yeniloji.com
Sağlık

Göbek Düşmesi Nedir? Nasıl Anlaşılır? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Henüz yorum yazılmadı
Göbek Düşmesi Nedir? Nasıl Anlaşılır? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Yeniloji 5453 görüntüleme

Göbek düşmesi; göbek kayması ismi ile de bilinen, karın içerisindeki iç basıncın artmasına bağlı olarak karın zarında deformasyonun meydana gelmesi ve göbeğin olması gerken yerden başka bir tarafa doğru kayması sonucunda oluşan bir rahatsızlıktır. Göbek düşmesi nasıl olur, belirtileri, nasıl düzelir ve tedavisi nasıl yapılır sorularının cevabı için makalemizi okumaya devam ediniz.

Göbek Düşmesi Nedir? Nasıl Olur?

Halk arasında sık rastlanılan bir durum olan göbek düşmesi, doğuştan gelen anatomik bir değişim olarak nitelendirilir ve bu durumun ortaya çıkmasına neden olan bazı etken faktörler yer almaktadır. Ağır bir şey kaldırmak, çok fazla hareket ve korku gibi karın içerisindeki basıncın artmasına sebebiyet veren her türlü etken göbek kaymasına neden olabilmektedir. Göbek çevresinde meydana gelen bir ağrı ve ağırlık hissi ile kendini beden bu rahatsızlığın nedenleri tam net olarak bilinmemektedir.

Kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülen bu rahatsızlık gebelik döneminde, ani hareketlerde meydana gelebilmektedir.

Göbek etrafında meydana gelen şişlik ilk dönemlerde kendiliğinden ortadan kaybolabilmektedir. Fakat zaman içerisinde göbeğin etrafının genişlemesi nedeni ile meydana gelen şişlikler kalıcı bir hal alabilir. Bazen kese içerisin kese içinde meydana gelen yapılarda çürüme meydana gelir ve bu tarz bir durumda göbek düşmesi ameliyatı gerekli olabilir. Göbek çevresinde bu tarz durumlarda meydana geldiğinde, kayma ya da düşme problemleri görüldüğünde herhangi bir müdahale yapmadan uzman bir hekime başvurulması gerekir.

Göbek Düşmesi Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?

Pek çok kişide meydana gelen göbek düşmesinin belirtilerini şöyle şıralayabiliriz:

Kişiden kişiye farklı semptomlar görülebilmektedir. Bazı kişilerde bir tanesi bazılarında birkaçı görülebilir. Buradaki asıl olgu şüphelendiren belirtilerin olması durumunda alınması gereken uzman hekim desteğinin alınmasıdır. Göbek düşmesi için hangi doktora gidilir sorusunun cevabını merak ediyorsanız; genel cerrahi uzmanında randevu alabilirsiniz.

Göbek Düşmesi Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?

Genel olarak göbek düşmesinin en yaygın nedeni ağır bir yük taşınmasıdır. Bunun yanı sıra ani hareketlerin yapılması, ısı değişiminin olması, klima ya da rüzgara maruz kalma, gebelik, aşırı kilolu olma gibi durumlar sonrasında meydana gelebilmektedir. Yani karın içerisinde basınç meydana getiren her durum göbek kayması meydana getirebilmektedir. Göbeğin bulunduğu yerden başka bir yöne doğru kayması durumu olarak nitelendirilen göbek düşmesinin tıptaki adı da aynı şekilde belirtilmektedir. Bu rahatsızlık tek bir hastalık değildir ve birçok hastalığın semptomuna neden olmaktadır.

Göbek Düşmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kalıcı ve geçici çözümler olmak üzere göbek düşmesi tedavisi için uygulanan birtakım yöntemler bulunmaktadır. Karın bölgesinde detaylı bir muayene yapılır ve böylece rahatsızlığa neden olan etken meydana getirilir. Bunun öncesinde göbek düşmesi teşhisi için röntgen, ultrason, MR ve tomografi gibi tetkikler uygulanır. Etken ortadan kaldırıldığı zaman hastalık iyileşmiş olacaktır. Eğer ki bağırsak ve diğer organlar etkilenmediyse kolay bir şekilde tedavi gerçekleştirilebilmektedir. Eğer göbek deliğinde ağrı, uzun süren kabızlık, kusma gibi durumlar söz konusu ise acil müdahale yapılması gerekir. Bundan dolayı en yakın uzman hekime danışmayı ihmal etmeyiniz.

