelebilir.
Geniz Akıntısı Neye Sebep Olur?
Geniz akıntısı boğazda balgam oluşmasına neden olur. Vücut balgamı atmak için sürekli olarak öksürme ile tepkime meydana getirmektedir. Bunun yanı sıra genizde meydana gelen akıntı sebebine göre farklı etkiler meydana getirebilir. Boğaz ağrısı, boğaz iltihabı, ses kısıklığı, devam eden öksürük gibi durumlar meydana gelebilir. Kronik öksürük ve faranjit geniz akıntısının sebep olduğu önemli rahatsızlıklar arasında yer alır.
Geniz akıntısı boğazda kaşınma ve yanma hissi meydana getirmektedir.
Burunda tıkanıklık oluşmasına yol açan geniz akıntısı nefes almayı zorlaştırmaktadır. Burun tıkanıklığı ağızdan nefes almayı beraberinde getirir. Burunda bulunan kıllar havayı süzerken ağızdan aldığımız nefes direkt olarak vücudumuza girer. Bu durum ise iltihabın artmasına ve akıntının daha fazla olmasına neden olmaktadır. Bu durum aynı zamanda orta kulak iltihabına ve sinüs enfeksiyonlarına da neden olabilir. Geniz akıntısı vücudumuzu hem dolaylı hem de doğrudan etkileyebilen bir durumdur.
Geniz Akıntısı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hemen hemen herkeste meydana gelebilen genüz akıntısı nedenine göre tedavi edilmelidir. Eğer ki bakteri ve enfeksiyon kaynaklıysa antibiyotiklerin kullanılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra akıntının nedeni alerjik ise alerjinin basıtırılmasına yönelik ilaçların kullanılması gerekmektedir. Kulak burun boğaz doktorlarına başvurduğunuzda akıntının nedenine göre uygun bir tedavi yöntemi uygulayacaklardır.
Geniz Akıntısına Ne İyi Gelir?
Sağlığımız için oldukça önemli olan su, geniz akıntısı için de gereklidir. Gün içerisinde düzenli olarak su tüketmek akıntıyı iyileştirme konusunda faydalı olmaktadır. Akıntı geldiğinde sümkürmek gereklidir. Boğaz çekmek doğru değildir. Tuzlu su gargarası ya da nane yağını sıcak suya damlatıp buharını çekmek de faydalı olabilmektedir. Fakat öncelikle doktora gitmek ve nedenine göre tedavi uygulanması gerekmektedir.