Tıptaki adı anemi olarak belirtilen kansızlık, kandaki oksijen seviyesinin dengelenmesine yardımcı olan hemoglobin seviyesinin gerekli orandan düşük olması şeklinde nitelendirilen bir rahatsızlıktır.
Kansızlık Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?
Demir eksikliği nedeniyle ortaya çıkan kansızlık, birçok şekilde belirti meydana getiren ve aynı zamanda en sık rastlanılan rahatsızlıklar arasında yer alan bir hastalıktır. Hücrelere oksijen taşıyan ve aynı zamanda kana kırmızı rengini veren hemoglobin değerinin düşük olması olarak belirtilen kansızlık hastalığı kan sayımı yapılması ile tespit edilen bir rahatsızlıktır. Gerekli tedaviler sağlanmadığı zaman ciddi sonuçlar oluşturan bu rahatsızlık, kişinin yaşam kalitesini de önemli ölçüde etkilemektedir.
Yeterli sayıda alyuvar olmaması ya da hemoglobin eksikliğinin olması durumlarından kan, vücudun her yerine yeterli oranda oksijen taşıyamaz ve bunun sonucunda kansızlık meydana gelir.
Vücut yeterli oranda kırmızı kan hücresi üretemediği zaman bu rahatsızlık meydana gelmektedir. Vücudun yenileyebileceğinden çok daha fazla kanama olması, vücudun kendi kırmızı kan hücrelerini yok etmesi gibi durumlar kansızlık sebepleri arasında gösterilmektedir. Pek çok anemi türü bulunmaktadır ve bu rahatsızlığın oluşması konusunda tek bir neden bulunmamaktadır. Demir eksiliğine bağlı anemi, vitamin eksikliğine bağlı anemi, kronik hastalık anemisi, aplastik anemi, kemik iliği rahatsızlıklarına bağlı olarak meydana gelen kansızlık, orak hücre anemisi ve kronik kurşun zehirlenmesine bağlı olarak oluşan anemi gibi pek çok türü bulunmaktadır.
Kansızlık Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Genel olarak kansızlık belirtileri, aneminin türüne, altta yatan neden ve hastalığa bağlı olarak farklı şekilde ortaya çıkar ve değişkenlik gösterir. Eğer kansızlık hafifse uzun zaman boyunca belirti göstermeyebilmektedir. Genel belirtilere baktığımız zaman ise; kolay yorulma ve enerji kaybı, egzersiz sırasında ortaya çıkan düzensiz ya da hızlı kalp atışı, nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş dönemsi, cildin soluk olması, bacaklara krampların girmesi ve uykusuzluk olarak karşımıza çıkmaktadır.
Eğer anemi B12 vitamini eksikliğinden kaynaklanıyorsa eller ve ayaklarda karıncalanma, sokunma duyusu kaybı, sendeleyerek yürüme, bacaklarda sertlik gibi durumlar söz konusu olabilmektedir. Eğer kronik kırmızı kan hücresi yıkımından kaynaklanıyorsa, sarılık, kırmızı ya da kahverengi idrar, bebeklikte gelişimsel gerilik, bacaklarda yara oluşumu gibi belirtiler meydana gelebilmektedir. Bu şekilde değerlendirdiğimizde farklı sebeplere dayalı farklı belirtilerin oluştuğunu görebilmekteyiz.
Kansızlık Tedavisi Nasıl Yapılır?
Genel olarak kansızlık tedavisi uygulamaların ortak amaç kırmızı kan hücre sayısının artmasına yöneliktir. Bu şekilde kanın vücudun bölümlerine taşımış olduğu oksijen miktarının artması sağlanmaktadır. Tedavi kansızlığın tipine ve nedenine göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin; demir eksikliğinden kaynaklıyorsa demir takviyeleri yapılabilir ve beslenme konusunda birtakım değişiklikler yapılabilir. B12 eksikliğinden kaynaklanıyorsa bu vitamin değerinin arttırılmasına yönelik diyet takviyeleri ve enjeksiyon uygulamaları yapılmalıdır.
Kansızlığa Bitkisel Çözüm Önerileri
İçerisinde yoğum demir bileşeni barındıran pancar kansızlığın bitkisel tedavisinde sık tüketilmesi gereken besinler arasında yer almaktadır. Doğal bir şekilde hazırlanmış pekmez, demir, folik asit ve B1 vitamini barındıran ıspanak, yüksek demir barındıran susam gibi besinler, aynı zamanda elma, muz, kuru siyah frenk üzümü ve vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan nar gibi meyvelerin tüketimi sağlanmalıdır.