Kalp kası iltihabı; aynı zamanda miyokardit olarak bilinen, kalp atışlarının hızlanması, çarpıntı, yorgunluk ve nefes darlığı gibi etkiler ile karekterize olan bir hastalıktır.
Kalp Kası İltihabı Nedir?
Genel olarak virüs ve bakteri kaynaklı hastalıklar sonrasında oluşan kalp kası iltihabı; kalbin büyük bir kısmını oluşturan miyokard kasının enfeksiyonlara bağlı olarak iltihaplanması sonucunda meydana gelen bir hastalıktır. Bakteri, mantar, bağışıklık sistemi hastalıkları ya da farmakolojik ajanlar kal kası iltihaplanması meydana getirebilir. Genel olarak belirti vermeden ilerleme gösteren bu hastalık ilerleyen süreçte kalp yetmezliğine sebep olabilir. Kalbin kasıl fonksiyonunda bozulma oluşturabilen bu rahatsızlık aynı zamanda kardiyomiyopati olarak bilinen uzun vadeli sakatlık meydana getiren hastalığa sebep olabilir.
Kalp Kası İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Hafif seyreden hastalıklarda çok fazla belirti gerçekleşmese de de şiddetli vakalarda bazı semptomlar meydana gelebilmektedir. Hastalığın oluşum nedenine göre farklılıkla gösteren miyokardit belirtileri çok kişide göğüs ağrısı ile ortaya çıkar. Kalp atış hızında artış olması, istirahat sırasında ya da hareket sonrasında solunum problemlerinin görülmesi, ayak ve bacaklarda ödem görülmesi, vücudun genelik ve aynı zamanda eklemlerde ağrı oluşması, boğaz ağrısı, ateş, ishal problemleri söz konusu olabilir. Hemen hemen her yaş grubunda meydana gelen bu hastalık çocuklarda cilt renginde değişme, bayılma gibi etkiler oluşturabilir. Kalpte enfeksiyon belirtileri genel olarak bu şekilde seyretmektedir.
Kalp Kası İltihabı Öldürür mü?
İlerleyen seviyelerde kalp yetmezliğine kadar gidebilen ölüm gibi sonuçlara neden olabilmektedir. Bazı insanlardan fark edilmeden meydana gelebilir. Miyokardit kendiliğinden geçer mi diye soracak olursanız böyle bir ihtimal vardır. Kendi kendine iyileşme oranı oldukça yüksektir. Fakat aynı zamanda fark edilmeden kalp fonksiyonlarını bitirerek ölüme de neden olabilir.
Miyokardit Nasıl Geçer? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Eğer hastaya tanı koyulmuşsa miyokardit tedavisi için ilaç tedavisine başlanır. Kalp ritminin düzenlenmesi, ödemin atılması ve iltihaplanmanın giderilmesi gibi amaçlar kapsamında iyileşme sağlanır. İleri ve şiddetli seviye vakalarında ise ventriküler destek cihazı, intraaortik balon pompası, ekstrakorporeal membran oksijenasyonu gibi tekniklere başvurulabilir. Daha da şiddetli vakalarda kalp yetmezliği olabileceğinden kalp nakli gerekli olabilir.