Göbek Düşmesi Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?

Uzman bir hekim dahilinde müdahale edilmesi gereken göbek düşmesi patates yöntemi ile iyileştirici etkiler sağlanabilen bir rahatsızlık gibi görülse de kişilerin bu tarz yöntemler öncesinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurması tavsiye edilir. Rahatsızlığın geçmesi için ağır şeyler kaldırmayınız. Bol miktarda sıvı tüketiniz ve göbeğinizin üzerine herhangi bir şekilde bir şey koymayınız. Ani hareketler yapmayınız. Göbek temizliğini ihmal etmeyiniz. Göbek düşmesi ile yeni doğan bebeklerdeki göbek bağı düşmesi farklı konulardır. Bu yüzden karıştırılmaması gerekmektedir.

Paylaş Tweetle Gönder Pinle
İsim veya Nick: Yorum ve Görüşleriniz: Puan Ver:
Yorumlar ( 0 yorum )
Henüz yorum yapılmamış! İlk siz yorum yazın...
Önerilen Yazılar
Hangi Vitamin Neyde Var?

Hangi Vitamin Neyde Var?

Vitamin; tüketilen besinlerde bulunan, vücut tarafından üretilemeyen ve eksikliği durumunda çeşitli hastalıklara neden olan maddelerdir...

Sporcu Sütyeni Nedir, Ne İşe Yarar?

Sporcu Sütyeni Nedir, Ne İşe Yarar?

Sporcu sütyeni; spor yaparken göğüslerin korunmasını sağlayan, meydana gelebilecek göğüs ağrılarının azalmasını sağlayan bir iç çamaşırı modelidir...

Peyzaj Çalışmalarında Kullanılan Bitkiler Nelerdir?

Peyzaj Çalışmalarında Kullanılan Bitkiler Nelerdir?

Peyzaj, bitki ve doğanın tasarımını yaparak mimarlık oluşturma sanatıdır...

Diş Tartarı Neden Olur? Diş Taşı Nasıl Yok Edilir?

Diş Tartarı Neden Olur? Diş Taşı Nasıl Yok Edilir?

Diş tartarı; dişlere yeterince bakım yapılmadığında ve tam anlamıyla fırçalama işlemi gerçekleşmediğinde ortaya çıkan bir problemdir...

Kolajen nedir? Ne işe yarar? Nelerde bulunur? Faydaları ve kullanımı

Kolajen Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Bulunur? Faydaları ve Kullanımı

İnsan vücudunda cildin daha canlı gözükmesini ve daha esnek bir yağıda olmasını sağlayan protein kolajen olarak isimlendirilmektedir...

Sakız Çiğnemenin Faydaları ve Zararları Nelerdir? Yüze Etkisi Nedir?

Sakız Çiğnemenin Faydaları ve Zararları Nelerdir? Yüze Etkisi Nedir?

Sakız çiğnemek; stresi azaltmak, uyanıklığı sağlamak ve konsantrasyonu güçlendirmek için tavsiye edilen bir alışkanlıktır...

Tatlı İsteği Nasıl Giderilir?

Tatlı İsteği Nasıl Giderilir?

Tatlı isteği; kişilerin sürekli tatlı yeme ihtiyacı duyması ve tatlı besinleri sıklıkla tüketmesi demektir...

Turşu Suyu Nasıl Yapılır? Neden Bulanır?

Turşu Suyu Nasıl Yapılır? Neden Bulanır?

Turşu suyu; turşusu yapılan birtakım sebze ve meyvelerin asidik özelliklerinin karışmış olduğu suya verilen isimdir...

Brokoli Kürü Nasıl ve Ne Kadar Yapılır? Faydaları ve Zararları

Brokoli Kürü Nasıl ve Ne Kadar Yapılır? Faydaları ve Zararları

Brokoli kürü; içeriside bulunan besin öğeleri ve vitamin özleri sayesinde vücuda oldukça faydalı olan sebze suyudur...

Kakao Tozu Zayıflatırmı?

Kakao Tozu Zayıflatırmı?

Kakao tozu; içerik bakımından oldukça zengin ve hem zayıflamaya hem sağlığa pek çok faydası olan bir besindir...