Tiroid bezinde farklı sebeplerden dolayı oluşan kontrolsüz büyümeler nodüllerin oluşmasına sebep olmaktadır. Bu durum da tıp alanında guatr olarak isimlendirilmektedir.
Guatr Nedir, Ne Demek?
Birçok insan, farklı hastalıklarında tiroid bezlerini duymuş ve bu tabire aşinadır. Ancak çoğu kişi tiroid bezlerinin nerede olduğunu bilmez. Boynun alt kısmında, adem elması olarak da nitelendirilen bölgede bu bezler bulunmaktadır. Bu bezlerin kalp atışını düzenlemek, vücut ısısını dengelemek ve metabolizma hızını ayarlamak gibi görevleri bulunur. Bazı sebeplerden dolayı bu tiroid bezlerinde orantısız ve kontrol dışında büyümeler gerçekleşmektedir. Bu büyümeler, boynun alt kısmında şişkinliğe sebep olur ve gözle çok rahat biçimde fark edilebilir. Bu durum guatr olarak isimlendirilirken son derece ciddi bir rahatsızlıktır.
Guatr Belirtileri Nelerdir? Nasıl Ortaya Çıkar?
Guatr denildiğinde akla hemen en yaygın görülen belirtisi gelir. İnsanların boyunlarının ön kısımlarında ortaya çıkan şişme ve yumru bu hastalığın en yaygın belirtisidir. Hafif seviyede yaşanan guatr rahatsızlığı gözle görülecek seviyede yumru oluşmasına sebep olmaz. Ancak müdahale edilmezse ya da çok yüksek seviyede kendisini göstermeye başlarsa bu durumda boyundaki şişkinlik ortaya çıkmaya başlar.
Guatr tek bir hastalık değildir ve vücudun genelini etkilemektedir.
İnsanların çiğneme ya da yutma gibi basit aktivitelerini yapamayışı da çok büyük sorundur ve belirtiler arasında yer alır. İleri düzeyde nefes alıp verme zorluğu başlarken kişilerin sesleri de büyük bir değişime uğrar.
Guatr Hastalığının Nedenleri Nelerdir? Neden Oluşur?
Bu hastalığın en önemli sebeplerinin başında iyot eksikliği gelir. Bu hastalığın ortaya çıkmaması için kişilerin sürekli olarak iyotlu tuz tüketmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra bazı yiyecekler guatr hastalığını tetiklemektedir ve bu sebeple de bu besinlerin çok fazla tüketimi kişilerde guatr rahatsızlığına sebep olabilir. Karalahana bu ürünlerin başında gelirken ıspanak, yer fıstığı ve soya fasulyesi de insanların bu hastalığa yakalanmasına sebep olabilir. Genetik olarak ailede bu rahatsızlığın bulunması da kişilerin yatkınlığına sebep olmaktadır. Eğer ailede varsa kişilerin ekstra olarak buna dikkat etmesi gerekir. Son olarak tiroid kanseri insanlarda bu rahatsızlığa sebep olmaktadır.
Guatr Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bu hastalığın tedavisinde 3 farklı yol izlenir. İlki ilaç tedavisidir ve en kolay uygulanan tedavidir. Tiroid hormonu eksikliğinden kaynaklanması durumunda kişilere bu hormonu içeren ilaçlar verilerek tedavi gerçekleştirilir. İkinci seçenek olarak radyoaktif iyot tedavisi uygulanmaktadır. Bu da kişilerin iyot eksikliği sebebiyle bu rahatsızlıkları yaşamaları durumunda kullanılan tedavi yöntemidir. Kişilere ağız yoluyla iyot verilirken tiroid bezlerine ulaştığında bu iyotlar uyarılır ve guatr küçülür. Son tedavi seçeneği olarak ameliyat gösterilmektedir. Tiroid bezlerine cerrahi operasyon ile müdahale edilmesi son seçenek olarak gösterilmektedir. Birçok farklı tedavisi olan guatr hastalığı insanları sağlıklarının yanı sıra sosyal açıdan da zorlayan bir hastalıktır. Bu doğrultuda en iyi şekilde tedavi olmak büyük önem taşır.