
Helikobakter pilori; mide ve bağırsaklara enfekte olarak asit düzeyini nötrolize etmek ve birtakım sindirim rahatsızlıklarının oluşumuna zemin hazırlamak gibi etkiler meydana getiren bir bakteri çeşididir.
Helikobakter Pilori Ne Demek?
Daha çok gelişmekte olan ülkelerde ve hijyen yetersizliği olan bölgelerde görülen, çocukluk döneminde enfekte olarak birtakım mide rahatsızlıklarına yok açan helikobakter pilori, sindirim sistemini etkileyerek bağırsaklara tahriş oluşumuna sebebiyet verebilen bir bakteridir. Dünyanın en yaygın enfeksiyonu olarak tanımlanabilen bu bakteri yaklaşık olarak dünya nüfusunun üçte ikisinde görülmektedir.
Mide ve oniki parmak bağırsağa yerleşerek iltihap, ülser, gastrit ve kanser gibi rahatsızlıklara neden olabilen helicobacter pylori, mikroaerofilik bir bakteri çeşididir.
Yerleştiği bölgede kronik iltihaba neden olan helikobakter pilori dünyadaki insanların yaklaşık olarak %50'sinden fazlasında üst gastrointestinal bölgede görülmektedir. Enfekte olan kişilerin yaklaşık olarak %80'ni asemptomatik yani herhangi bir semptom gelişmeyen kişilerdir. Tedavi edilmediği zaman ömür boyu varlığını sürdüren ve zaman içerisinde farklı hastalıkların oluşmasına neden olabilen bu bakteri türü, mide asidini azaltır ve sert asitlere karşı midenin savunmasız hale gelmesine neden olur. Bunun sonucunda midede farklı rahatsızlıklar meydana gelmeye başlar. Spiral şeklinde olan bu bakteri midenin derin kısımlarına doğru kolayca ilerleyebilir ve yerleşebilir.
Helikobakter Pilori Neden Olur?
Genel olarak dünya üzerindeki yayılım oranına baktığımızda sosyo-ekonomik düzeyin bu enfeksiyonun yayılm göstermesinde ve bulaşmasında etkili olduğu görülmektedir. Gelişmiş ülkelerde daha az vaka görülürken gelişmekte olan ve gelişmemiş yerlerde daha fazla vaka ve bulaşma riski bulunmaktadır. Bunun yanı sıra kalabalık evlerde yaşamak virüsün bulaşmasına ve yayılmasına neden olabilmektedir. Enfekte olan kişiden farklı kişilere bulaşması oldukça kolaydır. Ortak kullanım alanları buna sebebiyet verebilmektedir.
Helicobacter pylori daha çok ortak kullanılan tuvaletlerden bulaşmaktadır. El hijyeni burada önem arz etmektedir. Ellerini yıkamayan kişilerde hastalık meydana gelebilmektedir. Bununla birlikte daha çok çocukluk döneminde bulaşır ve tedavi edilmediği zaman kişinin ileri dönemdeki hayatını etkiler. Sebze ve meyvelerin tüketirken düzgün bir şekilde yıkamaya dikkat edilmelidir. Besinlerle bulaşıp bulaşmadığı henüz tam olarak bilinmemekle birlikte insandan insana bulaşma hızının yüksek olduğu belirtilmektedir.
Helicobacter Pylori Bitkisel Tedavisi Var mı?
Amonyak üreterek kendini korumaya çalışan helikobakter pilori tedavisi, brokoli kürü ile yaklaşık olarak 21 gün içerisinde vücuttan atılmaktadır. Kaynayan yarım litre suyun içerisine yaklaşık olarak 200-250 gram kadar brokoli atınız. 5 dakika boyunca hafif ateşte haşlanmasını sağlayınız. Daha sonra ılımasını bekleyip süzünüz. Bu suyu sabah öğlen ve akşam olmak üzere tüketiniz. Brokoli suyu içtikten sonra yaklaşık olarak 20 dakika hiç birşey tüketmeyiniz. 7 gün uyguladıktan sonra 3 gün ara verilmektedir. Haşlanmış olan brokoliyi ise salata gibi tüketebilirsiniz. Belirtiler fark edildiği zaman uzman doktora gitmeyi ve tıbbi tedavi almayı ihmal etmemelisiniz.
Helikobakter Pilori Diyeti Nedir?
Beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi helicobacter pylori pozitif çıktığı zaman tedavi edilmesi için etkili bir yöntemdir. Fermente gıdaların tüketilmesi, omega-3 yağ asidi barındıran besinlerin yenmesi, meyve ve sebze tüketimine önem verilmesi hastalığın semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olmaktadır. Sarımsak tüketmek bu bakterinin yok edilmesi için oldukça etkilidir. Ayrıca sigara gibi alışkanlıklardan uzak durulması gerekir.