HPV; hem kadınlarda hem de erkeklerde oluşabilen birtakım genital siğil olarak nitelendirilen, cinsel yolla bulaşan ve yaklaşık olarak 200'den fazla çeşidi bulunan bir enfeksiyon çeşididir.
HPV Ne Demek? Neden Olur?
Kadınlarda sıklıkla görülen hpv virüsü, bir tür enfeksiyon çeşididir. Yaklaşık olarak 200'den fazla çeşidi olan bu virüs vücuda enfekte olduktan sonra hücrelere yerleşir ve uzun süre bir bekleyiş içerisinde kalabilir. Bazen kısa sürede belirti verirken bazen tam tersi olarak uzun bir zaman zarfı içerisinde belirti göstermeyebilir. Bu virüs zaman içerisinde genital siğillere ya da rahim ağzı kanserine dönüşebilmektedir. Bu durum erkeklerde ise penis kanseri olarak kendini göstermektedir.
Kondiloma aküminata olarak da isimlendirilen bu virüsün her biri siğiller neden olmamaktadır. Yaklaşık olarak 40 tanesi genital bölgede siğil meydana getirmektedir.
Kadınlarda aynı anda birden fazla HPV virüsü yer alabilmektedir. Genital bölgede oluşan siğiller deride açık ya da koyu renkte olabilmektedir. Bazen leke şeklinde görülebilmektedir. Tek olarak oluşabilen bu siğiller bazen toplu bir arada da olabilirler. Karnı bahar şeklinde ortaya çıkabilirler. Siğiller bazen et beni olarak görülebilir ve fark edilemeyebilirler. Kaşıntıya sebep olabilen bu siğiller ayrıca cinsel ilişki sırasında kanama da oluşturabilirler.
HPV Virüsü Nasıl Bulaşır?
Erkeklerin ve kadınların yaklaşık olarak %40'ında bu rahatsızlığın oluştuğu belirtilmektedir. Kişiden kişiye cinsel temasla bulaşan hpv virüsü, vajinal ya da anal ilişki sırasında bulaşabileceği gibi aynı zamanda prezervatifin örtmediği genital bölgedeki deri teması sonucunda da bulaşabilmektedir. HPV virüsü herhangi bir belirti vermemiş olsa da enfekte olmuş derinin genital bölgeye temas edilmesi sonucunda bulaşabilmektedir. Nadir olarak oral ilişki sonrasında ağız bölgesinde bulaşabilir ve aynı zamanda karın, makat bölgelerine de yayılabilir.
HPV virüsü bazı zamanlarda vücudun savunma sistemi tarafından etkisiz hale gelebilmektedir. Virüs vücuda bulaştıktan sonra birkaç ay ya da birkaç yıl sonra ortaya çıkabilmektedir. Bu süreçte kişi taşıyıcı durumunda olur ve cinsel ilişki sonrasında başka kişilere bulaştırabilir. Genital siğiller öpüşme, ortak havlu kullanımı, çatal kaşık kullanımı, bardak ya da tuvalet ile bulaşma göstermemektedir.
HPV Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bu virüsü tedavisi için uygulanan yöntemler genel olarak siğillerin yok edilmesi şeklinde uygulanmaktadır. Virüsü vücuttan atmanın bir yöntemi bulunmamaktadır. Genital bölgede çıkan siğiller ise farklı yöntemler ile yok edilebilmektedir. Siğilleri kimyasal olarak yakan kremler kullanılabilir. Kriyoterapi, elektrokoterizasyon gibi yöntemlerin yanı sıra aynı zamanda cerrahi uygulamalar ile çözüm meydana getirilebilir. Genel olarak yakarak tedavi uygulanmaktadır.
HPV Virüsünden Korunma Yolları Nelerdir?
Her ne şekilde cinsel ilişki yaşanırsa yaşansın kesinlikle kondom kullanımı tavsiye edilmektedir. Prezervatif tarafından korunmayan cilt bölgelerinde virüs bulaşma gösterebilir. Eğer genital siğiller için tedavi görüyorsanız bu süreçte cinsel ilişkiye girmeyiniz. Bu aşıdan korunmanın en etkili yolu HPV aşısı uygulamasıdır.