Vücuttaki iyot eksikliği birçok probleme neden olmaktadır bunlardan ise en önemlisi guatr hastalığıdır.
İyot Eksikliği Neye Sebep Olur?
İyotu vücut kendi üretmediği için iyot ihtiyacını dışarıdan ağız yolu ile yiyeceklerden alırız. Günümüzde 130'dan fazla ülkede bu mineralin eksikliği sorunu yaşanmaktadır. Çocuklarda büyüme de sorun ve gelişme sorunu yaşatmaktadır. Yetişkinlerde ise guatr ve meme kanseri gibi ağır hastalıklara neden olur. İyot eksikliği anne karnından itibaren tüm yaşamı olumsuz etkileyebilir. Bu erken dönemlerde çok fazla fark edilmeyebilir. İlerleyen yaşlarda ise guatr olarak kişilerin karşısına çıkmaktadır.
İnsan vücudu iyotu kendi üretemediği için iyot ihtiyacını iyotlu tuz, iyotlu topraklardan ve deniz ürünlerinden almak gerekiyor.
Bir kişi günlük iyot ihtiyacını karşılamak için 2 gram tuz tüketimi yapmalıdır. İyot içeren ürünlerin tüketimi kesildiği anda iyot yetersizliği anında kendini yenileyerek gösterecektir. İyotlu tuz tüketiminde ise dikkat edilmesi gereken bazı detaylar bulunmaktadır. Örneğin; iyotlu tuz ambalajı içinde kullanılmalı veya nemli olmayan kuru ve serin ortamda güneşten uzak bir şekilde muhafaza edilmelidir. İyotlu tuzun etkisi azalmaması için iyotlu tuz yemek pişmeden değil yemek pişmeye yakın veya yemek piştikten sonra yemeklere ilave edilmelidir.
Hamilelikte İyotun önemi Nedir?
İyot eksikliğinin en riskli dönemi kadınlarda hamilelik dönemleri aynı zamanda emzirme dönemlerindedir. Gebelerde ise iyot ihtiyacı artmaktadır, anne adayında iyot eksikliği varsa çok ciddi problemlere yol açar bunlardan en önemlileri ise; bebek düşüklüğü, erken doğum riski, doğumsal anomaliler aynı zamanda yeni doğanda hipotiriodi görülmektedir. Annede iyot eksikliği varsa bebekte zeka geriliğine kadar yol açar. Evli kadınlarda varsa kadında kısırlığa neden olur. Anne adayları için en kritik dönem ise gebeliğin iki ve üç aylarıdır bu aylarda anne adayında iyot yetersizliği varsa bebekteki beyin gelişimi olumsuz yönde etkilenir. Vücuda yeterince iyot alınabilmesi için mutlaka iyotlu tuz tüketimi yapılmalıdır, deniz ürünleri, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri tüketilmelidir. Yumurta, sebzelerde iyot alımı meyvelere oranla daha fazladır.
Günlük İyot İhtiyacı Ne Kadar? İyot Nasıl Tüketilmeli?
- 0-5 yaş aralığı olanlarda 90 mikrogram günlük olarak kullanılmalıdır.
- 6-12 yaş aralığı olanlarda 120 mikrogram günlük olarak alınmalıdır.
- 12 yaş ve üstü yetişkinlerde ise günde 150 mikrogram günlük ihtiyacını karşılamaya yardımcı olacaktır.
- Gebe ve emzirme dönemlerinde ise 200 mikrogram olarak tüketimi yapılmalıdır.
İyot Eksikliği Tedavisi Nasıl Yapılır?
İyot eksikliği tedavisinde ise; iyot içeren doğal deniz ve kaya tuzu önemli bir iyot kaynağıdır fakat bu tuzlar işlenmemiş ve doğal olmalıdır. Zayıflamak isteyip bir türlü zayıflayamayanlarda ise iyot eksikliği mevcuttur bunun için yine vücuda iyot takviyesi yapılır ise zayıflama yolunda önemli yol kat eder. Süt ve aynı zamanda süt ürünleri de yeterince alınmalıdır çünkü süt ürünleri de önemli iyot kaynakları arasında yer alır.