yeniloji.com
Beslenme

Hangi Sebze Ne Zaman Ekilir? Hangi Ayda Ne Tohumu Ekilir?

Henüz yorum yazılmadı
Hangi Sebze Ne Zaman Ekilir? Hangi Ayda Ne Tohumu Ekilir?
Yeniloji 6183 görüntüleme

Her sebze ve meyvenin yetiştiği belli bir sıcaklık ortalaması bulunmaktadır. Bu nedenle her birinin belli bir zamanda ekilmesi gerekmektedir.

Hangi Sebze Ne Zaman Ekilir?

Her mevsimin ve ayın kendine ait özellikleri bulunmaktadır. Sebze tohumları da buna göre yetişmektedir. Her sebzenin ait olduğu bir iklim koşulu bulunmaktadır. Bazı sebzeler sıcaklığı severken bazıları soğuk iklim aramaktadır. Bu nedenle her bitki her zaman değil yaz ve kış aylarında yetişmek üzere zaman dilimlerine ayrılmaktadır.

Sebzelerin yetiştirilme ve büyüme aşamaları farklılık içerir ve bu nedenle her sebze farklı iklim koşullarında ve zamanlarda yetişmektedir.

Bu şekilde inceleyecek olursak kışın yetişen sebzelerin yazın yetişmesi pek mümkün değildir. Bunlar için seralarda üretim yapılması gerekmektedir. Bu açıdan değerlendirildiğinde ekim tarihlerinde de değişkenlik olmaktadır. Eğer ki bahçenizde veya evinizde sebze yetiştirmeyi düşünüyorsanız hangi ayda ne ekilir bunları bilmeniz gerekmektedir.

Hangi Ayda Ne Tohumu Ekilir?

Aylara göre sebzelerin ekim zamanını şu şekilde sıralayabiliriz:

Ocak: Bu ayın ikinci haftasından itibaren turp, kereviz, karnabahar, havuç, pırasa ve lahana gibi sebzeleri ekebilirsiniz. Bu aylarda ne fazla tüketilen ve ekimi yapılan diğer bitkiler biri patlıcandır. Bu sebzeyi de ekebilirsiniz.

Şubat: Patlıcan, bezelye, chery domates ve roka gibi sebzeler bu aylarda dikilebilmektedir. Ayrıca havuç, ıspanak ve pırasa gibi bitkilerin de hasadı yapılabilmektedir.

Mart: Beyaz kabak, salatalık, maydanoz, mısır, bezelye gibi bitkiler bu ayda ekilebilmektedir. Mart ayında kireçleme ve gübreleme işlemleri de yapılmalıdır.

Nisan: Bezelye, kabak, havuç, biber, bezelye karnabahar, domates ve roka gibi bitkiler ekilebilmektedir. Bu ayda aynı zamanda tapan ve sürgü ile birlikte tarlaların son sürüm işleri gerçekleştirilir ve tarlalardaki yabansı otların temizlenmesi gibi işlemler gerçekleştirilir. Ayın ortasından sonra biber, patlıcan, domates fideleri ekilebilmektedir.

Mayıs: Yazın yaklaşması ve baharın bitmesine ortak olan bu ayda fasulye, mısır, havuç, brokoli, kabak, maydanoz gibi sebzeler ekilmektedir. Bu ayda tohum bakımı yapılır ve dikilen fidelere can suyu verilmektedir.

Haziran: Bamya, biber, karpuz, kavun, soğan, patlıcan gibi sebzeler sulanır. Bu ay içerisinde bazı sebzeler budanır ve bazılarının fideleri esas yerlerine dikilir.

Temmuz: Bu ayda yazlık sebzelerin ekimine devam edilmektedir. Fasulye, havuç, brokoli ekilebilir. Lahana ve karnabahar ekimi yapılabilir. Ayrıca bu ay sarımsak bitkisinin toplanacağı aydır.

Eylül: Sonbaharın ilk ayı olan ve güneşin yavaş yavaş etkisini kaybetmeye başladığı ay olan eylülde bakla, kekik, biberiye, mısır, maydanoz ve lavanta gibi bitkiler ekilir. Bu ayda hasadı tamamlanmış olan bitkiler temizlenir ve kışlık sebzelerin ekimine başlanır.

Ekim: Yazlık sebze hasatları bu aya kalmadan toplanmalıdır. Çünkü ekim ayında don olayları sık sık yaşanabilmektedir. Kereviz, ıspanak ve lahana gibi sebzeler için hazırlık ve bakımlar başlatılabilir.

Kasım: Bu ayda bakla ekilebilir. Aynı zamanda dikilen kışlık sebzelerin bakımlarının yapılması gerekir.

Aralık: Bu ayda taze soğan ekilmektedir. Ayrıca hava koşullarına bağlı olarak çilek ekimi ve çapasına başlanabilir. Kışlık yiyeceklerin hasadı yapılır ve bunun yanında yazlık sebze fideleri hazır hale getirilir ve tarlaların sürümü gerçekleştirilir.

Hangi Sebze Hangi Ayda Yenir?

Sağlıklı beslenmenin temel koşulu mevsime göre beslenmektir. Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte her sebzenin her ay yendiğini görmekteyiz. Fakat bu doğru bir beslenme alışkanlığı değildir. Şöyle ki kışın tüketilmesi gereken sebzeler ile yazın tüketilmesi gereken besinlerin ayrıştırılması ve tüketimin buna göre yapılması gerekmektedir. Bu durum meyveler için de geçerlidir. Kış aylarında yaz meyvesi tüketmek hormonlu meyve tüketimine neden olabilir. Vücudun sağlıklı kalması için mevsiminde tüketim yapılmalıdır. Örneğin çilek ve erik yaz meyvesidir. Bunların kışın tüketilmesi aynı tadı ve vitamini vermemektedir. Karnabahar ve ıspanak kış sebzeleridir. Yazın tüketilmesi aynı vitamin değerlerini sağlamamaktadır.

Kış Sebzeleri ve Yaz Sebzeleri Ne Zaman Ekilir?

Sebzelerin dikilmesi için direkt olarak bir tarih belirtmek yerine iklim koşullarının ölçüt alınması gerekmektedir. Bu açıdan değerlendirildiğinde bazı sebzeler 10 derece sıcaklıktan sonra ekilmelidir. Her ne kadar dikim zamanı şubatta olsa eğer ki istenilen iklim koşulları sağlanmadığı zaman istenilen sonuçlar elde edilememektedir. Fakat genel olarak yaz ve kış sebzeleri sıcaklık ölçülerinde göre belli aylar ekilir. Örneğin havuç şubat, marul eylül gibi dikilir. Bunların yanı sıra her mevsim yetişen sebzeler de bulunmaktadır.

Paylaş Tweetle Gönder Pinle
İsim veya Nick: Yorum ve Görüşleriniz: Puan Ver:
Yorumlar ( 0 yorum )
Henüz yorum yapılmamış! İlk siz yorum yazın...
Önerilen Yazılar
Kilo Alıp Vermekten Oluşan Çatlaklar Nasıl Geçer?

Kilo Alıp Vermekten Oluşan Çatlaklar Nasıl Geçer?

Kilo alıp vermekten oluşan çatlaklar; özellikle bel, karın, basen ve göğüste görülen bir sorundur...

Diyafram Yüksekliği Nedir? Belirtileri, Tedavisi ve Sebepleri

Diyafram Yüksekliği Nedir? Belirtileri, Tedavisi ve Sebepleri

Diyafram yüksekliği; nefes darlığı semptomu ile kendini gösteren, yetişkin bireyler nadir olarak meydana gelen bir rahatsızlıktır...

Kardeş Kanı Çiçeği Faydaları Nelerdir? Zararları ve Kullananların Yorumları

Kardeş Kanı Çiçeği Faydaları Nelerdir? Zararları ve Kullananların Yorumları

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz kardeş kanı çiçeği, Doğu hint Dağları'nda ve Orta Afrika'de yabani olarak yetişen palmiyeye benzeyen bir ağacın reçinesi olarak tanımlanmaktadır...

Duruş Bozukluğu Korsesi ile Duruş Düzeltme

Duruş Bozukluğu Korsesi ile Duruş Düzeltme

Duruş bozukluğu korsesi, omurgada meydana gelen hasarın onarılmasına yardımcı olan ve kemiklerin düzleşmesine destek olarak kamburluk gibi hastalıkların oluşmasını engelleyen bir aparattır...

Memede Kist Nedir? Belirtileri ve Çeşitleri Nelerdir? Neden Olur?

Memede Kist Nedir? Belirtileri ve Çeşitleri Nelerdir? Neden Olur?

İçinde sıvı olan kesecikler olarak ifade edilen kistler, memedeki süt kanalında bezlerde meydana geldiği zaman meme kisti olarak tanımlanır...

Göz Kaşıntısı Neden Olur? Ne İyi Gelir?

Göz Kaşıntısı Neden Olur? Ne İyi Gelir?

Göz kaşıntısı; hava kirliliği gibi dış etmenlere bağlı olarak ya da alerjik, mikrobik birtakım unsurlara dayalı olarak karşımıza çıkabilen bir göz problemidir...

Turner Sendromu Ne Demek? Nedenleri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Turner Sendromu Ne Demek? Nedenleri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kadınlarda görülen bir kromozom hastalığı olarak belirtilen turner sendromu, X kromozomundaki eksiklik ya da yapısal bozukluk sonrasında oluşan bir rahatsızlıktır...

Kötü Ayakkabı Kokusu Nasıl Giderilir? Ayakkabı Kokusuna Çözüm Yöntemleri

Kötü Ayakkabı Kokusu Nasıl Giderilir? Ayakkabı Kokusuna Çözüm Yöntemleri

Günlük hayatta kişiyi oldukça rahatsız eden ayakkabı kokusu, özellikle havaların ısınması ve ayakların ayakkabı içerisinde terlemesi ile karşımıza çıkan bir durumdur...

Zayıflatan Tayt Korse Modelleri Nelerdir? Korse Tayt İşe Yarar mı?

Zayıflatan Tayt Korse Modelleri Nelerdir? Korse Tayt İşe Yarar mı?

Zayıflatan tayt korse; gerek günlük kullanımda gerekse özel günlerde fazla kiloların kamufle edilmesini sağlayan ve düzenli kullanıldığında sıkılaşmaya yardımcı olan iç giyim ürünüdür...

Gebe Kalmanın Kolay Yolları

Gebe Kalmanın Kolay Yolları

Çocuk sahibi olmak, birçok kadının hayali olurken gebe kalmanın kolay yolları sayesinde bu süreç çok daha başarılı bir şekilde geçilebilmektedir...